News

Lula a vizitat Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial, devastate de protestatari. Biden condamnă violențele: ”Atac asupra democrației”

Președintele Braziliei, Lula da Silva, a revenit în Capitală, după incidentele de duminică. Acesta a vizitat Curtea Supremă şi Palatul Prezidenţial, devastate de protestatari.
09.01.2023 | 08:43
Lula a vizitat Curtea Suprema si Palatul Prezidential devastate de protestatari Biden condamna violentele Atac asupra democratiei
Președintele Lula da Silva a revenit în Brasilia după asaltul asupra Palatului Prezidenţial. ”Vinovații vor fi găsiți și pedepsiți”. Sursa foto: Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică seara, preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva s-a întors în Capitala Brasilia pentru a constata pagubele uriașe în Palatul Prezidenţial și la Congres, clădiri atacate și vandalizate de susținătorii predecesorului său Jair Bolsonaro.

Președintele Lula da Silva a revenit în Brasilia după asaltul asupra Palatului Prezidenţial. ”Vinovații vor fi găsiți și pedepsiți”

În orele atacului asupra celor mai importante clădiri ale statului din Capitala Brasilia, Lula da Silva se afla la Araquara, în statul Sao Paulo (sud-est), devastat de inundaţii.

ADVERTISEMENT

Seara, liderul brazilian a mers la Palatul Prezidenţial, apoi la Curtea Supremă și la Congres, locuri atacate şi jefuite de ”bolsonarişti” (n.r. fanii fostului președinte Jair Bolsonaro).

”Am mers la Palatul Planalto şi la STF. Puciştii care au promovat distrugerea patrimoniului public în Brasilia vor fi identificaţi şi vor fi pedepsiţi. Mâine ne reluăm munca la Palatul Planalto. Democraţie pentru totdeauna. Noapte bună”, a scris Lula pe contul său de Twitter.

ADVERTISEMENT

Într-o serie de imagini difuzate la televiziunea Globo, Lula apare discutând cu judecători de la Curtea Supremă, în faţa clădirii cu ferestrele sparte de cei care încă refuză să-i accepte revenirea la conducerea statului.

În ceea ce-l privește pe Jair Bolsonaro, fostul președinte, acesta se află în Statele Unite. A ajuns aici cu două zile înainte de învestirea lui Lula da Silva, refuzând să predea eşarfa prezidenţială.

ADVERTISEMENT

”Manifestaţiile paşnice, în conformitate cu legea, fac parte din democraţie. Cu toate acestea, distrugerile şi invadarea clădirilor publice (…) sunt împotriva regulii”, a scris pe Twitter fostul preşedinte de extremă dreaptă.

Ministrul Justiției din Brazilia, Flavio Dino, a declarat presei locale că aproximativ 200 de persoane au fost deja arestate.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul Brasiliei, Ibaneis Rocha, a fost suspendat din funcție pentru 90 de zile de Curtea Supremă. Judecătorul Alexandre de Moraes l-a acuzat că nu a prevenit revolta și că a rămas ”tăcut” în fața atacului.

Joe Biden a apreciat drept ”scandaloase” violenţele manifestanţilor din Brasilia

Violențele din Brasilia au fost condamnate ferm de SUA. Joe Biden, aflat duminică în Mexic, a afirmat că luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale cheie din Brazilia reprezintă un atac asupra democraţiei şi asupra transferului paşnic al puterii.

“Condamn atacul asupra democraţiei şi asupra transferului paşnic al puterii în Brazilia. Instituţiile democratice din Brazilia au sprijinul nostru deplin şi voinţa poporului brazilian nu trebuie să fie subminată.

Aştept cu nerăbdare să continui să colaborez cu Lula”, a scris Biden pe contul de Twitter al Administrației de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT