News

Magura V5, drona kamikaze ucraineană care a devenit coșmarul flotei rusești. Cea mai rapidă din Marea neagră

Noua dronă navală a Ucrainei, deja coșmarul flotei rusești din Marea Neagră. Magura V5 este foarte rapidă, bine înarmată, cu o rază de acțiune de 800 km.
07.08.2023 | 15:44
Magura V5 drona kamikaze ucraineana care a devenit cosmarul flotei rusesti Cea mai rapida din Marea neagra
Magura V5 depășește 75 km/h, poate transporta 300 kg de explozibil și are o rază de acțiune de 800 km / Foto: colaj Youtube/ CNN
ADVERTISEMENT

Ucraina a publicat recent imagini cu noua sa dronă navală kamikaze, Magura V5, care poate lovi la o distanță de până la 800 de kilometri. Pare a fi un coșmar pentru flota rusă, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Marea Neagră. Două nave rusești ar fi fost lovite cu o dronă de acest tip în 48 de ore.

Dronele, principalii tenori în conflictul pe mare

Este de la sine înțeles că războiul din Ucraina este în primul rând un conflict terestru de mare intensitate, dar componenta sa navală nu trebuie subestimată. Acest lucru poate părea surprinzător, având în vedere că, pe hârtie, marina ucraineană a dispărut practic de la 24 februarie 2022. Inventarul său include doar o mână de nave foarte mici, care au fost toate scufundate sau capturate de Moscova.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, puternica flotă rusă din Marea Neagră, care se învecinează cu Ucraina, ar trebui să se poată deplasa după bunul plac în această întindere de apă închisă de strâmtorile turcești. Nu este însă cazul, datorită mijloacelor puternice de interzicere a accesului pe care Kievul le-a pus în aplicare în cadrul unei lupte asimetrice deosebit de eficiente. Și aici, dronele sunt principalii tenori. Ultima pe listă, Magura V5

Până la 300 kg de explozibili

Marea este un alt teatru tragic de război în Ucraina. În timp ce sâmbătă se derula un summit de pace în Arabia Saudită pentru a încerca să găsească o cale de ieșire din război, Kievul își intensifică atacurile cu drone asupra navelor rusești din Marea Neagră. Recent, CNN a difuzat un reportaj inedit despre Magura V5, cea mai recentă versiune de dronă navală autonomă, testată la o bază secretă a armatei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Magura este acronimul de la Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus. În reportajul CNN, se poat vedea cum această dronă este testată testat sub controlul unui pilot, un militar ce apare cu trăsături neclare, numit „Shark”. Acesta spune că ambarcațiunea, care are o lungime de 5,50 m și o lățime de aproximativ 1,50 m, este „foarte ușor de controlat”.

Această dronă navală versatilă poate efectua operațiuni de recunoaștere, supraveghere, căutare și salvare pe mare. Dar poate acționa și ca o dronă kamikaze, transportând la bord până la 300 kg de explozibili. Drona Magura V 5 are o rază maximă de acțiune de 800 de kilometri și o viteză maximă de peste 75 km/h, relatează canalul american.

ADVERTISEMENT

Magura V5, fabricată în Ucraina

Această dronă – care nu mai fusese niciodată prezentată publicului larg – a fost prezentată oficial de Kiev la Expoziția Internațională a Industriei de Apărare (Idef), care a avut loc în Turcia în perioada 25 iulie – 28 iulie 2023. Ea este dezvoltată și fabricată de compania de stat ucraineană Spets techno export, dar numărul de exemplare existente până în prezent rămâne „clasificat”, scrie Ouest-France. În mai 2022, Ucraina a lansat o campanie de crowdfunding prin intermediul platformei de donații United24 pentru a-și construi propriile drone maritime. Scopul era de a finanța o flotă pentru a se apăra împotriva agresiunii lansate de Rusia la 24 februarie 2022.

Coșmarul flotei rusești

În aer și pe mare, războiul dronelor face ravagii între Kiev și Moscova. Sâmbătă, Rusia a declarat că va pedepsi Ucraina după ce o dronă navală ucraineană, probabil o Magura V5, a lovit unul dintre petrolierele sale care transporta combustibil pentru armata rusă în strâmtoarea Kerci, în apropierea podului strategic care leagă Rusia de Crimeea. Moscova a denunțat incidentul ca fiind un „act de terrorism” care a pus în pericol viețile echipajului și a prezentat riscul unui „dezastru ecologic major”.

ADVERTISEMENT

Vineri, o navă de război rusă ar fi fost grav avariată de o dronă navală ucraineană echipată cu o cameră de luat vederi la baza Novorossisk din Marea Neagră. Potrivit Kievului, nava este scoasă din uz, dar Moscova contestă acest lucru, susținând că a distrus două drone navale. Potrivit Kremlinului, Magura V5 a fost folosită de la începutul conflictului în atacuri asupra bazei navale rusești de la Sevastopol în octombrie 2022 și asupra podului din Crimeea în noaptea de 17 iulie 2023.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că...
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că "s-a culcat cu jumate din vestiar"
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări,...
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări, în Valencia. 450 de oameni trăiesc în clădire
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Străzi din Bucureşti, cu
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când m-am mutat eu"
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români...
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români știu de existența lui
Știrea momentului. Mioara Roman a murit azi noapte. Fosta soție a lui Petre...
Știrea momentului. Mioara Roman a murit azi noapte. Fosta soție a lui Petre Roman locuia într-un azil de bătrâni
Mioara Roman, o viață de coșmar. A pierdut totul
Mioara Roman, o viață de coșmar. A pierdut totul
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut...
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut parizer"
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta