News

Ciolacu promite salarii ca în Spania, Italia și Franța pentru 1.6 milioane de români

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că 1.6 milioane de români vor avea salarii ca în „Spania, Italia sau Franța” după ce se va stabili un salariu minim european.
17.06.2022 | 18:54
Ciolacu promite salarii ca in Spania Italia si Franta pentru 16 milioane de romani
Marcel Ciolacu promite salarii ca în Spania și Italia pentru români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PSD a susținut „constant” ideea existenței unui salariu minim european, însă rămâne de văzut de unde vor avea bani firmele private pentru a susține o astfel de obligativitate impusă la nivel european.

Salariu minim european, dorința lui Marcel Ciolacu

Salut faptul că miniștrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european. Este un proiect pe care PSD l-a susținut constant în ultimii ani, iar toate inițiativele noastre de creștere a salariului minim din România au avut în vedere inclusiv încadrarea în acest traseu european.

ADVERTISEMENT

Sunt convins că adoptarea unui salariu minim la nivelul întregului continent reprezintă un beneficiu in special pentru salariații din mediul privat românesc. Avem aproximativ 1,6 milioane de angajați cu acest nivel de salarizare în România, ale căror câștiguri trebuie să se alinieze în viitor cu cele ale muncitorilor din Spania, Italia sau Franța”, a explicat Ciolacu pe Facebook.

Marius Budăi anunțase joi, 16 iunie, că miniștrii muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord, în cazul consultărilor comune din cadrul Consiliului EPSCO asupra existenței unui salariu minim european.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european.

Personal cred că unul din rolurile noastre principale este acela de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Atunci când vorbim de dezvoltare incluzivă la nivelul Uniunii Europene este clar că avem nevoie de un astfel de instrument. Oamenii sunt întotdeauna pe primul loc!”, a transmis ministrul muncii.

ADVERTISEMENT

România ocupă momentan locul 9 în topul celor mai mici salarii minime din Europa, cu 308 euro.

Important de reținut, majoritatea țărilor care au salarii mai mici decât românii sunt țări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Cel mai mic salariu minim din Europa îl au oamenii din Belarus, 96 de euro, urmați de Republica Moldova cu 119 euro. Ucraina (175 euro), Rusia (205 euro) și Albania (236 de euro completează clasamentul). Salarii mai mici decât românii au și bulgarii (282 euro), macedonenii (300 euro) și sârbii (301 euro).

ADVERTISEMENT