News

Lucian Bode, ministrul interimar al justiției, oprește procedura de numire a noilor șefi de la DIICOT, DNA și Parchetul general

Ministrul Lucian Bode oprește procedura de numire a noilor șefi de la DIICOT, DNA și Parchetul general, pe care a inițiat-o Stelian Ion.
03.09.2021 | 11:00
Lucian Bode ministrul interimar al justitiei opreste procedura de numire a noilor sefi de la DIICOT DNA si Parchetul general
ADVERTISEMENT

Proaspăt venit în funcția de ministru interimar, Lucian Bode a anunțat că va opri procedura pentru numirea procurorilor în funcțiile de conducere la DIICOT, DNA și Parchetul general.

Ministrul Lucian Bode oprește procedura de numire a noilor șefi de la DIICOT, DNA și Parchetul general

El a transmis că aceasta este „o politică crucială” și că procedura nu poate fi derulată în timp ce la fruntea Ministerului Justiției se află un ministru interimar.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, Lucian Bode a decis să oprească acest concurs pentru șefia DIICOT, DNA și a Parchetului general.

”Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar.

ADVERTISEMENT

Am solicitat specialiștilor din minister un punct de vedere și sunt convins că structurile de specialitate ale Ministerului Justiției vor publica un anunt în acest sens”, a declarat Lucian Bode la preluarea funcției de ministru interimar al justiției, vineri.

Stelian Ion a fost revocat din funcție și Lucian Bode a devenit interimar

Chiar înainte de revocarea sa, Stelian Ion a făcut publică miercuri noapte lista procurorilor care și-au depus candidaturile pentru a ocupa funcțiile de conducere de la aceste instituții precizate deja.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre funcțiile de procuror-șef și adjunct la DIICOT, ajunct la DNA și șef de secție la Parchetul General.

Concursul urma să se încheie pe data de 15 septembrie, dar iată că procedura va fi, cel mai probabil, blocată, cel puțin până se alege un nou ministru al justiției.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Stelian Ion chiar a spus că a încercat să vorbească cu președintele despre acest subiect de mai multe ori, dar Klaus Iohannis nu i-a răspuns la solicitări.

Iată ce spunea acesta despre motivele remanierii sale:

„Motivele remanierii nu au fost explicate, s-a văzut clar că proiectul de OUG nu a ajuns la Ministerul Justiției pentru a fi avizat. E o invitație spre furt din banul public.

Revocarea are substrat mai mult cu numirea procurorilor de rang înalt, care are o miză pentru unii, pentru noi nu a fost decât o miză procedurală pentru a asigura independența justiției”, a declarat Stelian Ion.

ADVERTISEMENT
Tags: