News

Mai sunt câteva săptămâni până la următoarea mini-vacanță. Câte zile libere vor avea românii în 2023 și când sunt acestea

Nici bine nu ne-am readaptat la orele de lucru, după vacanța de sărbători, că ne pregătim deja pentru alte câteva zile libere.
08.01.2023 | 10:28
Mai sunt cateva saptamani pana la urmatoarea minivacanta Cate zile libere vor avea romanii in 2023 si cand sunt acestea
Românii s-au întors la lucru obosiți după vacanța de sărbători, iar acum se pregătesc de o nouă mini-vacanță / Credi foto: McPhoto/face to face / Hepta
ADVERTISEMENT

Luna aceasta, românii vor avea parte de o nouă mini-vacanță, potrivit unei decizii a guvernului. Este vorba de liberele primite cu ocazia Micii Uniri, pe 24 ianuarie, care, anul acesta, va fi sărbătorită marți.

Mini-vacanță de 24 ianuarie

Angajații sectorului bugetar vor primi liber și luni, 23 ianuarie, astfel încât aceștia vor beneficia de o ”punte” cu weekendul precedent.

ADVERTISEMENT

La fel se va întâmpla și pe 1 și 2 iunie (joi și vineri), precum și pe 14 și 15 august (luni și marți). Astfel, numărul mini-vacanțelor din 2023 se ridică la șase, după cele de Paște, Ziua Națională și Crăciun.

Oficial, românii beneficiază de 16 zile libere în anul 2023, care sunt sărbători legale. La acestea se adaugă alte trei zile de punte, pentru angajații sectorului bugetar, însă aceștia sunt obligați să recupereze zilele libere.

ADVERTISEMENT

Lista sărbătorilor legale, în 2023

Iată lista zilelelor libere (sărbători legale) de care beneficiază românii, în anul 2023:

– 1 si 2 ianuarie

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – marţi

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui – 14 aprilie

– prima şi a doua zi de Paşti – anul acesta, 16,17 aprilie pentru Paştele Ortodox  -17 aprilie pică luni

– 1 mai – luni

– 1 iunie – joi

– prima şi a doua zi de Rusalii, care în 2023 pică în 4 şi 5 iunie – 5 iunie pică într-o zi de luni în 2023

ADVERTISEMENT

– Adormirea Maicii Domnului – 15 august – marţi

– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; – joi

– 1 decembrie; – vineri

– prima şi a doua zi de Crăciun – luni şi marţi

Spanionii au 47 de zile libere pe an

Românii se află pe primele locuri în topul european al țărilor cu cele mai multe zile libere. Clasamentul este dominat autoritar de Spania, care are 47 de zile libere pe an (unele dintre ele sunt sărbători legale regionale) și de italieni, cu 24 de zile libere.

Și austriecii beneficiază de mai multe zile libere, 19, în timp ce polonezii, estonii și norvegienii au parte de 15 zile de odihnă, în 2023.

ADVERTISEMENT