News

Noi creșteri de taxe și impozite în România recomandate de Comisia Europeană. Ce face Guvernul

Comisia Europeană recomandă noi creșteri de taxe și impozite în România. Guvernul României vine cu un răspuns clar la această propunere.
26.03.2024 | 09:27
Noi cresteri de taxe si impozite in Romania recomandate de Comisia Europeana Ce face Guvernul
Comisia Europeană recomandă noi creșteri de taxe și impozite în România. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În viitorul apropiat, România s-ar putea confrunta cu noi creșteri de taxe și impozite. De această dată, o recomandare în acest sens vine chiar de la Comisia Europeană (CE). Ce face Guvernul.

Comisia Europeană recomandă noi creșteri de taxe și impozite în România

Începutul anului 2024 a venit ca un fulger pentru români. Încă de la 1 ianuarie au avut loc creșteri ale taxelor și impozitelor locale, ca efect al noilor măsuri fiscal-bugetare și al bazelor pe care a fost construit bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

În prezent, proprietarii de case, mașini și terenuri plătesc mai mult comparativ cu anul 2023, ca urmare a indexării cu rata inflației. De asemenea, taxele și impozitele locale, adică cele plătite pentru casele, mașinile și terenurile pe care le deținem, sunt mai mari.

Vestea proastă este că, în ciuda majorărilor deja în vigoare, de la Bruxelles, reprezentanții Comisiei Europene recomandă o nouă creștere a taxelor și impozitelor în țara noastră, scrie Antena 3.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții CE spun că pachetul de consolidare fiscală adoptat în 2024 este de ajutor, dar insuficient. Este nevoie de mai mult. În plus, oficialii europeni sunt de părere că recalcularea pensiilor va duce la un deficit de peste 6%. Asta înseamnă că România se va împrumuta şi mai mult.

Date fiind toate aceste aspecte, reprezentanții Uniunii Europene avertizează țara noastră că deficitul bugetar a ratat anul trecut ținta stabilită de Guvern. Drept consecință, în acest an va fi mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Guvernul îi liniștește pe cetățeni

În urmă cu o lună, premierul Marcel Ciolacu dădea asigurări că Guvernul său nu are în plan creșterea taxelor. Acesta doar se angajează să respecte pe deplin coordonatele financiare stabilite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Nu mărim taxele! Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! NU ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică!”, a spus premierul României în timpul participării sale la AmCham CEO Business Forum, pe 27 februarie.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Palatului Victoria au mai spus că cei de la Bruxelles pot veni în această perioadă doar cu recomandări. Asta înseamnă că statul nu este obligat să le și implementeze.

ADVERTISEMENT