News

Război în Ucraina, ziua 518. Flota rusă din Marea Neagră se repoziționează pentru a bloca porturile ucrainene

Război în Ucraina, ziua 518. Ce se întâmplă la centrala nucleară de la Zaporojie? „Nu se respectă standardele de siguranță.”
26.07.2023 | 12:58
Razboi in Ucraina ziua 518 Flota rusa din Marea Neagra se repozitioneaza pentru a bloca porturile ucrainene
Război în Ucraina, ziua 518. Foto: captura dw.com
ADVERTISEMENT
26-07-2023
10:08

Președintele Zelenski, apel la autoritățile ucrainene

Președintele ucrainean a avertizat că nu va tolera abuzurile de putere în timpul războiului și a denunțat “trădarea” unui deputat ucrainean, care a fost surprins într-o vacanță luxoasă la un hotel de cinci stele în Maldive. Liderul de la Kiev a subliniat că nu va admite ca în rândul politicienilor, judecătorilor,  comisarilor militari responsabili de procesul de recrutare în armată să să răspândească fenomenul corupției.

“Pentru unii este vorba de călătorii pe insule şi în staţiuni pe timp de război, pentru alţii să-şi umple buzunarele în birourile de recrutare militară, pentru alţii este mita în instanţe. (…) Orice trădare internă, orice vacanţă la plajă sau îmbogăţire personală în loc de (apărarea) intereselor Ucrainei va provoca, cel puţin, furie. (…)Voi trebuie să lucraţi în Ucraina şi pentru interesele poporului ucrainean”, a susținut Zelenski, în ultimul său discurs.

 

 

26-07-2023
09:25

Flota rusă de la Marea Neagră, pregătită pentru blocarea porturilor ucrainene

În urma prăbușirii acordului pentru exporturile de grâne ce exista între Ucraina-Turcia-Rusia, flota rusă din Marea Negră “și-a modificat poziția” pentru a se pregăti să impună o blocadă asupra porturilor ucrainene, a precizat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea informațiilor din 26 iulie.

Corveta rusă Serghei Kotov a fost desfășurată pentru a patrula culoarul de navigație dintre Bosfor și Odesa. Ministerul a raportat că există “posibilitatea reală” ca aceasta să se alăture unei forțe care va intercepta orice navă comercială de marfă care navighează spre porturile ucrainene.

Există acum “potențialul ca intensitatea și amploarea violențelor în zonă să crească”, potrivit actualizării serviciilor de informații britanice.

În data de 17 iulie, Moscova a anunțat că nu va prelungi Inițiativa pentru cereale, acordul susținut de ONU, negociat în iulie 2022, ce permitea Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale din Marea Neagră.

Ministerul rus al Apărării a declarat la 19 iulie că, începând cu 20 iulie, toate navele care navighează spre porturile ucrainene vor fi considerate “potențiali transportatori de încărcături militare” și, prin urmare, ținte legitime.

Înainte de invazia la scară largă, 95% din cerealele Ucrainei erau exportate prin aceste porturi. Prețurile grâului și porumbului au crescut deja brusc la nivel mondial. Din 18 iulie, Odesa și celelalte porturi de pe coasta Mării Negre au fost atacate în mod repetat de Rusia. La 19 iulie, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a raportat că atacurile rusești au distrus 60.000 de tone de cereale în Chornomorsk.

Ministerul rus al Apărării a susținut la 23 iulie că atacul lor asupra Odesa a vizat “instalații în care se pregăteau acte teroriste împotriva Rusiei”. Atacul a avariat catedrala ortodoxă și centrul istoric al orașului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Autoritățile ucrainene au raportat că în atac au fost folosite 19 rachete.

La 24 iulie, Rusia a folosit drone de atac pentru a lovi infrastructura portuară de pe Dunăre, distrugând un hangar folosit pentru depozitarea cerealelor. Atacul a avut loc în sud-vestul extrem al Ucrainei, la doar 200 de metri de granița cu România, stat membru NATO. Serviciile de informații britanice au raportat anterior, la 20 iulie, că Flota rusă a Mării Negre va juca probabil un rol activ în blocarea rutelor comerciale, dar blocajul va fi pus în pericol de dronele de suprafață și rachetele de croazieră ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 518. Avertisment de la ONU (Organizația Națiunilor Unite) după ce duminică ar fi fost găsite mine antipersonal pe amplasamentul centralei nucleare de la Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 518. Avertisment de la ONU după ce au fost găsite mine la  Zaporojie

Anunțul a fost făcut în urma sesizărilor personalului organizației care se află în zona respectivă.  Minele au fost văzute, duminică, în urma unor percheziții. AIEA a transmis că în acest fel nu se respectă standardele de siguranță.

ADVERTISEMENT

„A pune mine antipersonal la un astfel de obiectiv este în contradicție cu standardele de siguranță ale Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA). Cu îndrumările de securitate nucleară.

Creează o presiune psihologică suplimentară asupra personalului uzinei”, a transmis directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Potrivit șefului agenției, minele s-ar afla „într-o zonă tampon între barierele perimetrale interne și externe ale sitului”. Însă, acesta nu a precizat despre câte mine este vorba.

Un nou ajutor militar oferit de SUA ucrainenilor

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a transmis că ucrainenii vor primi un nou ajutor militar. Est vorba de e 400 de milioane de dolari de asistență de securitate pentru Ucraina. Acesta include muniții de apărare antiaeriană și vehicule blindate, conform CNN.

ADVERTISEMENT

„Muniții de apărare antiaeriană, rachete de artilerie, vehicule blindate, precum și alte echipamente esențiale pentru întărirea forțelor curajoase ale Ucrainei pe câmpul de luptă, ajutându-le să recucerească teritoriul suveran al Ucrainei și să își apere concetățenii”, se arată într-un comunicat.

Între timp, rușii continuă să bombardeze regiunile Ucrainei. Noi atacuri au avut loc în orașul Konstantinovka din districtul Kramatorsk, regiunea Donețk, în urma cărora un băiat de 10 ani a murit.

ADVERTISEMENT

Alți șapte oameni, dintre care patru copii (trei fete de 5, 11 și 12 ani și un băiat de 12 ani) au fost răniți. Unul dintre minori este în stare gravă, conform șefului administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko.

 

ADVERTISEMENT