News

Mai multe medicamente compensate și gratuite pentru pacienții grav bolnavi. Proiectul a fost aprobat de Guvern

Ministerul Sănătății a anunțat că proiectul prin care vor fi introduse mai multe medicamente compensate și gratuite pentru pacienții grav bolnavi a fost aprobat de Guvern
05.01.2022 | 18:26
Mai multe medicamente compensate si gratuite pentru pacientii grav bolnavi Proiectul a fost aprobat de Guvern
ADVERTISEMENT

Mai multe medicamente compensate și gratuite vor fi disponibile pentru pacienții grav bolnavi. Proiectul care prevede introducerea acestor noi medicamente a fost aprobat de Guvern. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății.

Mai multe medicamente compensate și gratuite pentru pacienții grav bolnavi. Proiectul, aprobat de Guvern

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 05 ianuarie, într-un comunicat, că proiectul de hotărâre prin care se introduc noi medicamente pe lista celor compensate şi gratuite, pentru pacienţii cu afecţiuni grave, a fost aprobat de guvern.

ADVERTISEMENT

“La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 5 ianuarie 2022, proiectul de Hotărâre prin care modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit acestora, actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite prevede includerea unor 20 de molecule inovative.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt destinate persoanelor care au afecțiuni neurologice, oncologice, precum leucemii şi limfoame, muscoviscidoză, hipertensiune arterială, afecţiuni pulmonare cronice, hemofilie şi talasemie, boli rare, hepatite cronice, Parkinson, psoriazis cronic sever, precum și poliartrită reumatoidă.

“Aceste medicamente sunt destinate pacienţilor cu o evoluţie a bolii dificil de controlat, iar în unele cazuri reprezintă ultima sau singura soluţie terapeutică”, a mai precizat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, noua listă de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 01 februarie sau, după caz, de la 01 martie.

Medicamente compensate cu 90%, pentru pensionarii cu venituri mici

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că medicamentele vor fi compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri mici.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care au pensia mai mică de 1.429 lei pe lună, indiferent dacă au sau nu alte venituri, vor putea să își ia tratamentul cu mai puțini bani decât până acum.

Măsura a fost aplicată de la 01 ianuarie.

”Aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor odată cu majorarea cu 10% a punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie.

Vom creşte plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de compensare cu 90% a medicamentelor. Începând cu 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri până la 1.429 de lei pe lună inclusiv, vor beneficia de această măsură de sprijin”, a declarat prim-ministrul la începutul ședinței de Guvern din 2021.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO