News

Ludovic Orban, vizită de lucru la Institutul Cantacuzino: ”Ne gândim la plafonarea prețului măștilor”. Video

23.04.2020 | 10:45
Ludovic Orban vizita de lucru la Institutul Cantacuzino Ne gandim la plafonarea pretului mastilor Video
Premierul Ludovic Orban se află, joi dimineață, într-o  vizită de lucru la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban se află, joi dimineață, într-o  vizită de lucru la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”.

UPDATE, ora 10:45 / La finalul vizitei de la Insititutul Cantacuzino, premierul Ludovic Orban a făcut declaarații de presă:

ADVERTISEMENT

”Am efectuat o vizită la Institutul Cantacuzzino pentru a vedea situația de aici. Ne-am pus la curent cu situația cu proiectele institutului. În privința labortarului pentru testări acesta are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută până la 1.000 în funcție de necesități”, a spus premierul

Orban a anunțat că la nivel național capacitatea de testare este de aproximativ 8.000 de teste în 61 de centre, iar obiectivul este să creștem în continuare.

ADVERTISEMENT

”Am vizitat laboratorul de biosecuritate care este operațional. Există mai multe proiecte aici, printre care reluarea creării vaccinului antigripal. Mai lipsește un singur element pentru a începe producția. Dar nu va fi scos pe piață anul acesta. Încercăm să găsim o soluție pentru vaccinarea a unui număr cât mai mare de oameni”, a explicat el.

Prim-ministrul a precizat că la Cantacuzino este în curs de pregătire un nou produs, un imonumodulator care reglează nivelul de anticorpi din organism. De asemenea, mai există un proiect care va fi finanțat din fonduri europene pentru vaccinul tretravalent, dar care se va face într-o altă locație a institutului.

ADVERTISEMENT

”Laboratorul este într-o continuă schimbare, am văzute multă aparatură nouă. S-au angajat oameni, chiar la linia de producție pentru imunomodulator. Numărul angajaților este de aproximativ 600, dar este greu să găsești oameni”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a vorbit și despre posibilitatea plfonării prețurilor la măști: ”Discutăm de o săptămână purtarea măștii în spații închise. Vom încerca să asigurăm capacitatea necesară. Pentru cei defavorizați ne gândim la o soluție să le oferim fără bani. Până la 15 mai trebuie să producem cantități mar. Ne gândim să plafonăm prețul măștilor”.

ADVERTISEMENT

Orban a precizat că nu s-a luat o decizie în ceea ce privește eliberearea de pașapoarte de sănătate pentru pacienții vindecați de coronavirus, dar țara noastră va trebui să se alinieze la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană.

”Avem resursele necesare pentru prima parte a șomajului tehnic și pregătim măsurile de relansare economică. Trebuie să avem o radiografie exactă pe fiecare domeniu și vom încerca să oferim cât mai multe locuri de muncă, mai ales că s-au întors mulți români din străinătate”, a mai afirmat el.

Decizia redeschiderii școlilor imediat după ridicarea stării de urgență va fi luată în funcție de contextul epidemiologic. Premierul a explicat că obligatoru va trebui să avem măști pentru toți copii și pentru cadrele din învățământ.

Ludovic Orban a mai spus că documentul medicului Adrian Streinu-Cercel este o inepție: ”Parcă este făcut în 1950. Este o nebunie și nici nu trebuie luat în serios. Aia cu carantinarea celor vârstnici nu știu dacă a apărut întâmplător sau nu”.

”Este clar că din 15 mai vor fi ridicate măsurile de circulație, cu amendamentul că nu trebuie create mulțimi și trebuie respectate regulile rămase în vigoare. În privința fiecărei activități economice se va face o analiză”, a spus prim-ministrul.

În final, orban a dat asigurări că platforma pentru IMM-uri va fi operațională cât de curând: ”Au fost probleme la aplicație, iar acum se lucrează la o aplicație care nu vă pot spune când va fi gata. Nu se va merge pe sistemul primul venit, primul servit”.

Declaratii Ludovic Orban

Posted by Fanatik News on Wednesday, April 22, 2020

Ludovic Orban, vizită de lucru la Institutul Cantacuzino

Potrivit programului premierului făcut public de Guvern, la vizita de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” participă şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Pe lângă acesta, premierul mai este însoțit și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Conform Digi24, la finalul vizitei, în jurul orei 10:00, Ludovic Orban va face declarații de presă.

Șeful Executivului este aşteptat să facă o analiză a situaţiei de la Institutul ”Cantacuzino” şi va vorbi despre măsurile pe care Guvernul le va lua pentru a începe etapa de ”relaxare” a restricţiilor după data de 15 mai.

Ședință de Guvern la ora 17:00

După această vizită, la ora 10:30, la Palatul Victoria, Ludovic Orban va avea consultări cu reprezentanţii radiourilor şi televiziunilor locale şi regionale pe tema măsurilor necesare pentru limitarea efectelor economice negative generate de epidemia de COVID-19.

De la ora 12.00, tot la sediul Guvernului, prim-ministrul va avea consultări cu reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. Apoi, de la ora 17:00 la Palatul Victoria va avea loc o ședință de Guvern.

Comandantul Institutului Cantacuzino, colonelul Florin Oancea, a anunțat la mijlocul lunii martie că stabilimentul e pregătit de lupta împotriva coronavirusului și urmează să primescă un nou nivel de clasificare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că după 15 mai nu vor fi prelungite restricţiile privind deplasările individuale, dar vor rămâne în vigoare interdicţiile pentru adunări publice şi alte manifestări.

Șeful Executivului, Ludovic Orban a oferit explicații ferme despre amenzile primite de români în ultima perioadă. Acesta a precizat că a solicitat polițiștilor ca mai întâi de toate să existe un avertisment.

ADVERTISEMENT