News

Marcel Ciolacu, întâlnire de urgență cu retailerii. Se are în vedere prelungirea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază

Va fi prelungită măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază? Marcel Ciolacu, întâlnire de urgență cu retailerii.
29.01.2024 | 15:19
Marcel Ciolacu intalnire de urgenta cu retailerii Se are in vedere prelungirea masurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de baza
Marcel Ciolacu, întâlnire de urgență cu retailerii. Va fi prelungită măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază?
ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care măsura expiră pe 31 ianuarie 2024, astfel că oamenii au început deja să se gândească dacă alimentele de bază se vor scumpi peste noapte. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunța la mijlocul lunii ianuarie, că își dorește prelungirea acestei măsuri. Mai mult, politicienii și-ar dori să introducă noi produse pe listă.

Marcel Ciolacu, întâlnire de urgență cu retailerii

Această decizie nu poate fi luată, însă, fără un dialog și un acord al retailerilor și procesatorilor. În acest sens, premierul Marcel Ciolacu e determinat să îi convingă pe aceștia de necesitatea acestei măsuri, care ar trebui să fie prelungită. Momentan, multe alimente de bază au fost ieftinite după ce guvernarea PSD a reușit să impună această măsură.

ADVERTISEMENT

“Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită. Această ordonanţă, când a fost emisă de Ministerul Agriculturii, s-a bazat pe anumite studii, pe consumul pe care familiile cu venituri mici şi medii îl au în România. Aceste alimente de bază au fost introduse pentru că românii îşi doreau, prin studiile pe care le-am făcut, ca aceste preţuri la alimente să fie reduse”, declara Florin Barbu pe 17 ianuarie.

Totuși, trebuie remarcat că retailerii au propus să fie introdus un mecanism special care să permită o intervenție punctuală doar pe acele produse în cazul cărora există creșteri nejustificate de preț. Aici este vorba, printre altele, despre acordul voluntar, promoții, reducerea adaosului comercial punctau sau chiar plafonarea prețului pentru produsul respectiv.

ADVERTISEMENT

”În relaţia cu consumatorul noi suntem parteneri, pentru că avem acelaşi obiectiv şi anume ca aceşti consumatori, cetăţenii din România, să aibă acces la produse, acest acces să fie facil, să existe varietate şi volum de marfă permanent. Pe de altă parte, tot împreună să căutăm metode, variante prin elemente adverse, precum inflaţia sau poate alte elemente care pot modifica punctual disponibilitate anumitor produse pe raft la preţuri corecte, să fie influenţate.

Din acest punct de vedere am văzut şi poziţia avută de reprezentanţii asociaţiilor de procesatori şi micii comercianţi. Există în continuare totuşi o anumită îngrijorare vizavi de modalitatea în care, poate, se va continua cu acest proiect“, transmitea George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR).

ADVERTISEMENT

Retailerii nu sunt convinși că plafonarea prețului la alimente e o măsură bună

Conform Agerpres, statul nu ar trebui să intervină în piața liberă, unde concurența are un cuvânt de spus, iar performanța companiilor este dată de servicii și prețuri, în raport cu consumatorii. De altfel, Sorin Minea, președintele Romalimenta consideră că actuala plafonare a alimentelor de bază este o soluție greșită.

“În primul rând, plafonarea este făcută, din punctul nostru de vedere, greşit, pentru că sunt prinse doar procesarea şi retailul, producţia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar în ultimul timp, preţurile materiilor prime în România sunt mai mari decât afară. Deci preţurile cresc, dar cresc în detrimentul nostru.

ADVERTISEMENT

Cererea noastră este clară: prelungirea este catastrofală nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final”, a declarat Sorin Minea. OUG nr. 67/2023, cea care a plafonat prețurile la alimentele de bază, intrase în vigoare pe 1 august 2023, pe o perioadă de 3 luni, pentru o categorie de 14 produse alimentare. Cu toate acestea, Guvernul a prelungit în octombrie pentru 90 de zile această măsură, crescând numărul alimentelor la 21.

ADVERTISEMENT