News

Managerul Spitalului Pantelimon, despre decesele suspecte: „Nu s-a constatat o viciere a tratamentelor”

Cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Managerul unității medicale spune că decesele nu ar fi putut fi evitate.
12.04.2024 | 14:56
Managerul Spitalului Pantelimon despre decesele suspecte Nu sa constatat o viciere a tratamentelor
Managerul Spitalului Pantelimon, despre decesele suspecte. colaj Fanatik/ Foto Facebook Bogdan Socea
ADVERTISEMENT

Apar noi informații cu privire la situația de la Spitalul Pantelimon din București, acolo unde ar fi fost înregistrate decese suspecte, în perioada 4-7 aprilie 2024. Managerul instituției a făcut declarații, vineri, precizând care sunt primele concluzii după verificările efectuate până acum.

Ce spune managerul Spitalului Pantelimon cu privire la morțile suspecte

Bogdan Socea susține că din primele date nu s-a constatat o viciere a tratamentelor. Managerul spitalului spune că decesele pacienților respectivi nu ar fi putut fi evitate, așa cum reiese din cercetările preliminare.

ADVERTISEMENT

„Din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă. Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI”, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon.

Un raport final al comisiei interne ar urma să fie prezentat miercuri. Conducerea unității medicale a ținut să precizeze că personalul instituției este preocupat de siguranța pacienților și medicii depun toate eforturile pentru a salva bolnavii.

ADVERTISEMENT

Totodată, managerul spitalului spune că nu au fost făcute necropsii, deoarece familiile pacienților morți nu au cerut acest lucru. „Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp.

Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”, a mai spus Bogdan Socea.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că procurorii analizează mai multe documente, printre care și copii ale foilor de observație pentru fiecare pacient. Însă, conducerea spitalului nu a constatat că există nereguli. Cu toate acestea, managerul susține că în raportul final vor fi incluse toate concluziile.

„Familiilor le transmitem condoleanţe, ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate”, a mai spus Bogdan Socea.

ADVERTISEMENT

Președintele Colegiului Medicilor: „Toate sunt în regulă în ceea ce priveşte procedurile”

Alexandru Rafila a vizitat Spitalul Pantelimon, fiind deschisă o anchetă și de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. De altfel, ministrul a transmis că, până acum, nu au fost identificate „elemente care să probeze acuzațiile” referitoare la morțile suspecte.

La rândul său, președintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, spune că până acum nu au fost identificate nereguli. Aceasta a precizat că este o anchetă în desfășurare, fiind importantă aflarea adevărului.

„Ceea ce s-a verificat până în acest moment, respectiv procedurile legate de administrarea de terapie şi de îngrijirirea pacienţilor există, toate sunt în regulă în ceea ce priveşte procedurile. Restul datelor sunt în curs în verificare”, a declarat Cătălina Poiană.

 

ADVERTISEMENT