News

MApN începe un exercițiu de mobilizare săptămâna viitoare. Două județe sunt vizate

Ministerul Apărării anunță exerciții de mobilizare în două județe din România. Pregătirile se vor desfășura în perioada 12-16 iunie.
06.06.2023 | 21:07
MApN incepe un exercitiu de mobilizare saptamana viitoare Doua judete sunt vizate
Rezerviștii, chemați la "datorie". Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Exercițiul de mobilizare MOBEX HR-CV-23  se va desfășura în județele Harghita și Covasna, conform anunțului făcut de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Acest exercițiu, care are loc periodic, face parte din rutina de pregătire a forțelor militare. Activități similare au avut loc în acest an în județele Timiș și Caraș-Severin.

Rezerviștii din două județe, chemați la unitățile militare, de MApN

”În perioada 12-16 iunie, în judeţele Harghita şi Covasna se va desfăşura ‘Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare – MOBEX HR-CV-23’.

ADVERTISEMENT

Exerciţiul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război şi ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare”, au precizat reprezentanții MApN.

În anul 2015, a avut loc un exercițiu similar în județele Harghita și Covasna, care a inclus și chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu obligațiile legale ale acestor instituții.

ADVERTISEMENT

Acest tip de exerciţiu, în care sunt angrenate şi structuri dinnMinisterul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, se planifică şi se organizează pe timp de pace, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acţionale între personalul militar activ şi rezerviştii din rezerva operaţională, precum şi în scopul reantrenării rezerviştilor, prin derularea unor activităţi militare de instruire specifice fiecărui domeniu.

Activităţile care se vor derula în această perioadă reprezintă o sarcină importantă a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, care se organizează în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, fiind implicate, în medie, aproximativ 10 judeţe anual”, au explicat reprezentanții MApN.

ADVERTISEMENT

Rezerviștii din două județe, obligați să participe la exerciții de mobilizare

Potrivit articolului 67 alineatul (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, rezerviștii au obligația de a participa la antrenamente și exerciții de mobilizare la solicitarea structurilor responsabile în domeniul apărării și securității naționale. În același timp, angajatorii au obligația de a permite prezența rezerviștilor, care sunt salariați, la aceste activități, oferindu-le un concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform articolului 75 din Legea nr. 446/2006.

Refuzul de a primi ordinul de chemare sau neprezentarea rezerviștilor la exerciții și antrenamente de mobilizare sunt considerate contravenții conform articolului 80 alineatul (1) literele a) și h) din aceeași lege menționată. Aceste contravenții sunt sancționate în conformitate cu prevederile articolului 81 alineatul (1) literele b) și d) din același act legislativ.

ADVERTISEMENT

Exercițiile de mobilizare oferă oportunitatea de a antrena și instrui personalul militar și civil în ceea ce privește procedurile și tactici specifice, pregătindu-i pentru situații de criză sau război. Prin desfășurarea exercițiilor de mobilizare, se pot evalua și verifica capacitățile operaționale ale forțelor armate și ale altor structuri implicate în apărare și securitate. Astfel, se pot identifica eventuale lacune sau probleme ce necesită remediere și îmbunătățire.

ADVERTISEMENT
Tags:
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările...
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările barului unde lucra. Ajutată de iubit, fata de 19 ani ar fi furat peste 10.000 de lei
La un an și jumătate de la despărțirea de Francesco Totti, Ilary Blasi...
La un an și jumătate de la despărțirea de Francesco Totti, Ilary Blasi a "dat cărțile pe față"
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e...
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e împreunare, împreunare, împreunare, s-au dus seva și puterea”
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc...
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc cu privații“ FOTO
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
HALEP A SPUS ADIO României! Decizia definitivă luată de marea campioană
HALEP A SPUS ADIO României! Decizia definitivă luată de marea campioană
Fumătorii, între ciocan și nicovală. Noi restricții, se dau amenzi
Fumătorii, între ciocan și nicovală. Noi restricții, se dau amenzi
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu...
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu Alin Oprea
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
CTP, mesaj pentru Patriarhie după anchetarea arhiepiscopului Teodosie de DNA: ”Mache BOR Great...
CTP, mesaj pentru Patriarhie după anchetarea arhiepiscopului Teodosie de DNA: ”Mache BOR Great Again!”
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina...
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina sau Transfăgărășan!
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română