Fotbal international

Marco van Basten şi cel mai frumos gol din istoria Europenelor! Cum a câştigat Olanda trofeul la EURO 1988. Video

16.04.2021 | 21:15
Marco van Basten si cel mai frumos gol din istoria Europenelor Cum a castigat Olanda trofeul la EURO 1988 Video
Marco van Basten şi cel mai frumos gol din istoria Europenelor! Cum a câştigat Olanda trofeul la EURO 1988
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 8 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Turneul final din 1988 a fost marcat de golul lui Marco van Basten, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din istorie.

Pentru prima oară în istorie, turneul final ar fi putut să fie organizat de trei ţări, Norvegia, Suedia şi Danemarca, însă Germania de Vest a câştigat votul final. Cu toate acestea, Berlinul de Vest nu a găzduit niciun meci, cu toate că la Mondialul din 1974 s-au jucat trei meciuri pe Olympiastadion. Ţările din Estul Europei considerau că oraşul nu face parte din Germania de Vest şi au luat în considerare boicotarea competiţiei, astfel că Federaţia Germană a decis ca nicio partidă să nu se joace în Berlinul de Vest.

ADVERTISEMENT

Cum a ratat România calificarea la EURO 1988. Drama de la Viena

România s-a duelat cu Spania, Austria şi Albania pentru calificarea la EURO 1988, iar ibericii porneau cu prima şansă. Tricolorii au început campania cu Mircea Lucescu şi Emerich Jenei pe bancă. Pe 10 septembrie 1986, pe Ghencea, România s-a distrat cu Austria, scor 4-0, şi se contura visul unei noi calificări. La scurt, “Il Luce” a părăsit selecţionata, iar Jenei a continuat drumul spre EURO 1988.

“Au fost presiuni politice. Familia Ceauşescu m-a înlăturat, deoarece nu accepta rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo. Eu eram şi la naţională, şi la Dinamo. Mi s-a cerut să mă ocup de viitorul naţionalei… să caut şi să cresc jucători tineri! De parcă nu făceam şi lucrul ăsta! N-am habar câţi antrenori au fost demişi după o victorie, nici nu contează scorul, dar, probabil, îi numeri pe degete” – Mircea Lucescu

Toamna lui 1986 s-a terminat cu o înfrângere în faţa Spaniei, la Sevilla, scor 0-1, însă calificarea nu era compromisă. Victoria cu Albania, scor 5-1, a însemnat o nouă bornă bifată în drumul spre Germania de Vest. Marele derby al grupei s-a jucat pe 29 aprilie 1987, tot pe Ghencea, iar România a făcut un meci de poveste cu Spania, pe care o învingea fără drept de apel, scor 3-1.

ADVERTISEMENT

După încă o victorie în Albania, scor 1-0, venită prin golul lui Michael Klein, România trebuia să câştige meciul de la Viena cu Austria. Partida s-a jucat pe 18 noiembrie 1987, tricolorii aveau nevoie de o victorie şi sperau că albanezii nu vor lua mai mult de şase goluri de la Spania. Jucătorii lui Jenei au dominat partida de pe Praterstadion, însă mingea nu a vrut să intre în poarta austriecilor. La Sevilla, Spania a învins lejer Albania, scor 5-0, şi a obţinut calificarea. Cu un gol marcat la Viena, tricolorii mergeau la EURO 1988, având avantajul golaverajului în faţa ibericilor.

Ce echipe s-au calificat la EURO 1988

Pe lângă Spania şi Germania de Vest, gazda turneului final, la EURO 1988 s-au mai calificat Italia, URSS, Anglia, Olanda, Danemarca şi Irlanda. Mica surpriză a preliminariilor a fost Bulgaria, care a ratat calificarea, cu toate că începea să se nască o generaţie care va ajunge până în semifinale la Mondialul din 1994.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare surpriză din faza grupelor de la EURO 1988

Aşa cum se întâmplase la ultimele două ediţii, cele opt echipe au fost împărţite în două grupe a câte patru formaţii. Grupa A venea cu Germania de Vest, Italia, Spania şi Danemarca, iar primele două porneau cu prima şansă la calificarea în semifinale. Primul meci a adus derby-ul dintre vest-germani şi italieni, terminat nedecis, scor 1-1. Spania a învins Danemarca, însă cele două nu au putut să le pună prea mari probleme Germaniei de Vest şi Italiei, care au mers la braţ spre careul de aşi, la egalitate de puncte.

