News

Haos în Brazilia. Susținătorii lui Jair Bolsonaro iau cu asalt palatul prezidențial și Curtea Supremă

Susținătorii lui Jair Bolsonaro refuză să accepte victoria lui Lula în alegerile prezidențiale de anul trecut și iau cu asalt palatul prezidențial și Curtea Supremă.
08.01.2023 | 22:29
Haos in Brazilia Sustinatorii lui Jair Bolsonaro iau cu asalt palatul prezidential si Curtea Suprema
Bolsonariștii refuză să accepte victoria lui Lula da Silva în alegri Foto: Andre Borges/EPA, via Shutterstock
ADVERTISEMENT

Sute de susținători înrăiți ai fostului președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, au luat cu asalt Congresul, palatul prezidențial și Curtea Supremă a țării, într-o breșă de securitate uluitoare care a fost imediat comparată cu invazia din 6 ianuarie a Capitoliului SUA de către adepții lui Donald Trump în 2021.

Susținătorii lui Jair Bolsonaro iau cu asalt palatul prezidențial și Curtea Supremă

“La ceea ce asistăm este un atac terorist”, a anunțat prezentatorul de știri Erick Bang la postul de televiziune GloboNews, în timp ce se răspândea vestea tulburărilor. “Cele trei clădiri au fost invadate de teroriști care au dat o lovitură de stat.”

ADVERTISEMENT

Imagini video șocante îi arată pe militanții pro-Bolsonaro care urcă pe rampa de acces în Palácio do Planalto, birourile prezidențiale, cutreieră coridoarele clădirii și vandalizează Curtea Supremă din apropiere, ale cărei ferestre au fost sparte.

Proteste bolsonariști Brazilia
Bolsonariștii refuză să accepte victoria lui Lula da Silva în alegri Foto: Andre Borges/EPA, via Shutterstock

Veteranul de stânga Luiz Inácio Lula da Silva, cunoscut sub numele de Lula, a depus duminica trecută jurământul ca nou președinte al Braziliei, în cadrul unor festivități la care au participat sute de mii de brazilieni.

ADVERTISEMENT

Dar mii de extremiști pro-Bolsonaro au refuzat să accepte victoria la limită a lui Lula în alegerile din octombrie, petrecându-și ultimele săptămâni campând în fața bazelor militare din întreaga țară și cerând o lovitură de stat militară.

Duminică, o mulțime pro-Bolsonaro a mărșăluit de la cartierul general al armatei din Brasília spre inima politicii braziliene, Piața celor Trei Puteri, care găzduiește Curtea Supremă, palatul prezidențial și Congresul.

ADVERTISEMENT

Militanții – mulți dintre ei purtând steagul galben și verde al Braziliei, care a devenit un simbol al mișcării de extremă-dreapta a lui Bolsonaro – au spart cordoanele de poliție și au năvălit pe rampa care duce spre clădirea congresului.

Protestele, asemuite cu atacarea Capitoliului de suporterii lui Trump

“Brasilia are ziua Capitoliului”, a scris pe Twitter comentatorul politic Rodrigo Rangel.

Politicienii de stânga și-au exprimat șocul și furia în timp ce hoarda avansa. “Congresul Național este atacat de TERORIȘTI!”, a scris pe Twitter Randolfe Rodrigues, un senator.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după aceea, un alt aliat proeminent al lui Lula, André Janones, a distribuit imagini care arătau zeci de radicali în incinta Palácio do Planalto, birourile prezidențiale unde a avut loc ceremonia de inaugurare de săptămâna trecută.

“Teroriștii au invadat Planalto”, a scris Janones pe Twitter.

Observatorii au petrecut luni de zile avertizând că adepții liniei dure a lui Bolsonaro ar putea pune în scenă o versiune sud-americană a invaziei Capitoliului din SUA în speranța de a anula victoria lui Lula.

“Bolsonaro și echipa sa au analizat foarte atent ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie, încercând să înțeleagă de ce un președinte în exercițiu a eșuat în efortul său de a răsturna rezultatele alegerilor”, a declarat fostul ambasador al SUA în Brazilia, Thomas Shannon, înainte de alegerile de anul trecut.

Bolsonaro, un fost căpitan de armată de extremă dreapta al cărui principal aliat internațional a fost Donald Trump, a zburat din Brazilia în ajunul învestirii lui Lula și se află în prezent în Florida.

Bolsonaro a tăcut aproape complet după victoria lui Lula, mulți interpretând tăcerea sa ca o aprobare tacită a protestatarilor antidemocratici care au cerut intervenția armatei braziliene.

ADVERTISEMENT