News

Marcel Ciolacu anunță noi măsuri de sprijin pentru fermieri si pensionari. Fondul de salarii va crește cu 15% în sectorul sanitar

Premierul a anunțat un nou sprijin financiar pentru fermieri, majorarea finanțării pentru tratamentul balnear al pensionarilor și fondului de salarii în sectorul sanitar.
25.01.2024 | 17:04
Marcel Ciolacu anunta noi masuri de sprijin pentru fermieri si pensionari Fondul de salarii va creste cu 15 in sectorul sanitar
Premierul a anunțat mai multe măsuri d sprijin financiar Sursa foto: Facebook Guvernul României
ADVERTISEMENT

Crescătorii de animale vor primi un sprijin financiar în valoare totală de 72 de milioane de euro, a anunțat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de joi.

Bani de la Guvern pentru fermieri

De asemenea, premierul a precizat că executivul analizează actualizarea subvenției pentru motorina folosită în agricultură în 2024.

ADVERTISEMENT

“Adoptăm azi (joi n.r.) noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia. După sprijinul de 100 de euro/hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale.

Acordăm 100 de euro/animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibil, utilităţi şi forţa de muncă.

ADVERTISEMENT

În total, alocăm 72 de milioane de euro crescătorilor de animale şi îi asigur pe fermierii români că vom continua să îi susţinem, iar Ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit primului-ministru, fermierii ar putea primi, în total, o subvenție de 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole.

ADVERTISEMENT

“Vom analiza azi şi actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024. În acest an vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei/litru.

Asta înseamnă că fermierii vor primi în total, ca subvenţie, 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a mai spus șeful executivului.

ADVERTISEMENT

Crește finanțarea pentru tratamentul balnear al pensionarilor

Guvernul a adoptat joi o hotărâre prin care a majorat numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora, a mai anunțat premierul.

“Nu îi uităm nici pe pensionari. După indexarea pensiilor cu 13,8%, azi (joi n.r.) venim cu o altă măsură aşteptată de aceştia. Aprobăm o hotărâre de Guvern prin care majorăm atât numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari, cât şi suma alocată acestora.

Vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, faţă de 120.000 în 2023, iar suma alocată crește în acest an de la 300 la 400 de milioane de lei”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Acord pentru creșterea fondului de salarii în sectorul sanitar

Veștile de la guvern sunt îmbucurătoare și pentru sectorul sanitar. În urma unei runde de consultări între executiv și reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas a fost convenită ajustarea schemelor de personal şi deblocarea de posturi, precum şi creşterea, în prima jumătate a anului, cu 15% a fondului de salarii pentru sectorul sanitar.

“În urma discuţiilor de astăzi (joi n.r.) cu premierul Marcel Ciolacu, s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal şi deblocării de posturi în urma unei evaluări a necesarului de personal, cu prioritate în spitalele universitare şi în centrele spitaliceşti judeţene cele mai aglomerate.

În ceea ce priveşte revendicările salariale, s-a căzut de acord asupra unei creşteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, majorare care ar urma să fie implementată în prima jumătate a acestui an”, se arată în comunicatul transmis de Executiv.

ADVERTISEMENT