News

Ludovic Orban va încerca din nou să pună moțiunea în dezbaterea Parlamentului. „Voi convoca Birourile Permanente”

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, intenționează să ceară din nou stabilirea unui calendar pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.
18.09.2021 | 14:02
Ludovic Orban va incerca din nou sa puna motiunea in dezbaterea Parlamentului Voi convoca Birourile Permanente
ADVERTISEMENT

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va convoca, cel mai probabil luni, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru stabilirea calendarului la moțiunea de cenzură inițiată de către USR-PLUS și AUR.

Moțiunea de cenzură a fost citită în plenul Parlamentului săptămâna trecută, însă nu a fost supusă dezbaterii marți, la trei zile după lectură, așa cum prevede Constituția.

ADVERTISEMENT

În schimb, la o ședință a Birourilor Permanente s-a decis ca votul să fie amânat până când Curtea Constituțională se va pronunța pe sesizarea PNL care a reclamat, printre altele, că semnăturile de susținere a moțiunii nu au fost depuse regulamentar.

PNL cere USR-PLUS să nu mai colaboreze cu AUR

Am cerut punct de vedere de la departamentul legislativ şi voi convoca BPR, pentru că BPR au atributul, conform regulamentului, de a stabili calendarul moţiunii de cenzură. Probabil luni îl vom convoca, în cursul zilei de luni, la o oră potrivită. Încă nu am discutat cu colegii din BPR”, a spus Orban, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Declarația a fost făcută sâmbătă, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL în care s-a votat o rezoluție prin care  liberalii au cerut USR-PLUS să înceteze orice colaborare cu AUR, pe care îl consideră un partid extremist.

În ceea ce mă priveşte, eu sunt partizanul categoric al refacerii coaliţiei de guvernare. Am votat şi eu pentru această rezoluţie pentru că exprimă un punct de vedere în favoarea democraţiei, e o rezoluţie corectă din punct de vedere al statului de drept. Continuarea colaborării cu USR-PLUS nu ar însemna încălcare acestei rezoluţii. După aia, cu cine să colaborezi, că în acelaşi timp am votat că respingem orice colaborare cu PSD?”, a mai spus Orban.

ADVERTISEMENT

Moțiunea de cenzură inițiată de către USR-PLUS și AUR, intitulată „Demiterea guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi”, a fost lecturată în plenul Parlamentului pe 9 septembrie într-o ședință cu scandal. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman (PNL), a fost acuzat de USR-PLUS și AUR că a uzurpat atribuțiile președintelui Senatului preluând în mod abuziv conducerea ședinței de plen.

Roman a fost luat pe sus de la prezidiu de către parlamentari ai AUR, liberalul anunând ulterior că va depune plângere penală pentru ultraj.

ADVERTISEMENT

În ședința de plen, partidele care au inițiat moțiunea nu au reușit să obțină un vot favorabil la propunerea prin care au cerut ca parlamentarii să stabilească un termen pentru dezbaterea și votarea moțiunii.

ADVERTISEMENT