News

Marcel Ciolacu atacă băncile și convoacă ședință de guvern pe tema plăților cash. “Lăcomia lor e intolerabilă”

În contextul controverselor pe tema plăților cash, Marcel Ciolacu a atacat băncile și a anunțat o ședință la guvern pe acest subiect.
03.11.2023 | 15:33
Marcel Ciolacu ataca bancile si convoaca sedinta de guvern pe tema platilor cash Lacomia lor e intolerabila
Marcel Ciolacu acuză băncile în legătură cu creșterea comisioanelor bancare. Premierul a convocat o ședință de Guvern pe tema plăților cash. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu spune că, pe fondul dezbaterii plăților cash, băncile au profitat și au crescut ”artificial” comisioanele. Pentru a pune lucrurile la punct, șeful Executivului convoacă o ședință săptămâna viitoare.

Marcel Ciolacu acuză băncile în legătură cu creșterea comisioanelor bancare. Premierul a convocat o ședință de Guvern pe tema plăților cash

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Marcel Ciolacu a transmis, vineri, că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash şi că este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare.

ADVERTISEMENT

În acest context, primul-ministru a anunțat că va convoca săptămâna viitoare, la Guvern, o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor şi BNR, dar şi cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societății civile. Premierul spune că trebuie să fie luată o decizie pe subiectul banilor cash.

”Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

ADVERTISEMENT

Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”, se arată în mesajul premierului Ciolacu.

Senator PSD, după ce băncile au anunțat creșterea comisioanelor: ”Lăcomia fără limite nu va rămâne nesancționată”

Tot vineri, Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj în care acuză faptul că unele bănci din România au mărit comisioanele.

ADVERTISEMENT

”Lăcomia fără limite nu va rămâne nesancționată. Înțeleg că unele bănci au anunțat că măresc comisioanele la tranzacțiile bancare cu cardul. Altele măresc comisioanele la depunerea de numerar.

Lăcomia băncilor care vor să profite, din nou, ca să crească comisioanele, nu va rămâne fără răspuns din partea lui Marcel Ciolacu. Omul care chiar a avut curaj sa taxeze băncile și multinaționalele nu va înghiți mizeria făcută de unele bănci. Ori scoatem toate comisioanele la plățile cu cardul și depunerile de numerar, ori reanalizăm măsura”, spune senatorul PSD.

ADVERTISEMENT

Reamintim că de la 1 noiembrie au intrat în vigoare măsurile incluse în pachetul de modificări fiscale și reduceri de cheltuieli bugetare. Se reduc plățile cash la companii şi persoane fizice.

De asemenea, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În același timp, la încasările şi plățile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană.

O altă prevedere spune că sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăși plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Nu în ultimul rând, încasările şi plățile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

ADVERTISEMENT