News

Lukaşenko a autorizat uzul de arme letale contra protestatarilor, deși UE l-a pus pe lista neagră

13.10.2020 | 17:15
Lukasenko a autorizat uzul de arme letale contra protestatarilor desi UE la pus pe lista neagra
ADVERTISEMENT

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să impună sancțiuni președintelui din Belarus ca răspuns la campania  de reprimare a oponenților politici dusă de Alexander Lukaşenko în ultimele luni.

Lukaşenko a continuat să desfășoare forțe de securitate pentru a reprima protestatarii, care spun că alegerile de la începutul lunii august, care i-au adus al șaselea mandat, au fost ilegitime.

ADVERTISEMENT

Noile sancțiuni „trimit un mesaj clar autorităților din Belarus că relațiile noastre nu mai sunt cele normale. Ieri, duminică, am văzut din nou un răspuns puternic, dur, disproporționat față de manifestanți. Nu a existat niciun semnal din partea autorităților din Belarus că sunt dispuse să se angajeze în orice fel de discuții”a declarat șeful relațiilor externe al UE, Josep Borrell, la Luxemburg, după întâlnirea cu miniștrii de externe din Uniune, citat de The Washington Post.

În timp ce UE decidea sancțiunile, Lukaşenko autoriza poliția să folosească arme letale contra manifestanților

Forțele de ordine bieloruse au folosit până acum tunuri cu apă, grenade asurzitoare, arestări, bătăi și torturi pentru a încerca să oprească ieșirea oamenilor pe străzi.

ADVERTISEMENT

Iar în timpul reuniunii miniștrilor de externe ai UE au primit undă verde să tragă cu muniție de război.

“În numele ministerului de interne, spun că nu vom părăsi străzile și vom garanta legea în țară. Personalul de aplicare a legii și trupele de interior vor folosi echipamente speciale și arme letale, dacă este necesar. Acest lucru nu are nimic de-a face cu protestele civile. Ne confruntăm nu doar cu agresiuni, ci cu grupuri de militanți, radicali, anarhiști și huligani suporteri de fotbal”, a declarat viceministrul de interne belarus Gennady Kazakevich, citat de EU Observer.

ADVERTISEMENT

Duminică, manifestanții au ieșit în stradă în toată țara pentru cel de-al nouălea weekend consecutiv, în semn de protest față de realegerea contestată a lui Lukaşenko.

Criticii președintelul din Belarus, aflat la putere din 1994, au declarat duminică că poliția folosește unele dintre cele mai brutale tactici împotriva protestatarilor.

ADVERTISEMENT

Polițiștii au folosit din nou tunuri de apă și grenade de asomare pentru a dispersa ultimul miting de la Minsk, iar mulți protestatari au fost bătuți cu bastoanele de poliție. Peste 700 de persoane au fost arestate duminică, a anunțat ministerul de interne.

Observatorii internaționali, inclusiv Uniunea Europeană, au caracterizat demonstrațiile ca fiind pașnice.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este pregătit să trimită poliția rusă pentru a-l ajuta pe Lukaşenko dacă protestele scapă de sub control.

UE, Marea Britanie și SUA au refuzat să recunoască noul mandat al lui Lukaşenko. Acesta neagă că ar fi trucat alegerile și a primit sprijin din partea Rusiei, cel mai apropiat aliat al țării sale.

Sancțiunile UE contra lui Alexander Lukaşenko, deși pot fi considerate severe, par mai degrabă simbolice

Diplomații europeni au anunțat că măsurile împotriva lui Lukaşenko vor include o interdicție de călătorie și o înghețare a activelor liderului bielorus. Lukaşenko se află deja sub sancțiuni britanice și americane.

Liderul de la Minsk a mai fost sancționat de UE cu înghețarea activelor și interzicerea vizelor între 2011 și 2016. Sancțiunile au fost ridicate în 2016 în timpul unei ameliorări a relațiilor dintre Belarus și Uniune.

Lukaşenko a vizitat Austria anul trecut într-o călătorie rară într-o țară din UE. El călătorește mai des în Serbia, Elveția sau Emiratele Arabe Unite, ceea ce face ca sancțiunile UE de luni să aibă o calitate simbolică.

ADVERTISEMENT