News

Marcel Ciolacu a făcut anunțul. Pe ce dată vor fi alegerile prezidențiale și cele parlamentare

Coaliția de guvernare a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Ce date sunt stabilite
28.02.2024 | 23:14
Marcel Ciolacu a facut anuntul Pe ce data vor fi alegerile prezidentiale si cele parlamentare
Datele oficiale pentru alegerile din 2024. Când își vor vota românii președintele. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că în cadrul Coaliției de guvernare s-a convenit ca alegerile prezidențiale să fie organizate după mijlocul lunii septembrie, iar alegerile parlamentare să aibă loc în decembrie.

Când vor avea loc alegerile prezidențiale și parlamentare

Într-o apariție la România TV, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă datele pentru alegeri sunt stabilite definitiv. El a subliniat că în acest moment, în cadrul coaliției, s-a decis clar să se desfășoare alegeri locale și europarlamentare pe 9 iunie, alegeri prezidențiale pe 15 și 29 septembrie, iar alegeri generale pentru Parlamentul României pe 8 decembrie.

ADVERTISEMENT

Referitor la aprobarea acestor date de către PNL, Marcel Ciolacu a menționat că așteaptă să fie validate și de Partidul Național Liberal, iar decizia finală se va lua prin votul intern al partidului.

„În acest moment, în Coaliţie am stabilit foarte clar: sunt alegeri comasate locale cu europarlamentare pe data de 9 iunie, pe data de 15 septembrie şi 29 septembrie – alegerile prezidenţiale, turul unu şi turul doi, şi pe data de 8 decembrie avem alegerile generale, pentru Parlamentul României. În coaliţie aşa am stabilit. Urmează şi PNL să treacă aceste date, cred că duminică, prin votul din interiorul partidului”, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, la România TV.

ADVERTISEMENT

El a explicat că Guvernul va emite o ordonanță de urgență care va reglementa detaliile organizării acestor alegeri, urmând ca aceasta să fie trimisă Parlamentului pentru a fi adoptată ca lege.

Ce spune partenerul de Coaliție al lui Ciolacu despre candidatura la prezidențiale

În aceeași seară, la Antena 3 CNN, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a evitat să răspundă la întrebarea dacă PNL îl va sprijini pe Marcel Ciolacu în cursa pentru președinția României.

ADVERTISEMENT

El a exprimat speranța că prin acțiunile și deciziile luate împreună, nu va fi necesar să se acorde sprijin reciproc și că este prea devreme să se discute despre alegerile prezidențiale.

„Eu cred că în momentul de față este prematur să discutăm despre alegerile prezidenţiale”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri seară, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Fiind invitat în același timp la altă televiziune, Marcel Ciolacu a spus că nu se gândește încă la cursa pentru scaunul de la Cotroceni, care va avea loc în septembrie.

„De ce trebuie neapărat să candidez la Cotroceni? Eu, Marcel Ciolacu, nu am luat decizia de a candida. Am altă sarcină, de la partid și de la români. Să treacă primele alegeri, strângem partidul, vedem dacă continuăm. România trebuie să aibă un președinte de construcție, de stânga, mai ales că toate crizele și problemele cu rădăcină social-democrată”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

ADVERTISEMENT