News

Arme folosite în războiul din Ucraina: tancuri, rachete, obuziere, drone. Cu ce se omoară între ei soldații Kievului și ai Moscovei

Arme pentru un război de durată. Leopard 2, Himars, Patriot, Kinjal, Iskander, Javelin. Ce fel de arme folosesc forțele Kievului și ale Moscovei.
21.06.2023 | 08:03
Arme folosite in razboiul din Ucraina tancuri rachete obuziere drone Cu ce se omoara intre ei soldatii Kievului si ai Moscovei
Unul din cele mai bune tancuri din lume, Leopard 2, este așteptat să schimbe situația în favoarea ucrainenilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei ordonate de Vladimir Putin, Ucraina a primit multe arme moderne de la aliații săi occidentali, dar continuă să folosească și echipamente vechi. Rusia, la rândul său, are un stoc mai extins de armament, dar acesta se reduce pe măsură ce luptele continuă. De partea rusă, există un număr mare de arme folosite, majoritatea moștenite din epoca sovietică, dar totuși eficiente.

Arme noi pentru un război care durează

De la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit de la aliații săi ajutoare militare în valoare de miliarde de dolari: muniție, artilerie, vehicule blindate, echipamente, etc. Pentru a-și desfășura cu succes contraofensiva, Kievul trebuie să își sporească puterea de foc. La rândul său, Rusia, considerată a doua cea mai puternică armată din lume, a obținut rapid câștiguri teritoriale la începutul conflictului, dar „și-a supraestimat capacitățile militare” și a fost nevoită rapid să se replieze, analizează generalul Jerome Pellistrandi, directorul Revue Defense Nationale. Armata sa este acum „capabilă să aprovizioneze frontul, dar cu echipamente învechite”.

ADVERTISEMENT

Obuziere Ceasar din Franța

Avioane F-16, rachete Kinjal, obuziere Caesar: deși nicio armă nu poate schimba cursul conflictului, unele au jucat un rol decisiv în operațiuni. Franceinfo a întocmit o listă (neexhaustivă) a armamentului folosit pe teren de ambele tabere. Obuzierul Caesar, livrat forțelor Kievului de către Franța, este un tun de calibrul 155 mm montat pe un camion blindat. „Este foarte mobil, ușor de utilizat și foarte precis în foc”, explică generalul francez Jerome Pellistrandi.

Componentă majoră a artileriei franceze, obuzierul Caesar poate trage șase proiectile pe minut și la o distanță de până la 40 km. Franța a predat Ucrainei 18 obuziere Caesar, angajându-se să livreze alte 12 până în martie 2024. Această armă a fost desfășurată în Donbass. Raza de acțiune a acestui tun îi permite, printre altele, să „distrugă depozite de combustibil și posturi de comandă”, adaugă generalul.

ADVERTISEMENT

Lansatoare de rachete M142 Himars

Aceste lansatoare de rachete sunt montate pe un vehicul blindat ușor și sunt foarte mobile. Ele pot lovi ținte îndepărtate de până la 80 km, se deplasează cu o viteză de până la 85 km/h și evită cu ușurință contraatacurile, potrivit Le Monde. Americanii au livrat Ucrainei 20 de astfel de lansatoare de rachete în vara anului 2022. „Lovind mult în spatele liniilor rusești, sistemele Himars le-au distrus rezervele rusești și a creat o penurie logistică”, spune Stephane Audrand, consultant internațional independent în domeniul riscurilor.

Vehicule blindate și tancuri

„Tancurile  sprijină infanteria (corpul de armată responsabil cu cucerirea și ocuparea terenului) în timp ce avansează, luptând împotriva altor vehicule”, explică Yohann Michel, analist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS). În ianuarie, Franța a anunțat livrarea de vehicule blindate ușoare AMX-10 RC. Acest vehicul ușor pe roți este echipat cu tunuri de calibrul 105 mm și două mitraliere. AMX-10RC poate circula cu o viteză de până la 60 km/h pe șosea, potrivit Ministerului francez al Apărării.

ADVERTISEMENT

„Acesta este un echipament esențial pentru contraofensivă. Va fi amplasat în linia frontului, va detecta pozițiile inamice și va permite declanșarea luptei”, explică Jerome Pellistrandi. Datorită motricității sale excelente, se poate infiltra pe drumuri, poteci și prin păduri. Statele Unite au furnizat vehicule blindate similare. Este vorba de modelele Bradley.

