News

Marcel Boloș, despre ratingul de țară al României. „Semnalele pozitive de care avem nevoie”. La ce mai trebuie lucrat

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, despre ratingul de țară al României reconfirmat de S&P. „La capitolul reforme încă mai avem de muncă”
16.04.2024 | 00:07
Marcel Bolos despre ratingul de tara al Romaniei Semnalele pozitive de care avem nevoie La ce mai trebuie lucrat
Ministrul Finanțelor spune că mai e de muncă cu reformele / Foto: Facebook, Marcel Boloș
ADVERTISEMENT

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a spus, luni seară, că au sosit „semnalele pozitive de care avem nevoie”, după ce agenția de rating S&P a reconfirmat perspectiva stabilă a economiei României.

Boloș: „S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă”

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a scris, luni seara, pe contul său Facebook că au sosit „semnalele pozitive de care avem nevoie”. „Investițiile pe care le finanțați din bani europeni vor sprijini o perspectivă de creștere economică substanțială de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 și 2027, spune S&P în cel mai recent raport pentru România”, se arată în postarea ministrului Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Marcel Boloș, agenția de rating S&P „reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă”. „La fel ca în toamna anului trecut, ne reconfirmă ratingul suveran și perspectiva stabilă. Deci vedem că aceste investiții despre care tot vorbesc, pe care le facem prin Politica de Coeziune și PNRR, încep să-și facă simțită prezența”, scrie Boloș.

Cu reformele mai este de lucru

Potrivit ministrului, este vorba de investiții în infrastructură, în școli, în spitale, în rețele de apă curentă și canalizare. În plus, spun el, S&P spune că șomajul se află la cote minime istorice. Totuși, precizează Boloș, mai este de lucru cu implementarea reformelor.

ADVERTISEMENT

„Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare – la asta mă refer, care ne sprijină potențialul de creștere economică. Investiții pentru care asigurăm confinanțări din bugetul național. S&P mai evidențiază și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate. La fel de adevărat este că la capitolul reforme încă mai avem de muncă”, se arată în postarea ministrului Finanțelor.

„Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de stocul moderat de datorie externă și guvernamentală și de perspectivele solide de creștere ale țării noastre în următorii doi ani.

ADVERTISEMENT

Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităților române”, se arată și într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.