Exercițiul de mobilizare MOBEX HR-CV-23 se va desfășura în județele Harghita și Covasna, conform anunțului făcut de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Acest exercițiu, care are loc periodic, face parte din rutina de pregătire a forțelor militare. Activități similare au avut loc în acest an în județele Timiș și Caraș-Severin.
”În perioada 12-16 iunie, în judeţele Harghita şi Covasna se va desfăşura ‘Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare – MOBEX HR-CV-23’.
Exerciţiul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război şi ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare”, au precizat reprezentanții MApN.
În anul 2015, a avut loc un exercițiu similar în județele Harghita și Covasna, care a inclus și chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu obligațiile legale ale acestor instituții.
”Acest tip de exerciţiu, în care sunt angrenate şi structuri dinnMinisterul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, se planifică şi se organizează pe timp de pace, în scopul verificării modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, a stabilirii coeziunii acţionale între personalul militar activ şi rezerviştii din rezerva operaţională, precum şi în scopul reantrenării rezerviştilor, prin derularea unor activităţi militare de instruire specifice fiecărui domeniu.
Activităţile care se vor derula în această perioadă reprezintă o sarcină importantă a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, care se organizează în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, fiind implicate, în medie, aproximativ 10 judeţe anual”, au explicat reprezentanții MApN.
Potrivit articolului 67 alineatul (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, rezerviștii au obligația de a participa la antrenamente și exerciții de mobilizare la solicitarea structurilor responsabile în domeniul apărării și securității naționale. În același timp, angajatorii au obligația de a permite prezența rezerviștilor, care sunt salariați, la aceste activități, oferindu-le un concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform articolului 75 din Legea nr. 446/2006.
Refuzul de a primi ordinul de chemare sau neprezentarea rezerviștilor la exerciții și antrenamente de mobilizare sunt considerate contravenții conform articolului 80 alineatul (1) literele a) și h) din aceeași lege menționată. Aceste contravenții sunt sancționate în conformitate cu prevederile articolului 81 alineatul (1) literele b) și d) din același act legislativ.
Exercițiile de mobilizare oferă oportunitatea de a antrena și instrui personalul militar și civil în ceea ce privește procedurile și tactici specifice, pregătindu-i pentru situații de criză sau război. Prin desfășurarea exercițiilor de mobilizare, se pot evalua și verifica capacitățile operaționale ale forțelor armate și ale altor structuri implicate în apărare și securitate. Astfel, se pot identifica eventuale lacune sau probleme ce necesită remediere și îmbunătățire.