„Leoparzii”, arme care schimbă jocul

Tancul Leopard 2 este un tanc greu de concepție germană, folosit de multe armate din Europa. Echipat cu un tun de calibrul 120 mm, este extrem de puternic și foarte mobil, chiar și pe teren accidentat. „Odată ce a fost efectuată reperarea și pe baza informațiilor transmise de drone, artilerie și AMX-10 RC, tancul Leopard 2 va distruge tancurile rusești”, explică Jerome Pellistrandi. O coaliție condusă de Germania urmează să livreze Kievului cel puțin 40 de tancuri Leopard 2, explică Stephane Audrand.

ADVERTISEMENT

În ianuarie, Marea Britanie a anunțat că va livra 14 tancuri Challenger 2 Kievului, iar Statele Unite au promis aproximativ 30 de tancuri M1 Abrams. De asemenea, francezii au livrat VAB-uri (véhicule de l’avant blindé), care sunt folosite pentru a adăposti infanteriștii pe câmpul de luptă.

Rachetele Javelin

Lansatoarele de rachete antitanc Javelin sunt rachete americane portabile care sunt „foarte simplu de utilizat. Ele atacă tancurile inamice de sus”, acolo unde blindajul este cel mai subțire, explică Stephane Audrand. „Au fost utilizate pe scară largă în bătălia de la Kiev pentru a contracara ofensiva rusă”, adaugă Yohann Michel. Cu toate acestea, sunt mai puțin eficiente atunci când frontul este static. Furnizate în cantități mari de către americani, rachetele Javelin au devenit un simbol al rezistenței ucrainene. Ucraina a primit, de asemenea, rachete antitanc anglo-suedeze NLAW. Franța a furnizat rachete antitanc Milan.

În ceea ce privește rachetele antiaeriene portabile (Manpads), care sunt concepute pentru a distruge o țintă în aer de la sol, Ucraina a primit rachete americane Stinger, poloneze Groms și franceze Mistral. Aceste arme sunt ghidate în infraroșu și pot atinge o rază de acțiune de până la 8 km, notează Le Monde. „Ele pot fi folosite de un singur om pentru a doborî un elicopter sau un avion care zboară la joasă altitudine”, descrie Stephane Audrand.

Avionul de vânătoare F-16

La jumătatea lunii mai, Statele Unite au deschis calea pentru ca alte țări să furnizeze aceste avioane de vânătoare-bombardament. Versatile, ele pot ataca avioanele adverse și pot lovi la sol. „Occidentul nu va avea nicio dificultate în a le preda Kievului”, explică Stephane Audrand, deoarece sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume, chiar dacă suportul și pregătirea piloților vor fi complexe și vor necesita o perioadă de punere în aplicare. Utilizarea lor nu va schimba radical cursul războiului, dar Ucraina se va putea apăra mai bine.

Dronele Bayraktar TB2

Dronele Bayraktar fabricate în Turcia sunt echipate cu rachete și a fost foarte eficientă la începutul războiului, în faza mobilă. „Echipată cu o cameră, aceaste drone produc imagini și pot trage rachete mici pe o rază de 150 km. Au o mare anduranță, peste 20 de ore în aer, dar sunt totuși destul de vulnerabile”, subliniază Stephane Audrand. Potrivit Le Monde, aceste drone au jucat un rol important în scufundarea crucișătorului rus Moskva în aprilie 2022.

Sistemul american de apărare antiaeriană Patriot

Încă de la începutul războiului, rușii au atacat Ucraina din aer cu rachete de croazieră. Au tras asupra oamenilor și a infrastructurii. „Ucraina avea nevoie să-și apere spațiul aerian, iar sistemul Patriot este extrem de precis și fiabil”, explică Stephane Audrand. Acest sistem de rachete sol-aer este capabil să doboare rachete de croazieră și avioane la mare altitudine. El poate viza ținte aflate la o distanță de până la 160 km. La începutul lunii mai, Ucraina a afirmat că a doborât pentru prima dată o rachetă hipersonică rusă de tip Kinjal cu ajutorul sistemului Patriot.