În Grupa B, Olanda şi Anglia erau marile favorite la calificare, în timp ce URSS şi Irlanda erau văzute drept outsideri. Primele meciuri au produs un adevărat şoc, irlandezii, antrenaţi de Jack Charlton, i-au învins pe englezi, aceeaşi soartă au avut olandezii, bătuţi de sovietici, scor 0-1. În următoarea rundă, Marco van Basten a învins-o de unul singur pe Anglia, după ce a marcat o triplă, iar englezii erau eliminaţi. Olanda şi URSS şi-au asigurat biletele pentru semifinale în ultima etapă, după două victorii, 1-0 cu Irlanda, respectiv 3-1 cu Anglia.

ADVERTISEMENT

Van Basten duce Olanda în finală. URSS produce un nou şoc şi elimină Italia

Prima semifinală, Germania de Vest – Olanda a însemnat reeditarea finalei Campionatului Mondial din 1974, iar meciul de la Hamburg a fost arbitrat de Ioan Igna. Nemţii au deschis scorul în minutul 55, după un penalty executat de Lothar Matthaus, însă gazda Europeanului a avut soarta batavilor din finala jucată cu 14 ani înainte. Ronald Koeman a egalat, tot din penalty, aşa cum Paul Breitner o făcea la Munchen. Pe finalul meciului, când în aer se simţea apropierea prelungirilor, Marco vand Basten l-a învins pe Eike Immel, cu un şut din cădere, iar Olanda răzbuna finala din 1974.

Finalul meciului a adus şi un moment controversat, care arăta cât de mare era rivalitatea istorică dintre cele două ţări, pornită după ce Olanda a fost ocupată de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Olaf Thon şi Ronald Koeman au făcut schimb de tricouri la final, iar starul olandez a mers în faţa suporterilor nemţi şi a mimat că îşi şterge fundul cu echipamentul adversarului.

euro 1988
Gestul lui Ronald Koeman

A doua semifinală, URSS – Italia, avea o favorită clară, însă calculele hârtiei au fost date peste cap. Cu două luni înaintea turneului final, italienii îi învingeau pe sovietici, scor 4-1, într-un meci amical. La Stuttgart, situaţia a fost cu totul diferită. Italienii au dominat copios, însă atacanţii au ratat nepermis. Jucătorii lui Valeri Lobanovski au profitat, iar Hennadi Litovchenko şi Oleg Protasov au înscris golurile calificării în minutele 58 şi 62.

Olanda, prea puternică pentru URSS. Van Basten l-a lăsat fără replică pe Dasaev

Pe 22 iunie, la Munchen, Olanda şi URSS au jucat finala EURO 1988. Meciul aducea la start vedete de primă mână, iar sovieticii se bazau pe scheletul lui Dinamo Kiev. Chiar dacă Rinus Michels, selecţionerul batavilor, făcea apel la calm, fanii olandezilor visau deja la trofeul continental. După evoluţiile bune din grupă şi semifinală, URSS nu a mai repetat prestaţia şi în finală.

În minutul 32, Marco van Basten a direcţionat mingea lui Ruud Gullit, aflat nemarcat în mijlocul careului, iar căpitanul Olandei deschidea scorul. Sovieticii au încercat să pună probleme, însă apărarea lui Rinus Michels a fost de netrecut. După pauză, în minutul 54, Arnold Muhren a trimis o centrare în careul sovieticilor, iar Marco van Basten a reuşit un voleu colosal, din unghi închis, şi l-a învins pe Rinat Dasaev, rămas fără replică. Golul starului lui AC Milan a devenit unul dintre cele mai frumoase din istorie, iar EURO 1988 a devenit sinonim cu această reuşită.

URSS a avut şansa să revină în joc, însă Hans van Breukelen a apărat penalty-ul executat de Igor Belanov. Cu o lună înainte, portarul batavilor parase un 11 metri decisiv la loviturile de departajare din finala PSV – Benfica, iar trupa olandeză câştiga Cupa Campionilor Europeni. Olanda dădea ora exactă în fotbalul european, iar după trofeul lui PSV, în vitrină intra şi aurul continental.

“S-a întâmplat în repriza a doua şi era deja puţin obosit. Mingea a venit de la Muhren şi m-am gândit că pot să pun un stop şi să driblez fundaşii adverşi sau să aleg calea uşoară, să risc şi să şutez. Trebuie să ai şi noroc în astfel de momente, iar totul a decurs perfect. E genul de lucru care se întâmplă, iar pentru mine a fost momentul perfect” – Marco van Basten

  • 5 goluri a marcat Marco van Basten, golgeterul EURO 1988
  • 62.700 de spctatori au asistat la finala EURO 1988
ADVERTISEMENT