News

Maia Sandu și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat în fruntea Republicii Moldova. Vrea și referendum pentru aderarea la UE

Președinta Republicii Moldova și-a anunțat decizia de a candida pentru un nou mandat în 2024. Maia Sandu vrea și referendum pentru aderarea țării la UE
24.12.2023 | 15:42
Maia Sandu sia anuntat candidatura pentru un nou mandat in fruntea Republicii Moldova Vrea si referendum pentru aderarea la UE
Maia Sandu și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Maia Sandu le-a cerut concetățenilor săi încrederea pentru încă patru ani în care își propune să continue pe calea integrării în familia statelor europene și să întărească independența Republicii Moldova.

Maia Sandu și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat

Liderul de la Chișinău a amintit câteva dintre realizările celor trei ani de mandat de până acum și a promis să facă tot ce ține de ea pentru a duce la capăt misiunea integrării europene, cerând parlamentului organizarea unui referendum în cadrul căruia moldovenii să își exprime poziția față de aderarea la UE.

ADVERTISEMENT

”Dragi cetățeni, cu câțiva ani în urmă, am pornit, împreună, pe un drum al transformării Moldovei într-o țară mai bună. După 3 ani de mandat, am reușit să menținem pacea acasă, să întărim independența țării, să avem o guvernare alături de oameni și să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Viitorul nostru este în familia europeană și este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare.

ADVERTISEMENT

Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși.

Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024”, se arată în anunțul făcut de Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Liderii UE au convenit joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina și să acorde Georgiei statutul de țară candidată la aderare.

“Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova”, a scris la acel moment președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe X.com.

ADVERTISEMENT

”Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Georgia. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a mai precizat Charles Michel.

ADVERTISEMENT