News

Ungaria nu-l vrea pe Mark Rutte la conducerea NATO. Ce motiv se ascunde în spatele deciziei

Ungaria se opune desemnării lui Mark Rutte pentru conducerea NATO, în contextul Războiului din Ucraina. Care este cauza
06.03.2024 | 10:38
Ungaria nul vrea pe Mark Rutte la conducerea NATO Ce motiv se ascunde in spatele deciziei
ADVERTISEMENT

Ungaria a declarat că se opune numirii premierului olandez, Mark Rutte, în funcția de secretar general al NATO, poziție crucială în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor furnizate de AFP.

De ce nu-l vrea Ungaria pe Mark Rutte în fruntea NATO

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a comunicat marți într-o conferință de presă la Budapesta că Ungaria nu poate susține deloc numirea unui secretar general care a manifestat în trecut o atitudine ostilă față de Ungaria.

ADVERTISEMENT

„Nu putem susţine absolut deloc numirea unui secretar general care a vrut, în trecut, să îngenuncheze Ungaria”, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto.

De asemenea, Szijjarto a exprimat că ar fi surprinzător din partea Ungariei în privința posibilității ca Mark Rutte să ocupe această poziție. Mark Rutte a criticat în mod constant în ultimii ani politica autoritară a premierului Ungariei, Viktor Orban, în ceea ce privește statul de drept.

ADVERTISEMENT

Mark Rutte, favorit pentru conducerea NATO

În 2021, Rutte a criticat vehement o lege din Ungaria pe care a considerat-o discriminatorie împotriva comunității LGBTQ+ și a sugerat că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană dacă nu este de acord cu valorile acesteia.

Numele lui Mark Rutte a fost vehiculat ca posibil succesor al lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO de mai multe luni, iar recent s-a vehiculat și numele președintelui Klaus Iohannis, dar decizia privind numirea unui conducător al NATO este luată prin consens.

ADVERTISEMENT

Premierul Olandez, în vârstă de 57 de ani, are sprijinul public al Statelor Unite, Germaniei și Regatului Unit. Premierul olandez, care a anunțat că se va retrage din viața politică olandeză, rămâne în funcție până la formarea unui nou guvern în țara sa.

În Olanda, negocierile pentru formarea unui nou guvern sunt în impas încă de la alegerile din noiembrie. Viktor Orban, a cărui longevitate la putere se compară cu cea a lui Rutte, a salutat recent “vântul schimbării” în Olanda.

ADVERTISEMENT

Ungaria, singurul stat membru al UE care menține relații strânse cu Rusia, a fost ultima țară care a ratificat aderarea Suediei la NATO, ceea ce a provocat frustrare în rândul aliaților UE.

ADVERTISEMENT
Tags: