News

Manifestări de comemorare a lui Navalnîi, înăbușite la Moscova și Sankt Petersburg. Peste 100 de arestări. Video

Vineri seara, o serie de manifestări de comemorare a lui Aleksei Navalnîi au fost înăbușite la Moscova și în alte orașe rusești. Poliția a recurs la peste 100 de arestări.
17.02.2024 | 14:06
Manifestari de comemorare a lui Navalnii inabusite la Moscova si Sankt Petersburg Peste 100 de arestari Video
Peste 100 de arestări în Rusia, după manifestări de comemorare a lui Aleksei Navalnîi. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În noaptea trecută, în Rusia au avut loc o serie de manifestări de comemorare a disidentului Aleksei Navalnîi. Mai mulți oameni au ieșit pe străzi în Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe. Cum era de așteptat, poliția a recurs la clasicele arestări.

Peste 100 de arestări în Rusia, după manifestări de comemorare a lui Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, a murit într-o închisoarea aflată la 40 de mile distanță de Cercul Polar. Decesul acestuia a adus valuri de condamnare față de Kremlin din partea Occidentului.

ADVERTISEMENT

Pe plan local, cetățenii ruși au ieșit în marile orașe pentru a depune flori și alte omagii pentru politicianul de opoziție. S-a întâmplat sub supravegherea extrem de atentă a poliției.

Treptat însă, apărătorii regimului lui Putin au luat măsuri dure față de cei ieșiți pe străzi. Peste 100 de persoane au fost arestate numai la Moscova și Sankt Petersburg, anunță organizația pentru drepturile omului OVD-Info, citată de Radio Free Europe.

ADVERTISEMENT

În online au apărut imagini și fotografii din cele mai mari două orașe ale Rusiei. În ele se vede cum polițiștii au smuls pancartele protestatarilor și i-au târât pe alții departe de monumentele improvizate în memoria opozantului rus. În Capitala Moscova, inclusiv jurnaliștii prezenți la fața locului au fost băgați în dube.

Tot ceea ce se întâmplă în acești ani, pe teritoriul țării mele iubite, este o rușine”, a spus o femeie aflată la proteste, conform Sky News. ”Sunt furios, bineînțeles. În sfârșit, l-au ucis”, a mai adăugat un alt protestatar.

ADVERTISEMENT

Proteste blocate din fașă în alte orașe din Rusia

Între timp, poliția rusă a blocat accesul oamenilor, la începutul zilei de sâmbătă, 17 februarie, la un memorial din orașul siberian Novosibirsk. Aici, vineri, au fost arestați mai mulți oameni care s-au adunat pentru a-l comemora pe Navalnîi.

Au mai fost efectuate arestări într-un alt oraș siberian, Surgut, spun cei de la OVD-Info. Organizația citată a spus că 56 de persoane au fost arestate în diferite cartiere din Sankt Petersburg, unde poliția a dispersat o adunare.

ADVERTISEMENT

Printre cei reținuți se numără un fotograf de la Novaya gazeta și un corespondent pentru RusNews. S-au mai raportat rețineri în alte șapte orașe. E vorba de Taganrog, Bryansk, Krasnodar, Tver, Rostov-pe-Don, Murmansk și Belgorod.

ADVERTISEMENT
Tags: