News

Scandal la popota armatei, cu războiul la graniță. MApN își acuză propria firmă de catering că a ”umblat” la meniurile militarilor

Situație inedită în interiorul Ministerului Apărării Naționale, instituție care acuză de prejudiciere o companie pe care tot ea o deține.
24.05.2023 | 12:33
Scandal la popota armatei cu razboiul la granita MApN isi acuza propria firma de catering ca a umblat la meniurile militarilor
Militarii români, în timpul unui eveniment oficial / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu un război de amploare la graniță și investiții majore în industria de armament făcute de statul român în ultimul an, MApN are timp și pentru mize mai mici. Două unități ale armatei, una militară și alta comercială, își dispută un prejudiciu de aproximativ 3.000 de euro.

Firma de catering a armatei, acuzată de MApN că a modificat meniul de post

Ro ArmyCatering SA, o societate înființată de MApN, care ”prestează servicii de hrănire” cu prioritate pentru personalul armatei române, este acuzată că nu și-a respectat prevederile contractuale referitoare la norma de hrană pentru soldații de la UM02480 Câmpulung Moldovenesc.

ADVERTISEMENT

Mai exact, firma de catering a armatei ar fi efectuat în mod deficitar substituiri în planurile meniurilor de post, generând cantități de alimente neintroduse în prelucrare, în cuantum de 15.430,59 de lei.

Prejudiciul a ieșit la la iveală cu ocazia unei cercetări administrative, în mai 2019, când s-a constat că ”operatorul economic nu a efectuat substituirile în planurile de meniu de post la echivalentul financiar, rezultând o diferență financiară între valoarea negociată a normei de hrană și valoarea alimentelor real introduse în planurile de meniu”.

ADVERTISEMENT

Cele două părți nu s-au înțeles și au ajuns la proces

Inițial, cele două părți au încercat o soluționare amiabilă, însă aceasta nu a fost posibilă. În corespondența purtată între ele, firma de catering a armatei a arătat că solicitarea de deducere din facturi a sumei menționate ”nu poate fi reținută ca fiind pagubă”.

În ultimă fază, MApN a ajuns să-și dea în judecată propria companie, pe motiv că, în perioada aprilie 2016 – decembrie 2018, societatea nu a respectat prevederile acordului cadru pe baza căruia au fost semnate contractele de achiziție pentru unitatea militară respectivă. MApN vrea să recupereze prejudiciul din garanția de bună execuție aferentă contractului-cadru semnat între părți în anul 2016.

ADVERTISEMENT

În întâmpinare, Ro ArmyCatering a cerut instanței să constate că suma care reprezintă presupusul prejudiciu a fost ”executată nelegal din conturile societății cu titlu de de garanție de bună execuție”. Reprezentantul societății a solicitat restituirea garanției în valoare de 20.813,46 de lei (sumă din care face parte și presupusul prejudiciu în valoare de 15.430,59 lei).

MApN nu a mai prelungit contractul cu propria firmă

Dosarul a intrat pe rolul instanțelor în martie 2022, însă a fost pasat între tribunalele din Suceava și București. La termenul din 12 mai 2023, MApN a depus înscrisuri care atestă că a restituit sumele solicitate în cererea reconvențională.

ADVERTISEMENT

”Astfel, reclamanta, prin dovezile pe care le-a depus astăzi, a făcut dovada faptului că a restituit acele garanţii de bună execuţie, rămânând în momentul de faţă cu suma pe care o solicită prin acţiune, respectiv 15.430,59 lei. Dovada este reprezentată de extrasul depus la Trezoreria Bucureşti şi o adresă prin care se arată că un rest de 1512,65 lei reprezenta o garanţie pentru un contract”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

De asemenea, reprezentantul MApN a arătat că între minister și companie nu mai există niciun raport și că ”societatea comercială nu mai prestează activități în folosul reclamantei”, contractul nemaifiind prelungit.

Ro ArmyCatering este o filială a companiei de import-export a armatei

Ro ArmyCatering SA este o filială a CN Romtehnica SA, fosta direcție de import-export armament a armatei. Romtehnica are capital integral de stat, unicul acționar fiind Ministerul Apărării Naționale.

Nici reprezentanții Ro ArmyCatering și nici cei ai MApN nu au transmis un punct de vedere, la solicitarea FANATIK, până la data apariției prezentului articol.

ADVERTISEMENT
Tags: