Sport

Marcus Rashford, eroul Angliei înainte de EURO 2020! Luptă ca să pună capăt foametei copiilor din Marea Britanie

Marcus Rashford este un erou în Anglia, chiar înainte să joace primul meci de la EURO 2020. Starul lui Manchester United a pornit o campanie pentru combaterea foametei în Marea Britanie.
11.06.2021 | 11:33
Marcus Rashford eroul Angliei inainte de EURO 2020 Lupta ca sa puna capat foametei copiilor din Marea Britanie
ADVERTISEMENT

La 23 de ani, cei mai mulţi tineri fotbalişti se gândesc la petreceri, maşini de lux şi femei frumoase. Nu este şi cazul lui Marcus Rashford. Vedeta naţionalei Angliei a înţeles responsabilitatea pe care o are ca persoană aflată în lumina reflectoarelor şi ajută oamenii defavorizaţi.

Născut într-o familie fără prea mari posibilităţi, Marcus Rashford a privit cu mama lui a fost nevoită să aibă mai multe locuri de muncă pentru a-şi întreţine copiii, iar uneori se înfometa ca micuţii să aibă ce mânca. După ce a dat lovitura la Manchester United, fotbalistul a decis să dea ceva înapoi societăţii.

ADVERTISEMENT

Marcus Rashford vrea să câştige EURO 2020 cu Anglia, dar lupta contra foametei este principala miză a lui

Ca orice fotbalist englez, visul lui Marcus Rashford este să câştige un trofeu alături de naţionala Angliei, iar EURO 2020 pare să aducă momentul oportun pentru britanici. Cu toate acestea, lupta împotriva foametei copiilor din Marea Britanie este marea bătălie pe care fotbalistul de 23 de ani vrea s-o câştige.

Proiectul lui Marcus Rashford a început în octombrie 2019, când a iniţiat, alături de lanţul de magazine Selfridges, campania “In The Box”. Persoanele fără adăpost au primit un coş cu alimente necesare pentru sărbătorile de iarnă.

ADVERTISEMENT

După ce pandemia de coronavirus a început să facă ravagii în Marea Britanie, Marcus Rashford s-a alăturat asociaţiei FareShare pentru a-i ajuta pe copiii care nu mai puteau să mănânce la cantinele şcolilor. Datorită fotbalistului, în timp record au fost strânşi 20.000.000 de lire sterline.

A emoţionat o ţară întreagă cu dezvăluirile din copilăria lui

Pe 15 iunie 2020, după ce FareShare ajutase deja 3.000.000 de copii din Marea Britanie, Marcus Rashford a trimis o scrisoare deschisă către Guvernul lui Boris Johnson prin care cerea să fie pornită lupta împotriva foametei copiilor. O zi mai târziu, politicienii s-au conformat şi au anunţat că toate şcolile vor oferi o masă elevilor şi în perioada vacanţelor.

ADVERTISEMENT

În aceeaşi perioadă, Marcus Rashford i-a emoţionat pe englezi cu dezvăluiri din perioada copilăriei. Acesta şi-a amintit cum el şi familia lui apelau la instituţii şi cantine sociale pentru a mânca.

“Povestea mea este prea asemănătoare cu cea a familiilor din Anglia. Mama mea lucra cu normă întreagă, pe salariul minim, pentru a se asigura că mereu avem o masă copioasă de seară. Însă nu era suficient. Sistemul nu a fost făcut pentru ca familiile ca a mea să reușească, indiferent cât de mult a lucrat mama mea.

ADVERTISEMENT

Ca familie, ne-am bazat pe instituțiile care ofereau micul dejun, pe masa de la școală și pe acțiunile binevoitoare ale cartierelor. Băncile de mâncare și cantinele sociale nu ne erau străine; îmi aduc aminte foarte clar cum vizitam Northern Moor pentru a lua cina de Crăciun în fiecare an”, spunea Marcus Rashford.

Casa Regală l-a numit cavaler al Imperiului Britanic

Pentru acţiunile de caritate, Marcus Rashford a fost numit cavaler al Imperiului Britanic, însă fotbalistul a anunţat că nu se va opri din lupta pe care o duce. În octombrie 2020, la scurt timp după ce a primit distincţia din partea Casei Regale, vedeta lui Manchester United a iniţiat o petiţie prin care cerea Guvernului să-şi respecte promisiunea prin care copiii urmau să aibă mese gratuite şi pe timpul vacanţelor.

Legea nu a fost votată, însă diverse cafenele şi restaurante din Anglia s-au alăturat acţiunii lui Marcus Rashford. În tot acest timp, Barack Obama a rămas impresionat de acţiunile jucătorului de 23 de ani.

“Cred că Marcus este mult în fața a ceea ce eram eu la 23 de ani. Eu încă încercam să-mi dau seama de anumite lucruri”, a declarat fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Marcus Rashford, pe coperta revistei Time

În februarie 2021, Marcus Rashford a ajuns pe coperta celebrei reviste Time, după ce a fost inclus în top cele mai influente 100 de persoane ale viitorului.

“El a fost forța care a unit oamenii în Marea Britanie într-un efort colectiv de a se asigura ca niciun copil să nu sufere de foame. Determinarea, insistența și rezistența cu care a acționat ne-au inspirat cu adevărat. De-abia aștept să văd cum va continua el această misiune importantă”, a fost descrierea lui Lewis Hamilton făcută lui Marcus Rashford în revista Time.

ADVERTISEMENT