News

Ludovic Orban, anunț despre creșterea alocațiilor. Câți bani în plus vor primi copiii

17.06.2020 | 23:25
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban va accepta să fie crescute alocațiile așa cum a decis Parlamentul, însă pensiile nu vor fi crescute cu 40%. Orban susține că România nu are cum să plătească pensii crescute cu 40%, deși legea prevede acest lucru.

Noi vom asigura creșterea pensiilor, vom asigura creșterea alocațiilor. Noi nu le vom crește ca să nu le putem plăti, pentru că dacă aș face asta, nu aș avea ce căuta în funcția de premier”, a declarat Ludovic Orban, în direct la Realitatea PLUS.

ADVERTISEMENT

Opoziția susține, cu toate acestea, că Ludovic Orban va avea banii pentru a crește pensiile cu 40%, în momentul în care pensiile speciale peste 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%.

Alocațiile se vor dubla pentru aproape 3.6 milioane de copii din România

PSD a condiționat creșterea pensiilor de la 1 septembrie cu 40%, de depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a „promis” că această moțiune va fi depusă oricum, în prima zi când nu va mai fi stare de alertă în România, în urma evenimentelor din ultimele 2 zile când Orban ar fi sfidat Parlamentul.

ADVERTISEMENT

„PSD a impozitat drastic toate pensiile speciale, până la 85% din valoare. Mulțumesc tuturor parlamentarilor pentru votul responsabil și să-l somez public pe Orban că din acest moment are resursa financiară pentru dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor. Acest motiv nu mai există.

Începând de azi parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pe care o vom depune a 2-a zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta e decizia”, a explicat Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu condiționează, totuși, depunerea moțiunii de cenzură cu încetarea stării de alertă. Asta, în condițiile în care Guvernul Orban a creat precedentul prin care poate prelungi cât dorește această stare, fără să fie tras la răspundere.

Desigur, CCR va avea ultimul cuvânt de spus în această privință. Judecătorii CCR vor stabili dacă Guvernul a respectat Constituția atunci când a omis Parlamentul din ecuație când a prelungit starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Între timp, alocațiile se vor dubla, urmând aproximativ 3.6 milioane de copii să beneficieze de această lege.

Concret, există trei categorii de alocații, noile alocații vor avea următoarea valoare:

  • a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;
  • c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
ADVERTISEMENT