News

Marcel Ciolacu spune că România va avea cea mai mare creștere economică din Europa. „Va fi bazată pe investiţii, nu pe consum”

Marcel Ciolacu spune că România va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa. „Nu a venit nici o apocalipsă”
26.03.2024 | 16:32
Marcel Ciolacu spune ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa Va fi bazata pe investitii nu pe consum
Marcel Ciolacu spune că economia României merge bine și că „nu este o catastrofă deficitul” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a declarat că, din punctul lui de vedere, România va fi țara cu cea mai mare creștere economică din Europa în acest an, o creștere „nu pe consum, ci pe investiții”.

Ciolacu: „Nu este o catastrofă deficitul”

Marcel Ciolacu a dat asigurări că România va avea în acest an cea mai mare creștere economică din Europa. „Nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT

Întrebat fiind de un raport recent al Comisiei Europene care subliniază vulnerabilitățile economice ale României din cauza unui deficit bugetar prea mare, Ciolacu a răspuns că „nu este o catastrofă deficitul”.

„În fiecare an, după ce închidem cu deficitul în decembrie, după ce constatăm cu toţii, nu numai dumneavoastră şi eu, şi cetăţenii, că nu s-a întâmplat nicio nenorocire, nu a venit nicio apocalipsă. Dimpotrivă, anul trecut, ne-am încadrat cu minimum 0,5, anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7. (…) Nu este o catastrofă deficitul.

ADVERTISEMENT

„Ritmul va fi unul susținut”

Dacă nu ţinem cont de anumite recomandări şi nu ne menţinem ritmul de investiţii… Deci, ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a spus Marcel Ciolacu.

Comisia Europeană a avertizat că țara noastră se confruntă cu „vulnerabilităţi legate de conturile finanţelor publice şi ale balanţei externe. Deficitele publice şi de cont curent mari, precum şi rata ridicată a inflaţiei, care sunt toate peste nivelurile de dinaintea pandemiei, fac economia potenţial vulnerabilă la şocuri”.

ADVERTISEMENT

Riscurile persistă

Executivul comunitar arată că , desi au fost înregistrate progrese în legătură cu reducerea deficitului de cont curent, riscurile persistă.

„S-au înregistrat unele progrese în reducerea deficitului de cont curent în 2023, în principal în urma înăspririi politicii monetare şi a consumului privat mai slab. Cu toate acestea, în condiţiile în care politicile rămân neschimbate, riscurile legate de poziţia externă ar urma să rămână ridicate în următorii ani”, spune CE.

ADVERTISEMENT

Comisia publică bilanțuri aprofundate pentru șase state membre, în vederea evaluării dezechilibrelor macroeconomice în contextul semestrului european, arată Executivul comunitar. Comisia a publicat, luni, șase bilanțuri aprofundate, pentru România, Cipru, Olanda, Slovacia, Spania și Suedia.

 

 

ADVERTISEMENT