ADVERTISEMENT
News

„Lumea să poarte masca de protecţie până pe 1 iunie”. Vasile Astărăstoae anunță când vom înregistra cele mai puține cazuri de coronavirus

Autor: Narcis Roșioru | 06.05.2020 | 17:28
„Lumea să poarte masca de protecţie până pe 1 iunie
„Lumea să poarte masca de protecţie până pe 1 iunie". Vasile Astărăstoae anunță când vom înregistra cele mai puține cazuri de coronavirus. Sursa foto: Hepta.ro

Lumea ar trebui să poarte măști până la 1 iunie, iar de la 15 mai cazurile de coronavirus vor fi sporadice, susține Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

ADVERTISEMENT

De ce ar trebui românii să poarte măști până la 1 iunie

Românii ar trebui să poarte măști de protecție până la 1 iunie, iar după jumătatea lunii mai și până în iulie este posibil să vedem cazuri de infecție cu noul coronavirus doar sporadic, a declarat Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România, pentru Look Plus.

Medicul susține că trebuie să tratăm această epidemie cu seriozitate, însă fără exagerări din partea autorităților.

ADVERTISEMENT

„Este o nebunie. N-am înţeles-o de la început, n-o înţeleg nici acum. Trebuia tratată cu seriozitate această pandemie, dar fără să practice panica şi bagatelizare excesivă. De la o simplă răceală s-a trecut la o apocalipsă.

Este o afecţiune, o epidemie, un virus nou, toată lumea este de acord. Este clar că dă o anumită boală. Boala este cu puţin mai gravă decât gripa şi o spun cu toată responsabilitatea pentru că vedeţi, în Europa, în momentul de faţă, nu au ajuns la numărul mortal de gripă din sezonul 2017-2018”, a declarat medicul la Look Plus.

ADVERTISEMENT

Vasile Astărăstoae spune ce măsuri de protecție să luăm în perioada următoare

Astărăstoae recunoaște că nu înțelege de ce au decis autoritățile închiderea bisericilor sau a magazinelor și nici de ce nu a fost permisă deplasarea liberă, cu respectarea unor măsuri de siguranță.

„N-am înţeles închiderea cimitirelor, bisericilor. Dacă se poate merge la sparanghel, la mall sau în Austria să acorzi asistenţă celor bolnavi, atunci de ce respectarea strictă a regulilor de distanţare socială nu te poate lăsa să ieşi de aici. Nu înţeleg de ce nu poţi ieşi din localitate.

ADVERTISEMENT

Adică în afara localităţii stau viruşii în «cohorte» şi te atacă? Da, nu poţi să ieşi din localitate unde este zonă roşie. De ce nu poţi să circuli noaptea? Credeţi că virusurile sunt păsări de noapte care pot să te atace? Deciziile acestea au fost făcute din spaimă, ca nu cumva să se greşească”, a mai spus fostul președinte al Colegiului Medicilor din România.

Astărăstoae spune în același timp că trebuie să fim atenţi la dictatura politico-medicală întrucât aceasta „este mai periculoasă decât orice” .

ADVERTISEMENT

„Guvernanţii n-au încredere în români, îi tratează ca pe nişte proşti, inculţi, limitaţi şi aşa mai departe. În condiţiile astea nici cetăţenii n-au încredere în statul român. N-au încredere în măsurile care se propun.

Tot timpul au o bănuială, o suspiciune că în spate ar fi ceva ascuns sau o conspiraţie. Trebuie să fim mai atenţi la dictatura politico-medicală pentru că este mai periculoasă decât orice”, susține Astărăstoae.

ADVERTISEMENT

Totodată, fostul președinte al Colegiului Medicilor a făcut mai multe recomandări privind măsurile de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus și spune că în viitorul apropiat vor fi tot mai puține cazuri noi de infecții COVID-19 în țara noastră.

„Lumea să poarte masca de protecţie până pe 1 iunie şi să respecte regulile de distanţare, dar nu şi distanţarea socială. Să se spele pe mâini, pentru că este cea mai bună modalitate. Toţi folosesc fel de fel de dezinfectante.

Spălatul pe mâini după ce ai ajuns acasă, dar şi pe faţă, te protejează mai bine decât toate celelalte…Să meargă omul în concediu la munte sau la mare, păstrând anumite reguli, dar nu ca acum.

Până pe 15 mai vor fi mai cazuri, dar mai încolo, până în iulie, vă garantez că vor fi numai cazuri sporadice. Şi asta o spun cu toată încrederea, a mai spus medicul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!