News

Marine Le Pen vrea uniformă obligatorie în școlile franceze. Ce spune soția președintelui Franței

Brigitte Macron se declară în favoarea purtării unei uniforme școlare, dar își dorește "o ținută simplă, nu plictisitoare".
13.01.2023 | 19:42
Marine Le Pen vrea uniforma obligatorie in scolile franceze Ce spune sotia presedintelui Frantei
Prima doamnă a Franței se declară în favoarea purtării uniformei Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Într-un interviu publicat de ziarul Le Parisien, Brigitte Macron se pronunță „în favoarea purtării unei uniforme școlare”.

Franța discută din nou despre obligativitatea uniformei școlare

Un proiect de lege al partidului condus de Marine Le Pen, Rassemblement national (RN), care vizează obligativitatea uniformelor în școli și colegii a intrat joi în dezbaterea parlamentului francez.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu publicat miercuri de Le Parisien, în care vorbește despre alte câteva subiecte legate de educație, de la laptop până la liceu până la nivelul de ortografie, soția președintelui Emmanuel Macron răspunde foarte direct la o întrebare despre uniformă.

„Șterge diferențele, economisim timp – consumă mult timp să alegi cum să te îmbraci dimineața – și bani, în comparație cu hainele de marcă”, a spus prima doamnă, citată de francebleu.fr.

ADVERTISEMENT

Profesoară de latină și literatură pensionată de 20 de ani, Brigitte Macron, care l-a cunoscut pe mai târziu pe soțul ei, Emmanuel Macron, la unul dintre cursurile sale de teatru după școală, și-a amintit că a purtat o uniformă ca studentă timp de 15 ani, o fustă și un pulover bleumarin și a spus ziarului că s-a descurcat bine.

„Deci sunt pentru a purta o uniformă școlară, dar cu o ținută simplă și nu tristă”, adaugă ea.

ADVERTISEMENT

Acest subiect este foarte controversat, chiar și în tabăra prezidențială. Șapte deputați macronişti au depus un proiect de lege similar în noiembrie anul trecut, susținut apoi de Sonia Backès, secretarul de stat pentru cetățenie.

Partidul lui Emmanuel Macron, Renaissance, a lansat un grup de lucru în parlamentul francez pe această temă.

ADVERTISEMENT

Însă ministrul Educației Naționale, Pap Ndiaye, a declarat din nou săptămâna trecută la BFMTV că nu vrea „să deschidă această dezbatere, cel puțin la scară națională”.

“Nu vreau o lege pe acest subiect. Impunerea uniformei tuturor elevilor este nu”, a insistat el, menținând totodată că un stabiliment ar putea înființa una la nivel local.

Uniformele în școlile franceze nu sunt obligatorii din 1968, dar au revenit în mod regulat pe agenda politică.

ADVERTISEMENT