News

Marinarul sechestrat patru ani pe o navă abandonată a fost lăsat să plece acasă. „Parcă am ieșit din închisoare”

24.04.2021 | 16:56
Marinarul sechestrat patru ani pe o nava abandonata a fost lasat sa plece acasa Parca am iesit din inchisoare
ADVERTISEMENT

Un marinar originar din Siria, Mohammed Aisha, a petrecut timp de patru ani pe o navă sechestrată într-un port din Egipt, fără curent electric și fără apă. Abia acum a fost lăsat să plece de către autoritățile egiptene, informează BBC, preluat de Digi24.ro.

Nava MV Aman a fost reținută în 2017 pentru că avea expirate certificatele și echipamentele de securitate, iar un tribunal din Egipt l-a desemnat paznicul legal al navei, ceea ce a echivalat cu sechestrarea sa la bord, mai ales că pașaportul i-a fost confiscat.

ADVERTISEMENT

În lipsa combustibilului, marinarul nu a avut curent electric, iar pentru a-și cumpăra apă și mâncare, trebuia să înoate până la țărm, la fiecare două-trei zile.

Marinarul s-a gândit să-și pună capăt zilelor

Mohammad Aisha a rămas pe navă deoarece contractorul libian nu a plătit taxele portuare și combustibilul, iar proprietarul din Bahrain al vaporului trecea prin dificultăți financiare. Abia recent situația a fost rezoolvată, iar sirianului i s-a îngăduit să plece acasă

ADVERTISEMENT

Cum mă simt? De parcă am ieșit în sfârșit din închisoare. În sfârșit, voi fi din nou împreună cu familia mea. O să-i văd din nou”, a spus el.

În acești ani a trecut prin momente dificile, precum cel din august 2018 când a aflat că mama sa, profesoară de limba engleză, a murit. „M-am gândit serios să-mi pun capăt zilelor”, a spus el. În schimb, și-a văzut fratele, tot marinar, de la depărtare, când nava acestuia a trecut prin canalul Suez.

ADVERTISEMENT

Din august 2019 a rămas singur pe navă, neplătit de angajator. Sentimentul de singurătate devenea și mai acut noaptea când trebuia să stea pe întuneric. „Nu vezi nimic. Nu auzi nimic. Parcă ai fi într-un sicriu”, a spus Mohammed Aisha.

În pofida celor patru ani de chin, Aisha susține că nu vrea să renunțe la cariera de marinar, după o perioadă în care va sta alături de familie.

ADVERTISEMENT

Situația lui Aisha nu este singulară. Sunte circa 250 de cazuri în care echipajele au fost abandonate de armatori și lăsate pe cont propriu.

Cazul lui Mohamed trebuie să deschidă o dezbatere serioasă pentru a preveni aceste abuzuri asupra navigatorilor (…) Drama și suferința lui Mohammed Aisha ar fi putut fi evitate dacă proprietarii și părțile cu responsabilități și obligații față de navă și-ar fi asumat responsabilitățile și ar fi aranjat repatrierea mai devreme”, a declarat Mohamed Arrachedi, reprezentant al Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi.

ADVERTISEMENT