News

MAI anunță că se pot da amenzi și până luni. În ce condiții pot fi sancționați românii

15.05.2020 | 15:32
MAI anunta ca se pot da amenzi si pana luni In ce conditii pot fi sanctionati romanii
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne anunță că se pot da amenzi și până luni, când va intra în vigoare legea privind starea de alertă și precizează în ce condiții pot fi sancționați românii.

Se pot da amenzi și până luni

Cu toate că în Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență nu sunt prevăzute amenzi până luni, atunci când va intra în vigoare legea privind starea de alertă, MAI transmite că oamenii legii pot sancționa cetățenii și în aceste zile, informează Newsweek.

ADVERTISEMENT

Pai exact, polițiștii pot amenda românii în acest weekend pe baza prevederilor Legii 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Potrivit articolului 29 din această lege, pot fi acordate amenzi pentru „nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamități naturale sau alte pericole publice”, precizează surse din Ministerul de Interne.

ADVERTISEMENT

Amenzile prevăzute în lege pentru nerewspectarea unor astfel de măsuri sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

În ce condiții pot fi sancționați românii

„În aceste zile, polițiștii sunt în teren și li s-a spus cetățenilor să facă un brief, care sunt prevederile, după intrarea în vigoare a stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Aceștia desfășoară acțiuni de îndrumare și sprijin. În Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nu există sancțiuni pe aceste fapte (dacă o persoană nu poartă masca în spațiile publice închise, dacă circulă în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, n.r.), însă se pot aplica amenzi în baza Legii 61”, au precizar surse din MAI, pentru Newsweek.

Începând de luni, 18 mai, intră în vigoare Legea stării de alertă, care prevede amenzi între 500 și 15.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Între timp, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis că românii pot ieși din case fără declarație pe propria răspundere, precizând că aceștia pot părăsi localitatea sau zona metropolitană în următoarele condiții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

i) deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer

liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Cei care vor să iasă în afara localității sau a zonei metropolitane vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT