Guvernul intenționează să acorde un stimulent financiar pentru angajații săi care gestionează programe care se derulează prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe modelul celui care se acordă pentru bugetarii implicați în proiectele pe fonduri europene.
Ministerul Muncii intenționa să facă acest lucru încă de la mijlocul anului însă decizia a fost amânată pentru o a treia etapă a majorărilor salariale pentru bugetari din acest an. Într-o primă fază, printr-o ordonanță de urgență adoptată la sfârșitul lunii august, au fost majorate salariile tuturor bugetarilor, cu 25% din diferența dintre salariile de bază în plată în decembrie 2021 și cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022.
O lună mai târziu au fost mărite și salariile aleșilor locali, însă majorarea care urma să fie aplicată de la 1 noiembrie a fost amânată întrucât USR și Forța Dreptei au atacat legea la Curtea Constituțională, care deocamdată nu s-a pronunțat în această speță.
Acum, același minister propune modificarea Legii salarizării astfel încât funcționarii publici care gestionează proiecte derulate prin PNRR să beneficieze de același spor la salariul de bază precum cei implicați în proiecte europene.
„Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, precum și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect”, este forma propusă a articolului 16 alineatul 1 a Legii salarizării.
De mai mulți bani va avea parte și personalul contractual implicat în tipurile de proiecte menționate mai sus. În momentul de față, ei beneficiază de un spor de 35% la salariul de bază sau indemnizația de încadrare, însă pe viitor procentul va fi de 50%, indiferent dacă este vorba de fonduri europene sau de fonduri din PNRR.
Tot de o majorare a sporului de la 35 la 50% vor beneficia și angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În cazul acestora, lefurile ar putea crește chiar mai mult întrucât la Senat a fost depus un proiect de lege pentru majorarea salariilor la nivelul la care Legea salarizării îl prevedea pentru anul 2022.
„Este necesară adoptarea unui regim de salarizare similar celui aferent implementării politicii de coeziune. În caz contrar, respectiv dacă nu se asigură premisele acestei similitudini, există un risc extrem de ridicat la migrării personalului înalt calificat fie către instituții publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie către instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.
Subiectul creșterii salariilor angajaților statului implicați în derularea proiectelor din PNRR a fost menționat prima dată în proiectul de ordonanță publicat de Ministerul Muncii pe 5 august, care se referea la majorarea salariilor tuturor bugetarilor. În respectivul proiect, era prevăzută și acordarea „sporului de complexitate” pentru salariații câtorva ministere. Însă la două săptămâni, același minister a venit cu o variantă în care era prevăzută doar majorarea uniformă a salariilor bugetarilor, fără creșterile mai consistente preconizate pentru cei implicați în proiecte PNRR sau ca „spor de complexitate”. Nou variantă a fost adoptată până la urmă de Guvern, dar proiectul acordării unui spor pentru PNRR nu a dispărut astfel că este reluat în proiectul OUG pe care Ministerul Muncii tocmai l-a publicat.