News

Avertisment pentru românii care au aceste modele de telefoane cu Android. Pot fi victimele unui atac cibernetic

Avertisment pentru românii care au aceste modele de telefoane cu Android, pentru că pot fi victimele unui atac cibernetic.
24.03.2023 | 21:25
Avertisment pentru romanii care au aceste modele de telefoane cu Android Pot fi victimele unui atac cibernetic
Avertisment pentru românii care au Android
ADVERTISEMENT

Avertisment pentru românii care au aceste modele de telefoane cu sistem de operare Android, pentru că există vulnerabilități care îi pot transforma în victime ale unui atac cibernetic. DNSC, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, a transmis că hackerii pot compromite definitiv telefonul doar dacă află numărul de telefon, de la distanță.

Avertisment pentru românii cu telefoane Android

Desigur, e vorba de anumite modele de telefoane cu sisteme de operare Android. Lista a fost făcută publică de oficialii DNSC. ”La sfârşitul anului 2022 şi începutul anului 2023, Project Zero a raportat optsprezece vulnerabilităţi 0-day în modem-urile Exynos produse de Samsung Semiconductor. Din testele efectuate de Project Zero, cele mai grave patru vulnerabilităţi (CVE-2023-24033, CVE-2023-26496, CVE-2023-26497 şi CVE-2023-26498) permit unui atacator să compromită de la distanţă un telefon, fără nicio interacţiune cu utilizatorul, şi necesită doar ca atacatorul să cunoască numărul de telefon al victimei”, se arată, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

”Cercetătorii sunt de părere că atacatori calificaţi ar putea crea rapid un exploit operaţional pentru a compromite dispozitivele afectate”, a transmis DNSC. Totodată, mai există 14 vulnerabilități conexe ”(CVE-2023-26072, CVE-2023-26073, CVE-2023-26074, CVE-2023-26075, CVE-2023-26076 şi alte 9 vulnerabilităţi cărora nu li s-au atribuit încă ID-uri CVE)”, însă aceasta nu sunt atât de grave pentru că necesită scenariul prin care un operator de telefonie mobilă să fie rău intenționat, potrivit News.ro.

”Anunţurile Samsung Semiconductor oferă lista chipseturilor Exynos care sunt afectate de aceste vulnerabilităţi”, au mai subliniat specialiștii. Desigur, a fost publicată pentru cei curioși și telefoanele sau alte dispozitive care sunt vulnerabile și pot fi sparte de hackeri cu ușurință.

ADVERTISEMENT

E vorba, potrivit unei cartografieri a chipseturilor cu dispozitivele, de telefoane din gama Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 şi A04, precum și telefoane Vivo S16, S15, S6, X70, X60 şi X30. Nu au fost scutite de griji nici telefoanele din seria Pixel 6 și Pixel 7 de la Google, sau orice vehicul care utilizează chipset-ul Exynos Auto T5123.

Totuși, ce pot face oamenii pentru a se proteja de hackeri dacă au aceste dispozitive? Cei de la DNSC au explicat. ”Este de aşteptat ca termenele de aplicare a patch-urilor să varieze în funcţie de producător. De exemplu, dispozitivele Pixel afectate au primit un patch de remediere pentru toate cele patru vulnerabilităţi în actualizarea de securitate din martie 2023.

ADVERTISEMENT

Între timp, utilizatorii cu dispozitive afectate se pot proteja de vulnerabilităţi prin dezactivarea apelurilor Wi-Fi şi a apelurilor de voce prin LTE (VoLTE) în setările dispozitivului, deşi posibilitatea de a modifica această setare poate depinde de operatorul dvs. de telefonie. Utilizatorii sunt încurajaţi să îşi actualizeze dispozitivele cât mai curând posibil, pentru a se asigura că rulează cele mai recente versiuni care rezolvă atât vulnerabilităţile de securitate dezvăluite, cât şi cele nedezvăluite”, au explicat specialiștii.

Astfel de informații sunt publicate periodic, în special de cercetători, la o perioadă de timp după ce informațiile au fost comunicate furnizorului de software sau hardware. ”În unele cazuri rare, în care echipa a apreciat că atacatorii ar beneficia semnificativ mai mult decât cei care ar trebui să de protejeze de aceste vulnerabilităţi, dacă o vulnerabilitate ar fi dezvăluită, aceştia au făcut o excepţie de la politică şi au amânat divulgarea.

ADVERTISEMENT

Datorită unei combinaţii foarte rare a nivelului de acces pe care îl oferă aceste vulnerabilităţi şi a vitezei cu care ar putea fi creat un exploit operaţional fiabil, Project Zero a decis să facă o excepţie de politică pentru a amâna divulgarea celor patru vulnerabilităţi care permit executarea de cod de la distanţă”, a concluzionat DNSC.

ADVERTISEMENT
Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care...
Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care au atacat oamenii vulnerabili ca să mobilizeze electoratul
Shakira alimentează zvonurile despre noul ei iubit! Cântăreața a asistat la finala NBA
Shakira alimentează zvonurile despre noul ei iubit! Cântăreața a asistat la finala NBA
La ce temperatură trebuie setat aerul condiţionat şi de ce nu trebuie să...
La ce temperatură trebuie setat aerul condiţionat şi de ce nu trebuie să fie una mică
Ce se întâmplă acum cu Bebeto, fiul Anamariei Prodan şi al lui Laurenţiu...
Ce se întâmplă acum cu Bebeto, fiul Anamariei Prodan şi al lui Laurenţiu Reghecampf: E la internat
Ilinca Vandici rupe tăcerea după DIVORȚ! Declarații în premieră din viața amoroasă: 'Au...
Ilinca Vandici rupe tăcerea după DIVORȚ! Declarații în premieră din viața amoroasă: 'Au fost multe momente nefericite'
Cătălin Bordea, filmat beat într-un hotel din Piatra Neamț. Distracție și manele la...
Cătălin Bordea, filmat beat într-un hotel din Piatra Neamț. Distracție și manele la ora 5 dimineața
O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce...
O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce tatăl ei a uitat să o lase la creșă
Ce mesaje le-a trimis Adrian Sârbu unor angajate de la Aleph News
Ce mesaje le-a trimis Adrian Sârbu unor angajate de la Aleph News
S-a aflat de ce Dana Roba a fost bătută cu ciocanul. Motivul halucinant...
S-a aflat de ce Dana Roba a fost bătută cu ciocanul. Motivul halucinant pentru care și-ar fi ieșit din minți soţul gelos
Fostul soț al Angelei Similea a rupt tăcerea: Toti cei cu care s-a...
Fostul soț al Angelei Similea a rupt tăcerea: Toti cei cu care s-a culcat erau casatoriti. S-a culcat si cu Piersic, si cu nasul nostru. Acuzațiile fostului soț
Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a actriței Shannen Doherty
Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a actriței Shannen Doherty
Elena UDREA, în LACRIMI în închisoare! Adrian Alexandrov a făcut anunţul CUMPLIT
Elena UDREA, în LACRIMI în închisoare! Adrian Alexandrov a făcut anunţul CUMPLIT
Cum te cheamă? Află din ce zonă a României provine numele tău de...
Cum te cheamă? Află din ce zonă a României provine numele tău de familie?