News

Lumea e amenințată de un război major, doi vechi inamici pregătesc armele. Patru moduri prin care Iranul ar putea riposta împotriva Israelului

Răzbunarea Iranului asupra Israelului pare iminentă, iar întrebarea aflată acum pe buzele tuturor este modul în care ea se va produce.
12.04.2024 | 15:30
Lumea e amenintata de un razboi major doi vechi inamici pregatesc armele Patru moduri prin care Iranul ar putea riposta impotriva Israelului
Soldați iranieni, în timpul unor manevre militare Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Iranul a promis că se va răzbuna pe Israel pentru atacul de săptămâna trecută, de la Damasc, în care au fost uciși șapte oficiali ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), inclusiv generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi. Acesta nu era un simplu oficial iranian de rang înalt, ci a fost printre liderii proeminenți ai Forței Quds și unul dintre principalii oamenii de legătură cu gruparea Hezbollah.

Israelul se pregătește pentru un atac iranian în următoarele 24-48 de ore

De la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, izbucnit în urmă cu șase luni, Israelul ar fi ucis optsprezece oficiali IRGC şi, în timp ce Israelul ar putea considera atacul îndreptat împotriva lui Zahedi în conformitate cu strategia sa de război, el a venit pe fondul conflictului din Gaza, ostilităților de la granița israeliano-libaneză și amenințărilor din partea militanților houthi și șiiți din Irak și Siria, care au adus regiunea la un punct de fierbere, iar escaladarea conflictului pare iminentă.

ADVERTISEMENT

Washington Post scrie că secretarul american al apărării și alți oficiali ai Pentagonului și-au exprimat frustrarea față de faptul că Israelul nu a informat SUA în prealabil, cu privire la atacul asupra consulatului iranian din Damasc, pe 1 aprilie, care a dus la moartea ofiţerilor Gărzilor Revoluționare şi a condus spre această situaţie de maximă încordare. Potrivit rapoartelor, Pentagonul și-ar fi dorit să fie informat în prealabil pentru a fi îmbunătăţite din timp sistemele de apărare ale forțelor americane din regiune, iar navele sale de război să fie puse în stare de alertă.

“Israelul se pregătește pentru un atac iranian în următoarele 24 până la 48 de ore”, a scris The Wall Street Journal în ediţia sa de vineri, citând o sursă familiară cu chestiunea. Pe de altă parte, o persoană aflată în legătură conducerea iraniană a declarat că regimul de la Teheran încă discută planuri de atac, dar nu a fost luată deocamdată o decizie finală. Potrivit ziarului, serviciile de informații americane estimează că un atac iranian asupra Israelului sau a uneia dintre organizațiile susținute de acesta este iminent și este de așteptat să aibă loc în zonele de graniță.

ADVERTISEMENT

O sursă apropiată Gărzilor Revoluționare a declarat că planurile iraniene de răzbunare au fost deja prezentate liderului suprem Ali Khamenei, care însă nu a decis cum să se acționeze.

Ziarul mai scrie că agenții Iranului din Siria și Irak au “scos deja din depozit” dronele pe care le-au primit de la Teheran în ultimele zile, dar ayatollah-ul este îngrijorat de posibilitatea ca Israelul să reușească să intercepteze atacul, fapt ce va conduce la un răspuns semnificativ împotriva infrastructurii iraniene. Începând de joi seara, SUA au restricționat circulația angajaților ambasadei sale din Israel, din cauza temerilor legate de un atac al Iranului. Ambasada americană a transmis către personalul său, “ca măsură de precauţie”, să nu călătorească în afara oraşelor Ierusalim, Tel Aviv sau Be’er Sheva.

ADVERTISEMENT

Reuters dezvăluie, citând surse iraniene, că Teheranul i-a semnalat deja Washingtonului că va răspunde la asasinatele de la Damasc, mesajul fiind transmis prin intermediul ministrului iranian de externe, Hossein Amir Abdullahian, în timpul unei vizite efectuate duminica trecută în Oman, stat care a servit adesea ca mediator între Teheran și Washington.

Scenariul care ar arunca în aer Orientul Mijlociu

Atlantic Council avansează patru scenarii prin care Iranul ar putea riposta. Primul dintre ele presupune ca răspunsul să fie “asimetric” şi nu în regiune. Asta pentru că Iranul are o lungă istorie de a încerca să organizeze atacuri teroriste împotriva intereselor israeliene în întreaga lume. Chiar luna trecută, poliția peruană a arestat un ofițer al Forței Quds care ar fi plănuit să ucidă un oficial israelian în timpul viitorului forum de cooperare economică Asia-Pacific. De asemenea, în iunie 2022, ministrul israelian de externe, Yair Lapid, le-a cerut israelienilor să părăsească imediat Turcia, susținând că aceştia ar putea fi ținte, la câteva săptămâni după ce colonelul IRGC Sajad Kodai a fost ucis în fața casei sale din Teheran. La mai puțin de două săptămâni după aceea, Turcia a arestat membrii unei celule teroriste iraniene.

ADVERTISEMENT

Un alt scenariu presupune ca Iranul să-și folosească parteneri precum Hezbollah pentru a lansa un atac sau ataca ținte în interiorul Israelului. Avantajul acestui scenariu este că Iranul s-ar întoarce către partenerul său cel mai de încredere, optimist că, neparticipând direct, ar reduce riscul unui răspuns militar israelian pe teritoriul iranian. Evitarea unui atac asupra teritoriului este aproape sigur o prioritate pentru Iran, deoarece obiectivul numărul unu al Teheranului este întotdeauna stabilitatea regimului, iar liderii iranieni s-ar putea îngrijora că populaţia îi va învinovăți pentru un astfel de atac.

Al treilea scenariu presupune ca Iranul să-şi îndrepte atenţia către șiiții din Irak și Siria și să le ceară să atace ținte americane. Reprezentanții iranieni nu au atacat forțele americane din Irak sau Siria de la sfârșitul lunii ianuarie, când trei soldați americani au fost uciși în Iordania, iar Iranul a încercat imediat să se distanțeze de atac pentru a evita riscul unui conflict cu Statele Unite și un război regional mai larg. Printre cei aflați la Teheran săptămâna trecută, pentru mitingul anual de Ziua Quds în sprijinul palestinienilor s-a numărat și Abu Fadak al-Muhammadavi, liderul Forțelor de Mobilizare Populară Irakiene (PMF), organizație-umbrelă pentru diferitele grupuri militante șiite susținute de Iran pe teritoriul Irakului. Se spune că liderii PMF așteaptă instrucțiuni de la Teheran cu privire la modul de răspuns la moartea lui Zahedi.

Al patrulea și probabil cel mai periculos scenariu avansat de Atlantic Council este acela că Iranul invadează militar teritoriul israelian și/sau ucide înalți oficiali israelieni. Un atac cu rachete balistice și drone împotriva țintelor israeliene ar fi cea mai de impact și cea mai riscantă opțiune disponibilă pentru Teheran. În timp ce Iranul ar putea încerca să prevină escaladarea la un război la scară largă – de exemplu, lovind doar ținte militare sau de informații, spre deosebire de cele civile – acesta este totuși un pas riscant, având în vedere că Iranul a încercat să evite un conflict pe scară largă, pentru care, probabil, nu este bine pregătit. Riscul pentru Iran și întreaga lume este că Israelul va reacționa aproape sigur la pierderea personalului civil sau militar sau la asasinarea unor oficiali de rang înalt. Astfel, această opțiune are un mare potențial de a provoca război în întreaga regiune.

ADVERTISEMENT
Tags: