News

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz: “Germania susține România în Schengen”

Cancelarul Olaf Scholz ii mulțumește premierului Marcel Ciolacu pentru efortul Românei pe flancul de est al NATO și susține Romania în Schengen
04.07.2023 | 19:02
Premierul Marcel Ciolacu sa intalnit cu cancelarul Olaf Scholz Germania sustine Romania in Schengen
Marcel Ciolacu şi Olaf Scholz, la Berlin
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit de cancelarul Olaf Scholz, marţi, la sediul Cancelariei Federale din Berlin. Cei doi şefi de guvern au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de o reuniune în plen a celor două delegaţii. Între cei care îl însoţesc pe Marcel Ciolacu în Germania se numără ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi europarlamentarul Victor Negrescu, consilier onorific al prim-ministrului.

Germania susţine aderarea României la Schengen

Marcel Ciolacu a ajuns marţi dimineaţă la Berlin, cu o cursă de linie, care a avut escală la Viena. Prima acţiune oficială întreprinsă în capitala Germaniei a fost gestul de a depune o coroană de flori la Memorialul Holocaustului Berlin.

ADVERTISEMENT

După întâlnire, Olaf Scholz şi Marcel Ciolacu au susţinut o conferinţă de presă comună, în care au punctat în mare subiectele abordate. În mod special, şeful guvernului de la Berlin s-a referit la sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, dar a declarat şi că Germania este o susţinătoare a aderării României la spaţiul Schengen.

“Germania susţine România pentru ca ţara dumneavoastră să devină anul acesta membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. România a întreprins deja eforturi majore pentru aderarea la spaţiul Schengen şi aceste eforturi trebuie apreciate. Noi ne implicăm cu toată forţa pentru aceasta”, a spus Olaf Scholz.

ADVERTISEMENT

Referitor la o eventuală invitaţie acordată Ucrainei de a adera la NATO, cu ocazia summit-ului de săptămâna viitoare, de la Vilnius, cancelarul german a declarat: “Am crescut bugetul apărării la 2% din PIB, contribuim la apărarea Ucrainei. Rolul nostru la nivel de NATO a fost întărit. E necesar ca relația noastră cu Ucraina să se dezvolte.

Deocamdată e important să sprijinim Ucraina, Germania e al doilea cel mai mare contributor la apărarea Ucrainei. Cooperarea va fi aprofundată. În paralel vom fonda un consiliu comun NATO-Ucraina și vom discuta despre perspectiva de viitor pentru țările care vor să adere la NATO. Nimeni nu poate adera la NATO când este un război în derulare. Ne dorim ca Ucraina să aibă succes în ofensiva din est”.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la acelaşi subiect, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că şi-ar dori o prezenţă militară permanentă a Germaniei pe teritoriul României, pentru o mai bună securizare a flancului estic al NATO.

“Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați. Sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari permanenți. Va fi un conflict de durată, cu toții ne-am fi dorit ca acest conflict să se închidă după ofensiva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Datele publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații arată altfel. Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente”, a spus Marcel Ciolacu, la conferinţa de presă susţinută alături de Olaf Scholz.

Miercuri, Marcel Ciolacu va avea discuții cu mediul de afaceri româno-german și cu industria de apărare.

ADVERTISEMENT