Tancuri sovietice folosite de ruși

De partea rusă, există un număr mare de arme, majoritatea moștenite din epoca sovietică. În privința a tancurilor, „atât rușii, cât și ucrainenii au echipamente care datează din vremea URSS, dar rușii au fost cei care le-au fabricat și au ceva mai puține probleme de aprovizionare decât Ucraina”, explică Stephane Audrand. Rușii au o serie de tancuri ale căror nume încep cu T, urmat de un număr care corespunde anului în care au fost fabricate. „Ei se bazează foarte mult pe tancul T72 (deținut și de Ucraina), care este ușor, mai puțin bine protejat, dar foarte mobil”, explică specialistul.

Acesta poate pătrunde în linia frontului și poate proteja infanteria. Armata rusă desfășoară, de asemenea, multe tancuri T80 și T90, iar acum scoate din rezervele sale tancurile T55, care sunt „total depășite, dar încă utile”, adaugă generalul Jerome Pellistrandi. „Rușii dispun, de asemenea, de o gamă foarte largă de vehicule de luptă pentru infanterie BRDM și BTR, dar logistica din spatele lor nu funcționează eficient”, adaugă Jerome Pellistrandi.

Rachete Iskander și Kinjal

Rusia dispune de o gamă „extrem de completă” de rachete, explică generalul. Cele mai utilizate au fost rachetele sol-sol Iskander. Această rachetă balistică urmează o traiectorie parabolică înainte de a cădea pe țintă. Ea poate lovi o țintă terestră aflată la o distanță de până la 500 de kilometric, detaliază Le Monde. Ele pot avea un focos convențional sau nuclear. Rachetele Iskander au fost transferate de Rusia în Belarus, pentru a viza Ucraina.

Racheta Kinjal (care înseamnă „pumnal” în limba rusă) este una dintre armele prezentate ca fiind „invincibile” de către Vladimir Putin. Lansată de pe un avion, o rachetă Kinjal va începe să urmeze o traiectorie în formă de clopot și apoi se va îndrepta spre țintă cu o viteză de până la Mach 10, adică 12.000 km/h, potrivit Moscovei. Această viteză o face extrem de dificil de interceptat. Totuși la 16 mai, Ucraina a afirmat că a doborât șase rachete Kinjal într-un atac nocturn.

Moscova, zgârcită cu avioanele

Până în prezent, „armamentul aerian rusesc a fost folosit relativ puțin. Au pierdut în jur de 90 de avioane și 90 de elicoptere, ceea ce este foarte puțin în comparație cu flota lor”, estimează Jerome Pellistrandi. Unul dintre avioanele folosite a fost Suhoi (Su) 34. „Avioanele rusești sunt implicate în bombardamente cu rază lungă de acțiune, folosind rachete de croazieră”.

Astăzi, un Su-34 „nu ar putea ataca direct Kievul, deoarece ar fi interceptat de sistemul Patriot. Dar bombardează pe linia frontului, este un sprijin de foc”, continuă generalul. Mai există și modelele Suhoi 25, 30 și 35. Rusia are și avioane Tupolev, bombardiere supersonice care pot atinge ținte aflate la 3.000 de kilometri distanță. În ianuarie, Ucraina a declarat că a interceptat 40 de rachete lansate de bombardiere Tupolev-75de  deasupra Mării Caspice.

Drone iraniene și sisteme Panțir

Drone. „Rușii folosesc drone pentru a distruge o mare parte din artileria adversarilor lor”, subliniază Stephane Audrand. Una dintre acestea este drona Lancet. Aceasta este o mică dronă autonomă care plutește deasupra unei zone mai mult sau mai puțin mari și, dacă senzorii săi detectează o țintă, explodează asupra acesteia. „Aceste drone nu sunt scumpe de produs. Multe dintre ele au fost folosite la începutul războiului”, explică specialistul.

Moscova folosește, de asemenea, drone iraniene Shahed 136. Această „dronă kamikaze” are o rază de acțiune de 250 de kilometri. La sfârșitul lunii mai, forțele ruse au lansat 48 de atacuri cu drone Shahed în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie și Harkov.

Rușii mai folosesc sistemul de apărare antiaeriană Panțir. Acest cuvânt rusesc înseamnă „carapace”. Este un sistem mobil de apărare aeriană cu rază scurtă și medie de acțiune, cu o rază de acțiune de până la 18 kilometrul. În ianuarie 2023, imagini postate pe rețelele de socializare arătau instalarea la Moscova a sistemelor Panți S-1, concepute pentru a intercepta rachetele de croazieră și balistice trimise de Ucraina.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: