News

Lucian Bode vrea să scape definitiv de problema plagiatului. Ministrul a deschis un nou proces împotriva Universității Babeș-Bolyai

Ministrul de interne, Lucian Bode, a mai dat o dată în judecată Comisia de etică a Universității Babeș Bolyai, care s-a pronunțat în legătură cu plagiatul tezei de doctorat.
03.02.2023 | 16:33
Lucian Bode vrea sa scape definitiv de problema plagiatului Ministrul a deschis un nou proces impotriva Universitatii BabesBolyai
Lucian Bode vrea neapărat să scape de ”titlul” de plagiator / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Lucian Bode a lansat o adevărată ofensivă împotriva Universității Babeș-Bolyai, împotriva căreia a înaintat o nouă acțiune în contencios administrativ și fiscal.

Lucian Bode cere anularea hotărârii comisiei, după ce anterior solicitase doar suspendarea

În cererea depusă joi, 2 februarie, la Tribunalul Sălaj, Bode cere anularea totală actului administrativ 10/2022, prin care Comisia de etică din cadrul UBB s-a autosesizat pentru suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a actualului ministru. În precedentul litigiu, pe care Bode l-a pierdut pe fond, liberalul solicita doar suspendarea respectivului document.

ADVERTISEMENT

În plus, Bode contestă și răspunsul Comisiei de etică nr 928/25.01.2023. Potrivit informațiilor FANATIK, răspunsul comisiei vine ca urmare a unei plângeri prealabile a ministrului Bode pe care a transmis-o UBB pe 27 decembrie 2022, prin care invocă ”inadmisibilitatea evidenta a actului de autosesizare, precum si a inadmisibilității in sine a derulării unei proceduri de reevaluare/verificare/reexaminare a unei teze de doctorat”.

Bode se referă la Decizia 364/2022 a Curții Constituționale care clarifică inadmisibilitatea activității ulterioare a oricărei alte comisii de a reexamina aspectele stabilite de comisia de doctorat si validate de către CNATDCU cu privire la o teza de doctorat, in procedura atribuirii titlului de doctor.

ADVERTISEMENT

Ministrul a notificat UBB ”să se abțină să analizeze teza de doctorat”

De asemenea, pe 9 ianuarie 2023, Lucian Bode a mai notificat o dată Comisia de etică, solicitându-i ”să se abțină de la orice act sau de a da relevanță hotărârii 10/2022, în sensul înaintării analizei tezei de doctorat”.

Deși situația fusese deja tranșată de prima instanță, UBB a transmis un răspuns în termenul legal de 30 de zile, care transpune inclusiv motivarea Tribunalului Sălaj. Documentul este acum contestat de Lucian Bode.

ADVERTISEMENT

Cronologia în scandalul plagiatului tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode

28 octombrie 2022: Comisia de etică adoptă Hotărârea 7/2022 prin care constată că lucrarea ministrului Bode este plagiată doar în proporție de 2.95%. Drept urmare, comisia constată că nu poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare. Hotărârea nu este contestată de Lucian Bode.

13 decembrie 2022: Comisia de etică se autosesizează (Hotărârea 10/2022) și anunță ca va reanaliza teza de doctorat, pe baza informațiilor publice apărute ulterior hotărârii 7/2022 (articolul Emiliei Șercan). Hotărârea este contestată în instanță de Lucian Bode prin două litigii: unul de suspendare (pierdut de Bode pe fond, în prezent în fază de apel) și altul de anulare (depus pe 2 februarie 2023).

ADVERTISEMENT

10 ianuarie 2023: Comisia de etică emite Hotărârea 1/2023 prin care anunță că suspiciunile de plagiat se confirmă și că teza este afectată de abateri de la etica cercetării. (Hotărârea ar fi lovită de nulitate dacă Bode ar anula efectele precedentei hotărâri, de autosesizare).

Motivarea instanței de fond: ”Hotărârea este legală”

Motivarea instanței de fond, în cererea de suspendare a actului de autosesizare, arată că, în cazul de față, Comisia de etică din cadrul UBB are dreptul de a verifica teza de doctorat a lui Lucian Bode. Tribunalul Sălaj a argumentat prin faptul că decizia Curții Constituționale se aplică doar la situația de retragere a unui titlu de doctor, pe când UBB nu a solicitat acest lucru ci doar a analizat lucrarea din punct de vedere științific.

”Or, în speţă este exclusă analiza posibilităţii retragerii titlului de doctor al reclamantului de către pârâtă, astfel cum a arătat expres comisia în cuprinsul Hotărârii 1/2023, iar pargrafele citate de reclamant (par.36 şi 37), invocându-se excluderea oricărei analize ulterioare a unei teze de doctorat, nu pot fi avute în vedere ca atare, pentru a statua, în acestă procedură sumară, cu privire la nelegalitatea aparentă a procedurii urmate de Comisia de etică în privinţa reanalizării existenţei unor abateri de la etica universitară în activitatea de susţinere a tezei de doctorat, în concret în redactarea tezei de doctorat, care a fost publicată şi se se află în vânzare”, se arată în motivarea instanței, consultată de FANATIK.

Pe 26 ianuarie 2023, Lucian Bode a solicitat Editurii CA Publishing retragerea de pe piață a volumului ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, cu doar câteva ore înainte ca Universitatea Babeș Bolyai să ceară acest lucru.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Mihaela Rădulescu, scoasă din minți de iubit. Mesajul care a „încremenit-o”
Mihaela Rădulescu, scoasă din minți de iubit. Mesajul care a „încremenit-o”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu...
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu toții am crezut altceva, însă adevărul este uimitor!
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el