News

Marii retaileri ar fi dispuși să ieftinească o parte dintre produsele alimentare de bază. Anunțul oficial al AMRCR

Marii retaileri din România ar fi dispuși să ieftinească o parte dintre produsele alimentare de bază, însă lista lasă loc de interpretări.
23.06.2023 | 15:46
Marii retaileri ar fi dispusi sa ieftineasca o parte dintre produsele alimentare de baza Anuntul oficial al AMRCR
Marii retaileri ar fi dispuși să ieftinească o parte dintre produsele alimentare . Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și-au ”reafirmat disponibilitatea” de a lucra alături de Guvern pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a prețurilor la anumite alimente. Reducerea ar fi aplicată pe întreg lanțul de produs, de la producător la procesator sau comerciant.

Marii retaileri ar fi dispuși să scadă prețurile

Conform Antena 3, lista oficială cu produsele care vor fi ieftinite conține produse ca ”franzela, ouă 10 bucăți M, ulei floarea soarelui 1L, iaurt, lapte proaspăt peste 7 lei, făină grâu, cartofi, ceapă, mere și carne de pui proaspăt – un sortiment”. Așadar, o listă ambiguă care lasă loc de interpretare și care va fi, cu siguranță, dezbătută pe larg alături de Marcel Ciolacu. Potrivit G4Media, doar o mică parte dintre produse ar ajunge să fie ieftinite și, cel mai probabil, există riscul ca acestea să se termine foarte rapid la raft, pe modelul penuriei din Ungaria.

ADVERTISEMENT

Practic, maghiarii au luat o decizie similară în urmă cu un an și au ajuns la concluzia că a fost un dezastru. Cu toate acestea, PSD a declarat război prețurilor și inflației, astfel că promisiunea făcută populației va fi onorată, într-un mod sau altul. Fie retailerii ieftinesc prețurile benevol, fie statul român va emite ”act normativ”, deși e neclar cum statul poate interveni în piața liberă.

Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri“, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

“AMRCR consideră de maximă importanţă implicarea şi a Consiliului Concurenţei – garantul respectării legislaţiei în acest domeniu în România, cu care Asociaţia este în comunicare permanentă – în aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de bază. Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situaţie excepţională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflaţia – precum şi pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de bază“, mai este menționat în acest comunicat.

Așadar, AMRCR a dat asigurări Guvernului României că “este pregătită să fie un partener loial şi eficient în atingerea obiectivului pe care Executivul îl urmăreşte prin acest proiect, iar membrii săi sunt absolut disponibili să continue orice discuţie la nivel tehnic pentru stabilirea tuturor detaliilor mecanismului temporar, voluntar şi pe tot lanţul de reducere a preţurilor la unele alimente de bază, în beneficiul consumatorului român”.

ADVERTISEMENT

Interesant, retailerii și Marcel Ciolacu vorbesc despre reducerea prețurilor pe o perioadă ”limitată” de timp, de 3 sau 6 luni, până când țara noastră va mai domoli inflația. Actuala și fosta guvernare, din care PSD și PNL au făcut și fac parte, au obișnuit românii cu conceptul plafonării, fie că e vorba de plafonarea prețului la gaze sau curent electric, fie de compensarea cu 50 de bani a carburantului.

De altfel, cea din urmă măsură a fost ridiculizată de societatea civilă, oamenii considerând o reducere de 50 de bani inutilă. Rămâne de văzut cum se va transpune ”ieftinirea” forțată a produselor de bază și dacă această ieftinire va afecta la modul larg produsele de bază, sau vor fi doar câteva produse aflate implicit în riscul de a se epuiza instant.

ADVERTISEMENT

Referitor la ieftinirea produselor de bază, Marcel Ciolacu transmitea, printre altele: ”Încă lucrăm la sistem. Important este că încet-încet ajungem la un acord. Indiferent de ce sistem vom găsi împreună cu retailerii, distribuitorii – producătorii români nu vor fi afectaţi. De la acest principiu am pornit şi ne menţinem acest principiu. Am primit o listă. Le-am spus şi ieri, la începutul şedinţei de guvern. Sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente. Lăsaţi-ne să terminăm şi vom ieşi şi vom comunica. Încă aşezăm lucrurile. E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa”.

ADVERTISEMENT