News

Marcel Ciolacu își schimbă cartea de identitate. Premierul a fost victima hackerilor

Atacul cibernetic asupra siteului Camerei Deputaților i-a sustras lui Marcel Ciolacu, printre alții, cartea de identitate. Așadar, premierul va lua măsuri.
31.01.2024 | 12:45
Marcel Ciolacu isi schimba cartea de identitate Premierul a fost victima hackerilor
Marcel Ciolacu își schimbă cartea de identitate. Premierul a fost victima hackerilor
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, breșa de securitate de la Camera Deputaților s-a lăsat cu furtul a 316 documente, printre care copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. Oficial, în România au loc zilnic 25.000 de atacuri cibernetice, însă nu toate sunt un succes real din partea hackerilor.

Marcel Ciolacu își schimbă cartea de identitate

Bogdan Ivan, ministrul cercetării, a făcut bilanțul atacului cibernetic de la Camera Deputaților și a dezvăluit că hackerii au lovit și site-ul  Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Reprezentanții Camerei Deputaților vorbeau inițial despre faptul că au fost sustrase documente care oricum puteau fi obținute în baza legii 544.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 editabile. Conţinutul lor este unul public şi anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a mai precizat ministrul.

În cursul nopții, între ora 1 şi 7 dimineaţa, site-ul DNSC a fost atacat, cu o pondere de 18.000 de accesări pe secundă”, a declarat Bogdan Ivan, cu mențiunea că site-ul DNSC e funcțional, iar efectele atacului sunt ”nule”. Totodată, ministrul a precizat că la Camera Deputațior site-ul și tot ce ține de securitatea cibernetică e gestionat în regie proprie.

ADVERTISEMENT

”Toţi cei care sunt consideraţi responsabili vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii”, a completat ministrul. Interesant, conform statisticii, 90% din atacuri se produc dintr-o eroare umană.

Atac cibernetic fără precedent la Camera Deputaților

”Sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii şi versiuni de soft pe unele sisteme funcţiona Windows 7”, a precizat ministrul. Cât despre atacul cibernetic, acesta ar fi fost revendicat de o grupare de hackeri care vor 30.000 de euro în bitcoin pentru a nu face publice documentele.

ADVERTISEMENT

Ministrul Bogdan Ivan a anunțat că nu se pune problema ca cineva să plătească o astfel de răscumpărare, între timp ce premierul Marcel Ciolacu deja s-a pregătit să-și schimbe buletinul. “Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic al cărui victimă a fost Camera Deputaţilor.

Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor.

ADVERTISEMENT

Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor”, a completat Bogdan Ivan. Cazul a ajuns pe masa experților din cadrul Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care au deschis dosar penal în acest caz.

ADVERTISEMENT