Fotbal international

Manchester United, datorii record din cauza coronavirusului. Ce pierderi înregistrează “diavolii”

21.05.2020 | 21:32
Manchester United datorii record din cauza coronavirusului Ce pierderi inregistreaza diavolii
Manchester United are datorii de 429 de milioane de lire sterline. FOTO: intagram oficial
ADVERTISEMENT

Datoriile clubului Manchester United au ajuns la 429 de milioane de lire sterline, cu 127,4 milioane mai mult decât în urmă cu un an. Lovitura financiară a fost cauzată, în principal, de ratarea Ligii Campionilor în acest sezon şi de efectele pandemiei de coronavirus, precizează The Sun.

Datorii-record pentru Machester United: 429 de milioane de lire sterline, în creştere cu 42,24%

Pierderile clubului din Premier League în ultimul an calendaristic au fost cauzate de neparticiparea în cea mai importantă şi bogată competiţie europeană, Champions League, de efectele restricţiilor provocate de pandemie şi fluctuaţia cursului de schimb valutar.

ADVERTISEMENT

Manchester United se confruntă cu datorii încă de la trecerea clubului în proprietarea familiei Glazer. La momentul respectivei tranzacţii, suma atingea 525 de milioane de lire sterline. Alte sute de milioane au fost cheltuite numai pentru refinanţări de credite.

Clubul de pe Old Trafford a publicat situaţia financiară valabilă până la 31 martie 2020, deci pagubele totale nu sunt încă total cunoscute. Imaginea va fi completă abia la următorul raport trimestrial.

ADVERTISEMENT

„Drepturile de televizare pentru primul trimestru au fost de 26 de milioane de lire sterline, cu 27,8 milioane mai puţin (51,7%) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cauzele principale au fost o scădere de aproximativ 15 milioane de lire din drepturile tv pentru Premier League, din cauza amânării şi modificării programului competiţional al sezonulu 2019-2020; neparticiparea în Liga Campionilor şi faptul că s-au disputat cu două meciuri în deplasare mai puţin în Premier League.

ADVERTISEMENT

Încasările din ziua partidelor au fost de 29,1 milioane de lire, în scădere cu 2,6 milioane faţă de primul trimestru al lui 2019, incluzând amânarea optimii de finală de Europa League de pe teren propriu şi sistarea tuturor activiţăţilor de la jumătatea lunii martie“, se precizează în comunicatul oficial al clubului.

Cu toate acestea, United se află în continuare într-o situaţie financiară bună, oficialii precizând că dispun de fonduri suficiente pentru a depăşi această perioadă nefastă.

ADVERTISEMENT

Optimism în conducerea clubului

90,3 milioane de lire se găsesc în conturile clubului, iar alte 150 de milioane sunt disponibile prin ceea ce oficialii „diavolilor“ numesc facilităţi de credit recurent.

Vicepreşedinte Executiv Ed Woodward s-a arătat optimist în ceea ce priveşte capacitatea clubului de a duce sezonul la bun sfârşit odată cu reluarea Premier League. Înainte de anularea partidelor, United avea o serie de 11 partide fără înfrângere. Totuşi, principala preocupare a grupării, în această perioadă, este legată de efectele pandemiei asupra sănătăţii, nu aspectul financiar.

„Sănătatea şi bunăstarea colegilor, fanilor şi partenerilor noştri din lumea întreagă sunt obiectivul nostru. Ne simţim extrem de mândri de cum s-au comportat toţi cei legaţi de club în această criză. 

De la debutul acestei pandemii, Manchester United şi fundaţia noastră au oferit asistenţă spitalelor, organizaţiilor caritabile şi şcolilor din comunitate şi sprijin lucrătorilor din prima linie şi fanilor noştri expuşi pericolului“, a declarat Woodward.

ADVERTISEMENT