News

Luni începe anul școlar 2021 – 2022. Ce trebuie să știe elevii și părinții. Regulile din unitățile de învățământ

Luni, 13 septembrie, circa 2,9 milioane de elevi din România încep anul școlar 2021-2022. FANATIK vă spune tot ce trebuie să știe elevii și părinții, precum și care sunt regulile din unitățile de învățământ.
12.09.2021 | 17:09
Luni incepe anul scolar 2021  2022 Ce trebuie sa stie elevii si parintii Regulile din unitatile de invatamant
ADVERTISEMENT

Emoții mari pentru aproape 3 milioane de elevi din România. Luni, 13 septembrie, debutează noul an şcolar 2021 – 2022.

Reluarea cursurilor va fi cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, dar cu măsuri de protecţie sanitară în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Există și câteva localități, 11 la număr, în care circa 2.400 de elevi vor trebui să aștepte scăderea ratei de incidență a cazurilor Covid pentru a reveni fizic în bănci. Momentan, ei vor face ore online.

Anul școlar 2021 – 2022 debutează luni. Ce trebuie să știe elevii și părinții. Regulile din unitățile de învățământ

Milioanele de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal vor începe, luni, cursurile care se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni.

ADVERTISEMENT

Structura anului școlar 2021-2022 conține, la fel ca în ultimii ani, două părți. Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni (din 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022).

Pentru elevii claselor din învățământul primar şi copiii din grupele de preşcolari, în perioada 25 – 31 octombrie va apărea prima vacanță.

ADVERTISEMENT

Vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanța de primăvară va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai.

Elevii trebuie să mai știe că programul naţional ”Şcoala altfel” se va desfăşura anu viitor, în perioada 8 – 14 aprilie.

ADVERTISEMENT

Condițiile de desfășurare a festivităților de deschidere a anului școlar 2021 – 2022

În ultimele zile, Ministrul Educației a precizat care sunt regulile pentru festivitățile de deschidere a școlilor, din data de 13 septembrie. Iată ce trebuie să știe elevii și părinții pentru ziua de luni:

  • festivitățile de luni se desfășoară doar în exterior
  • ceremoniile au loc maximum o oră și jumătate
  • participanții trebuie să poarte mască (aceasta fiind singura excepție de purtare a măștii în exterior. În timpul anului școlar, masca se va purta doar în interior).

Ministrul Sorin Cîmpeanu, anunț important pentru părinți

Duminică, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că părinţii pot participa la festivităţile de începere a anului şcolar, în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli, menţionând că recomandarea ar fi de a se evita, în măsura posibilului, prezenţa acestora alături de elevi sau măcar să nu vină ambii părinţi.

”Părinţii pot participa la festivităţile de începere a anului şcolar, însă în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli. Este vorba de dimensiunile spaţiilor deschise pe care şcolile le au la dispoziţie.

Diferă de la o şcoală la alta, se face recomandarea, mai apăsat sau mai puţin apăsat, de a se evita, în măsura posibilului, prezenţa părinţilor alături de elevi la începutul şcolii sau măcar să nu vină ambii părinţi la începutul şcolii. Nu este o interdicţie, este o recomandare”, a afirmat Cîmpeanu, după videoconferinţa premierului Florin Cîţu cu prefecţii şi reprezentanţii DSP pe tema începerii anului şcolar.

Oficialul Guvernului a spus că fiecare şcoală are condiţii specifice, iar directorii unităţilor de învăţământ au datoria de a anunţa părinţii cât de mult poate permite accesul.

”Dar, în general, peste tot este permis accesul părinţilor, cu această rugăminte de înţelegere că prezenţa multor părinţi, bunici creează aglomerări care amplifică posibilitatea de transmitere a virusului care se poate întoarce împotriva propriilor copii sau nepoţi, împotriva şcolii cu prezenţă fizică”, a adăugat Cîmpeanu

Organizarea claselor și a activității în școală/sălile de curs

Conform documentului ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între elevi, iar dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi. Este interzis în continuare schimbul de obiecte personale.

Elevii şi personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior. Se recomandă ferm purtarea măştii de uz medical, însă se admit măşti de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale şi a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măştile, cu excepţia vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special.

De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/ însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.

Cum se organizează procesul de învăţământ și activităţile sportive

Elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menţinerea distanţării fizice. Orice activităţi care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei dintre elevi.

  • – elevii nu vor schimba între ei alimente și obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.);
  • – este recomandată desfășurarea orelor de educație fizică în exterior.
  • – orele de educație fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile şi a unei aerisiri permanente;
  • – pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
  • – la începerea şi la finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor;
  • – se vor efectua curăţenia, dezinfecţia şi aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi;

Activităţile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv şi cluburilor sportive şcolare se vor desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului Educației şi al ministrului Sănătăţii.

Sfaturi utile pentru părinți

Autoritățile au realizat și un set de 12 sfaturi pentru părinți în perspectiva startului, în pandemie, a noului an școlar. Iată-le:

  • 1. evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală;
  • 2. în cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, părintele se va prezenta imediat la unitatea şcolară pentru preluarea preşcolarului/elevului şi va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz;
  • 3. discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2;
  • 4. explicaţi-i copilului că, deşi şcoala se redeschide, trebuie să respecte strict măsurile de prevenire pentru evitarea răspândirii infecţiei;
  • 5. acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale;
  • 6. învăţaţi-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbiţi cu acesta despre cum să respecte sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei; învăţaţi-vă copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la şcoală, când se întoarce acasă, înainte şi după servirea mesei, înainte şi după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este necesar;
  • 7. învăţaţi-vă copilul cum să poarte corect masca de protecţie şi explicaţi-i importanţa şi necesitatea purtării acesteia;
  • 8. sfătuiţi-vă copilul să nu consume alimente sau băuturi de la colegi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiţi alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.
  • 9. curăţaţi/dezinfectaţi zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.);
  • 10. în situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală;
  • 11. părinţii/aparţinătorii nu vor avea acces în curtea unităţii de învăţământ şi nu vor putea însoţi copiii în unitatea de învăţământ, cu excepţia ceremoniilor de deschidere a anului scolar sau a cazurilor speciale pentru care există aprobarea conducerii şcolii;
  • 12. comunicaţi constant cu personalul şcolii, telefonic sau prin mijloace electronice, în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a iniţierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

De asemenea, părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absența elevului în următoarele situații:

  • – elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • – elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
  • – elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi se află în carantină.

Ministrul Educației a anunțat că la nivelul fiecărei şcoli este desemnată o persoană pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi, pentru a răspunde tuturor întrebărilor părinţilor despre vaccinare, pentru a putea să îşi exprime un acord sau un dezacord informat într-un formular care va fi lansat în data de 13 septembrie.

ADVERTISEMENT