News

Ludovic Orban, susținător al vaccinării: Campaniile antivacciniștilor sunt finanțate din afara Europei, mai spre est

02.06.2020 | 21:09
Ludovic Orban sustinator al vaccinarii Campaniile antivaccinistilor sunt finantate din afara Europei mai spre est
Primul-minisru Ludovic Orban/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a afirmat că el este un susținător al vaccinării pe scară largă a populației împotriva gripei. În ce privește teoriile antivacciniste, el a afirmat că fac parte dintr-o campanie de dezinformare care își are originea ”în afara Europei, mai spre est”, informează Mediafax.

”Ne gândim la o vaccinare pe scară largă”

Eu sunt un susținător al vaccinului. Ar trebui să fim și noi mai proactivi, să derulăm campanii în care să contracarăm toate absurditățile și toate aberațiile pe care le-am auzit în campaniile pe care nu știu cine le finanțează. E clar că sunt finanțate campaniile antivacciniștilor, care în mod evident, fac parte dintr-un mecanism elaborat al unei strategii de dezinformare care e aplicată nu numai în România, ci și în alte țări din Europa și care în mare parte cred că-și are izvorul în afara Europei, mai spre est”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Șeful Guvernului a apreciat că, până când se va găsit un tratament eficient împotriva COVID-19, este nevoie de o campanie de amploare pentru vaccinare antigripală.

În gândirea pe care o avem pentru toamnă, când se estimează o revenire a epidemiei, ne gândim să facem o vaccinare antigripă pe scară largă, trei-patru milioane, câte doze reușim să adunăm, ca un mijloc de a simplifica. În fine, vaccinul e foarte important”, a precizat șeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

În paralel, Orban a pledat pentru inițiarea unor campanii inteligente care să contracareze teoriile conspiraționiste legate de vaccinare.

Reacția noastră trebuie să fie campanii inteligente în care să-i convinge pe toți aceia care pot cădea pradă acestor dezinformări, care repet – sunt sistemice, bine finanțate și bine gândite, în mod inteligent gândite și care generează o astfel de reacție absurdă din partea foarte multor oameni maturi care cad pradă acestei dezinformări”, a mai spus Ludovic Orban, la dezbaterea „Resetarea sistemului de sănătate: de la experiența din criza COVID, la reformă și modernizare”, organizată de CursDeGuvernare.ro.

ADVERTISEMENT

Legea vaccinării, un proiect tărăgănat

Proiectul Legii vaccinării așteaptă un vot din partea deputaților de aproape 3 ani. În luna martie, Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a avut o întâlnire pe această temă, însă presa nu a avut acces.

În ciuda amenzilor, proiectul nu duce la obligativitatea vaccinării, întrucât consensul politic nu poate fi obținut pe o formă care prevede obligativitatea, ci doar o recomandare a vaccinării cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, precum și o serie de sancțiuni acordate părinților care refuză atât vaccinarea, cât și consilierea legată de importanța vaccinării.

ADVERTISEMENT

În timp ce unele voci au cerut ca accesul copiilor nevaccinați să fie interzis în școli și grădinițe, această prevedere risca să fie neconstitutională, motiv pentru care această precizare nu va apărea în lege.

Proiectul de lege prevede vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, dar numai cu consimțământul scris al părinților.

Părinții care refuză vaccinarea vor trebui să meargă la consiliere pe tema vaccinării, iar în cazul în care refuză de mai multe ori acest lucru, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei..

Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, decizia urmând să fie luată de Comisia de vaccinare din județul respectiv.

ADVERTISEMENT