Life

Mănăstirea din România aflată într-un loc unic. A fost ridicată de un preot care a scăpat dintr-un lagăr comunist

Mănăstirea din România care se află într-un loc unic. Lăcașul de cult a fost ridicat de un preot care a fost închis într-un lagăr comunist.
11.06.2023 | 15:41
Manastirea din Romania aflata intrun loc unic A fost ridicata de un preot care a scapat dintrun lagar comunist
Preotul care a ridicat o mănăstire într-un loc unic din România. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un preot care a scăpat dintr-un lagăr comunist este cel care a ridicat în România mănăstirea aflată într-un loc unic. Este vorba de lăcașul de cult de la poalele Caraimanului.

Mănăstirea din România aflată într-un loc unic, ridicată de un preot care a fost închis într-un lagăr comunist

Situată la o altitudine de aproximativ 900 de metri, Mănăstirea Caraiman a fost ridicată de părintele protosinghel Gherontie Puiu. Originar din Todirești, județul Iași, preotul a fost abandonat la naștere, fiind crescut de o familie adoptivă.

ADVERTISEMENT

La îndemnul părintelui Stareț Păslaru de la Mănăstirea Neamț, Gherontie a intrat în viața monahală. Din păcate, din cauza faptului că au venit la putere comuniștii, acesta nu a mai putut fi primit printre monahi.

În 1959 s-a emis decretul de alungare a monahilor din mănăstiri. Toți frații tineri au fost alungați atunci, iar aceștia urmau să fie trimiși la muncă în orașele mari.

ADVERTISEMENT

Părintele Gherontie a încercat să fugă, însă a fost acuzat de tentative de evadare și agresare a organelor de miliție, fiind astfel condamnat la 15 ani de muncă silnică. A ajuns la lagărul de la Periprava.

Acesta a supraviețuit lagărului din Delta Dunării, după care a început o viață de pustnic în Bucegi, într-o grotă. La momentul respectiv, în semn de mulțumire pentru ajutorul pe care l-a primit de la Dumnezeu, părintele a promis că va construi o mănăstire cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci.

ADVERTISEMENT

Din curtea mănăstirii, preotul urma să privească marea Cruce din vârful Caraimanului. După anul 1989, părintele Gherontie a fost hirotonit ierodiacon, apoi preot. A fost trimis să slujească la Băiceni, un mic schit unde trăiau câțiva monahi.

Acolo, părintele s-a ocupat de slujbele de la biserică, precum și de activități gospodărești de la schit, cum ar fi sădirea copacilor și plantarea de viță-de-vie. În plus, acesta s-a ocupat și de renovarea schitului.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, nu a renunțat la ideea de a ridica o mănăstire în Caraiman. În 2000, părintele a început să construiască lăcașul de cult la poalele masivului Caraiman, notează adevarul.ro.

Cum a fost construită Mănăstirea Caraiman

Prima dată a fost ridicată biserica de lemn cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”, pe o fundație solidă de piatră. Construcția avea acoperiș de tablă și o formă caracteristică bisericilor din lemn tradiționale.

Construcție cu un plan tip navă, biserica mare din zid a fost ridicată între anii 2002 și 2007. Biserica are o turlă pe naos și două pe pronaos. Printr-un pridvor susținut de opt coloane se face intrarea în lăcașul de cult.

Din 10 iulie 2010, din caza problemelor de sănătate, părintele Gherontie Puiu a fost schimbat din funcția de stareț al mănăstirii. Problemele erau destul de grave, iar din cauza acestora nu se putea ocupa de toate lucrările și activitățile care aveau loc atunci la mănăstire.

În locul său, părintele Protos a fost numit stareț al mănăstirii Caraiman. Acesta a venit de la Mănăstirea Crasna-Prahova pentru a-l ajuta pe părinte să finalizeze construcția lăcașului de cult de la poalele Caraimanului. Părintele Gherontie Puiu s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, în 2014.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani...
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred...
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred în Paradis
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată