News

„Lupta” Londrei împotriva încălzirii globale. Premierul Sunak anunță 100 de noi exploatări de petrol și gaze naturale

Londra anunță noi exploatări de petrol și gaze în Marea Nordului. Premierul Rishi Sunak susține noi proiecte de energii fosile, apărând automobilele.
31.07.2023 | 14:38
Lupta Londrei impotriva incalzirii globale Premierul Sunak anunta 100 de noi exploatari de petrol si gaze naturale
Premierul britanic Rishi Sunak invocă necesitatea independenței energetice a Marii Britanii / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul de la Londra a anunțat 100 de noi licențe de exploatare a gazelor și petrolului în Marea Nordului. Premierul Rishi Sunak a justificat decizia subliniind independența și securitatea aprovizionării Marii Britanii. Cu riscul de a pune sub semnul întrebării ambițiile reale ale țării sale în materie de climă, Sunak  a promis că va lua măsuri „pragmatice și proporționale” împotriva încălzirii globale, susținând noi proiecte de combustibili fosili și luând apărarea automobiliștilor.

Măsuri „pragmatice și proporționale” împotriva încălzirii climatice

Aceste declarații apărute în presa britanică, duminică, intervin într-un moment în care atât majoritatea conservatoare, cât și opoziția laburistă pun sub semnul întrebării politicile ecologice din cauza costului lor pentru populație, în plină criză a costului vieții din Marea Britanie. Luni,  guvernul de la Londra s-a angajat să acorde cel puțin o sută de licențe noi pentru explorarea și producția de petrol și gaze în Marea Nordului, ca urmare a angajamentului premierului Rishi Sunak de a lua măsuri  „pragmatice și proporționale” împotriva încălzirii globale.

ADVERTISEMENT

Cu un astfel de anunț, executivul se expune unor critici puternice din partea organizațiilor de mediu cu privire la seriozitatea angajamentului său față de climă. Rishi Sunak se află, de asemenea, în opoziție directă cu Partidul Laburist, care se preconizează că va fi în frunte la alegerile generale de anul viitor și care dorește să pună capăt exploatării petrolului și gazelor în Marea Nordului, scrie Le Monde.

„Putin a manipulat energia”

„Am văzut cu toții cum președintele rus Vladimir Putin a manipulat energia, perturbând aprovizionarea și blocând creșterea economică în țări din întreaga lume”, a declarat liderul conservator într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

„Acum, mai mult ca oricând, este vital să ne consolidăm securitatea energetică și să profităm de această independență pentru a furniza energie curată și mai accesibilă pentru casele și întreprinderile britanice”, a adăugat Sunak.

Sprijinul pentru dezvoltarea petrolului și gazelor în Marea Nordului va susține peste 200.000 de locuri de muncă, potrivit Downing Street. În plus, executivul a dezvăluit primele două situri de captare și stocare a CO₂ în Marea Nordului, un sector care ar putea susține la rândul lui  până la 50.000 de locuri de muncă, potrivit Downing Street. Această tehnologie a fost criticată de unii ecologiști ca fiind o scuză pentru a continua exploatarea combustibililor fosili.

ADVERTISEMENT

Politicile de mediu par să fie pe butuci în Marea Britanie, după ce laburiștii au fost învinși surprinzător de conservatori în alegerile locale din vestul Londrei. Rezultatul – decis la o diferență mai mică de 500 de voturi – a fost pus pe seama neîncrederii alegătorilor în proiectul de extindere, până la sfârșitul lunii august, a unei taxe pe vehiculele poluante în întreaga subdiviziune administrativă Greater London, cu o populație de nouă milioane de locuitori, așa cum a cerut primarul laburist Sadiq Khan.

Laburiștii nu țin cu automobiliștii

Sub presiunea puternică a unei părți a majorității, guvernul a sugerat că unele obiective de mediu ar putea fi relaxate, în special în ceea ce privește standardele energetice pentru locuințe. Rishi Sunak, criticat pentru că folosește cu regularitate elicoptere pentru deplasările sale, a pregătit terenul în weekend într-un editorial publicat în ziarul conservator Sunday Telegraph, descriind laburiștii ca fiind „anti-automobiliști” și spunând că este „de partea” gospodăriilor care au nevoie de mașini.

ADVERTISEMENT

„Vom face tranziția către neutralitatea în materie de carbon”, a dat asigurări premierul britanic pentru BBC din Scoția. „Mă angajez să fac acest lucru, dar o vom face într-un mod proporțional și pragmatic, ceea ce nu va crește neapărat povara sau prețul facturilor pentru familii, în special într-un moment în care inflația este mai mare decât și-ar dori oricare dintre noi”, a adăugat el.

Rishi Sunal a subliniat că, chiar și atunci când Marea Britanie își va atinge obiectivul de neutralitate în materie de emisii de dioxid de carbon, în 2050, un sfert din necesarul său de energie va proveni tot din petrol și gaze. În 2022, 71,9% din energia consumată în Marea Britanie provenea din gaze și petrol, potrivit Our Wold in Data.

Anunțul lui Sunak vine într-un moment în care exploatarea petrolului și a gazelor naturale are o contribuție majoră la schimbările climatice. „Combustibilii fosili – cărbunele, petrolul și gazele naturale – sunt de departe cei care contribuie cel mai mult la schimbările climatice globale, reprezentând peste 75% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și aproape 90% din totalul emisiilor de dioxid de carbon”, precizează ONU.

„Apatia” guvernului pentru climă

Agenția Internațională a Energiei (IEA) consideră că investițiile în noi proiecte de generare a energiei din combustibili fosili trebuie oprite pentru a se ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon. Regatul Unit își propune să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. În ciuda noilor sale licențe, Regatul Unit își menține acest obiectiv, susține Rishi Sunak.

Potrivit unui sondaj YouGov realizat în primăvară, 65% dintre britanici se declară îngrijorați de consecințele schimbărilor climatice, însă majoritatea se opun majorității măsurilor care le-ar cere să facă un efort personal. În orice caz, Marea Britanie resimte efectele încălzirii globale. Un raport al serviciilor meteorologice de săptămâna trecută a avertizat că temperaturile record din vara anului 2022, când termometrul a depășit 40°C, vor părea „răcoroase” în acest ritm de încălzire, până la sfârșitul secolului.

„Nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce politicienii folosesc mediul înconjurător ca pe un fotbal politic. Ceea ce avem nevoie acum este curaj și leadership”, au avertizat liderii mai multor asociații, printre care WWF, National Trust și Greenpeace, într-o scrisoare adresată lui Rishi Sunak. La sfârșitul lunii iunie, Zac Goldsmith, secretar de stat pentru schimbări climatice la Ministerul de Externe – un apropiat al fostului prim-ministru Boris Johnson – a părăsit guvernul, criticându-l pe Rishi Sunak că nu se interesează de mediu și denunțând „apatia” executivului în materie de climă.

ADVERTISEMENT