News

Marcel Ciolacu, despre cel mai important obiectiv strategic al României, după NATO și UE. Eveniment major la Palatul Victoria

România a făcut primul pas către cel mai important obiectiv strategic, după aderarea la NATO și la UE. Marcel Ciolacu, gazda unui eveniment major la Palatul Victoria
12.03.2024 | 09:04
Marcel Ciolacu despre cel mai important obiectiv strategic al Romaniei dupa NATO si UE Eveniment major la Palatul Victoria
„Obținerea statutului de membru al OCDE rămâne cel mai important obiectiv strategic al României, după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană”, a declarat premierul Marcel Ciolacu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu va fi, marți, gazda lansării Studiului Economic 2024 pentru România întocmit de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Evenimentul va avea loc la Palatul Victoria, în prezența Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann.

După NATO și UE, cel mai important obiectiv al României

Marcel Ciolacu a subliniat că, după aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, obținerea statutului de membru al OCDE este cel mai important obiectiv strategic al țării noastre

ADVERTISEMENT

„Obținerea statutului de membru al OCDE rămâne cel mai important obiectiv strategic al României, după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, asumat de întreaga clasă politică. Guvernul României este deplin angajat să facă progrese atât în ceea ce privește dimensiunea ce implică reforme, modernizare, dezvoltare, cât și printr-un dialog susținut cu Organizația și cu statele membre”, a spus premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

La eveninentul care va avea loc la Palatul Victoria sunt invitați oficiali, membri ai Comitetului Național pentru Aderarea României la OCDE, reprezentanți ai instituțiilor publice implicate în realizarea Studiului, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sindicatelor, potrivit comunicatului.

ADVERTISEMENT

Instrument de evaluare a performanței economice

Studiul Economic pentru România 2024 include o „analiză macroeconomică a politicilor structurale, precum și un capitol special dedicat unei tematici orizontale relevante. În cadrul ediției curente, capitolul special se axează pe decarbonizarea economiei”.

„Studiile economice ale OCDE sunt analize periodice, elaborate o dată la doi ani, ale economiilor statelor membre OCDE, statelor partenere și candidate. De asemenea, Studiul urmărește să promoveze o mai bună înțelegere a situației economice și a provocărilor-cheie, indicând modalitățile de îmbunătățire a performanței economice generale, prin adresarea de recomandări specifice astfel încât să sprijine procesul de alinierea a României la standardele Organizației”.

ADVERTISEMENT

Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un obiectiv deosebit de important, de importanță strategică, notează Executivul, țara noastră fiind stat candidat la OCDE.

Context în care „Studiul Economic 2024 reprezintă un instrument esențial pentru evaluarea performanței economice și orientarea politicilor în domenii de o importanță deosebită pentru România”.

ADVERTISEMENT

Aderarea României, evaluată de zeci de comitete sectoriale

La ora actuală, procesul de aderare a României la OCDE este evaluat de „26 de comitete sectoriale ale organizației conform Foii de Parcurs, document ce stabilește termenii și condițiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderare”.

România se află în cea de-a doua etapă în procesul de aderare la OCDE, după ce, în 2022, a fost depus la Paris, Memorandumul Inițial, document „care cuprindea o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele juridice ale OCDE”.

Primul aviz, din 26

Guvernul informează că țara noastră a fost vizitată deja de peste 30 misiuni ale specialiștilor OCDE iar autoritățile naționale au răspuns la peste 50 de chestionare. Primul „aviz formal” pentru aderare a fost primit dar în total țara noastră trebuie să obțină 26 de astfel de avize, de la comitetele pentru aderare, după evaluări ale Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget.

„Totodată, un succes major de etapă a fost reprezentat de ratificarea de către România a Convenției privind combaterea coruperii funcționarilor publici în tranzacțiile economice internaționale/Convenția anti-mită (din septembrie 2023), unul dintre cele mai importante instrumente multilaterale anti-corupție”, mai precizează Guvernul.

Importanța mondială a OCDE

În 1961, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a succedat Organizației pentru Cooperare Economică Europeană (OECE), înființată în 1948 pentru a gestiona ajutorul american postbelic (Planul Marshall).

OCDE reunește mai mult de treizeci de țări: toată Europa de Vest și SUA, plus Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea și, din 1995 și 1996, anumite țări din Europa Centrală (Republica Cehă, Ungaria, Polonia) și, din 2010, Chile, Slovenia, Israel și Estonia.

Dedicată progresului economic și social și cooperării între țările care împărtășesc aceleași valori, scopul OCDE său este de a promova politici publice care să favorizeze prosperitatea, egalitatea de șanse și bunăstarea pentru toți. Țările membre și parteneri colaborează îndeaproape la nivel național, regional și local în ceea ce privește principalele probleme internaționale contemporane: viitorul muncii, impactul inteligenței artificiale, fiscaclitatea internațională.

În prezent, OCDE este un punct de referință internațional în sistemul de cooperare multilaterală, în special pentru rolul său activ în cadrul G7 și G20.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori