News

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Italia din cauza vremii extreme. Ce zone sunt afectate

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care se află sau intenționează să călătorească în Italia
05.11.2023 | 17:55
MAE atentionare de calatorie pentru romanii care merg in Italia din cauza vremii extreme Ce zone sunt afectate
MAE, atenționare de călătorie pentru Italia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vremea extremă face ravagii în Europa. După ce sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis două atenționări de călătorie, pentru Franța și Polonia, duminică a fost emisă o nouă atenționare, de această dată pentru Italia. Atenționarea este valabilă de duminică seară și până în seara zilei de luni.

Atenționare de călătorie pentru Italia

Ministerul Afacerilor Externe a atenționat românii care se află sau care intenționează să călătorească în Italia asupra unui cod portocaliu de vreme severă în Italia. Astfel, MAE a transmis că Departamentul de Protecţie Civilă din Regiunea Campania, Italia, a emis un cod portocaliu începând de duminică, ora 22,00, până luni seară pentru zonele Alto Sele şi Tusciano, Alto Ciliento, Tanagro şi Basso Ciliento. În aceste zone sunt prognozate ploi în averse moderate sau furtuni de intensitate puternică.

ADVERTISEMENT

MAE subliniază că vântul puternic va fi resimțit în zona de vest a peninsulei, în zona orașului Napoli. „Vântul va sufla cu putere, iar marea va fi agitată, mai ales de-a lungul coastelor Piana Campana, Napoli, Insulele şi coasta municipiilor din zona vezuviană. Alerta portocalie pe întreg teritoriul regional este legată de precipitaţiile care ar putea declanşa instabilitatea versanţilor, alunecări superficiale de teren din cauza eroziunii solului, cu posibile inundaţii ale spaţiilor subterane şi a celor situate la parterul clădirilor.

În anumite zone din Regiunile Umbria şi Abruzzo a fost instituit cod galben de ploi şi vânt”, se arată în comunicatul transmis de către Ministerul de Externe de la București. Autoritățile române au mai transmis că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României în Republica Italiană: +39 06 835 233 44; +39 06 835 233 52; +39 06 835 233 58; +39 06 835 233 56; +39 06 835 233 69; +39 06 835 233 71; +39 06 835 233 74, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi următoarele linii telefonice de urgenţă în funcţie de regiune: Consulatul Milano: +39 366.108.1444; Consulatul Bologna: +39 324.803.5171; Consulatul Torino: +39 338.756.8134; Consulatul Trieste: +39 340.882.1688; Consulatul Bari: +39 334.604.2299; Consulatul Catania: +39 320.965.3137; Consulatul Roma: +39 345.147.3935.

Vreme extremă și în Italia

Aceeași furtună, Ciaran, care face ravagii și în Franța, a provocat inundații importante și în Italia. Cel puțin șase persoane au fost ucise în centrul Toscanei, după ce furtuna Ciaran a trecut prin Italia, după ce a provocat haos în zonele mai vestice ale Europei. Guvernatorul regiunii Toscana, Eugenio Giani, a declarat că șase persoane au murit în urma ploilor torențiale care au căzut vineri din orașul de coastă Livorno până în valea Mugello, în interiorul țării, iar râurile au ieșit din matcă, inundând orașe și sate.

ADVERTISEMENT

Printre morți se numără două persoane în vârstă din orașul Prato, la nord de Florența, potrivit agenției italiene de presă ANSA. De asemenea, o persoană a fost ucisă în Albania, după ce a pierdut controlul mașinii pe care o conducea, ceea ce a dus la 14 morți în urma furtunii pe continent.

Autoritățile italiene de protecție civilă au declarat că vineri au căzut 200 de milimetri de ploaie în trei ore. Eugenio Giani a declarat că a fost cea mai mare cantitate de ploaie înregistrată în ultimii 100 de ani. “A fost un val de bombe de apă fără precedent”, a declarat acesta pentru canalul de știri italian Sky TG24.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 190 de persoane au fost nevoite să își evacueze locuințele, dintre care 150 în Campi Bisenzio, unde casele au fost inundate, iar mașinile parcate au fost pe jumătate scufundate în apă.

Locuitoarea Enza Carfagna a povestit agenției de știri Reuters cum familia sa a salvat o vecină în vârstă aflată la parter, în scaun cu rotile, folosind o pătură pentru a o ridica pe scări. “Noaptea trecută, nu părea un lucru mare, a fost foarte puțină ploaie. Apoi, în jurul orei 21:00, am văzut toată această apă maro care venea și ne-am dus să o luăm pe doamna”, a spus ea.

Serviciile de trenuri de mare viteză între Florența și Milano au fost suspendate și, în condițiile în care aproximativ 48.000 de persoane au rămas fără curent electric, guvernul italian a declarat stare de urgență. Acesta a alocat o sumă inițială de 5 milioane de euro pentru a ajuta zonele cele mai afectate.

Furtuna Ciaran a fost condusă de un curent jet puternic care a venit dinspre Atlantic, declanșând ploi abundente și vânturi furioase care au provocat deja inundații puternice în Regatul Unit, Franța, Belgia și Olanda.

Peste o jumătate de milion de locuințe franceze au rămas fără electricitate pentru a doua zi, în special în regiunea nord-vestică a Bretaniei. Trenurile au fost oprite în mai multe zone și multe drumuri au rămas închise.

ADVERTISEMENT
Tags: