News

Marius Budăi se spală pe mâini de ororile din Ilfov: ”Nu pot să verific calitatea hranei, doar sesisez problema și o trimit mai departe”

Ministrul muncii Marius Budăi spune că nu are nicio responsabilitate pentru ororile descoperite în azilele de bătrâni din Ilfov, care au șocat opinia publică.
06.07.2023 | 17:00
Marius Budai se spala pe maini de ororile din Ilfov Nu pot sa verific calitatea hranei doar sesisez problema si o trimit mai departe
Marius Budăi se spală pe mâini de cazul din Ilfov. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Practic, la fel ca și Gabriela Firea, Marius Budăi a fost nevoit să reacționeze în spațiul public după ce partidul AUR i-a întrebat public pe cei doi social-democrați de ce nu au nicio reacție pe această temă. Așadar, Marius Budăi a reacționat la câteva minute după ce a făcut-o și Gabriela Firea.

Marius Budăi se spală pe mâini de ororile din Ilfov

”Au trecut 2 zile de când România a fost șocată de imaginile și dezvăluirile cutremurătoare din dosarul privind centrele în care bătrânii erau supuși unor tratamente inumane. În tot acest timp ministrul muncii, Marius Budăi, și ministrul familiei, Gabriela Firea, nu au avut nicio reacție publică, nicio conferință sau declarație de presă. De ce? Nu consideră că românii trebuie să știe cum au fost posibile asemenea abuzuri în timpul mandatelor pe care le au?”, a transmis partidul AUR pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Dacă Gabriela Firea a explicat că nu are nicio vină pentru acest caz, considerând că este victima unei campanii de denigrare, același lucru îl face și ministrul Marius Budăi. Așadar, în direct la Antena 3, ministrul muncii a explicat că au existat diverse controale la azilele cu pricina, însă nu au părut a fi probleme reale.

“Am avut controale, atât din parte Agenției Naționale pentru Protecția Drepturilor și Persoanelor cu Dizabilități, cât și din partea Agenției Naționale pentru Inspecție Socială, controale care s-au finalizat cu rapoarte. Ultimele controale au fost făcute acum șase luni. Există fotografii atașate la dosar care ilustrează că sunt lucruri care la prima vedere par a fi normale, dar s-au dat recomandări de angajare pentru personal suplimentar, de respectarea unor standarde minime de calitate în aceste centre, precum și de îmbunătățirea hranei.

ADVERTISEMENT

Noi am încheiat recent o campanie de control la toate centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și cu dizabilități. Din 756 de centre au reușit să verificăm 578 de centre. Avem găsite abateri în 370 de centre și s-au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, dintre care nouă s-au soldat cu amenzi de pe 50.000 de lei Eu nu pot să verific calitatea hranei, eu doar sesizez problema și o trimit mai departe”, a declarat Marius Budăi.

Marcel Ciolacu, lider al PSD, era primul social democrat care a avut o reacție oficială pe această temă, încă de acum 24 de ore. Ciolacu s-a arătat revoltat, la rândul său, și a cerut mai multe controale la toate căminele de bătrâni din România. Așadar, Ciolacu a cerut ANPC, ANSVSA, ANSVSA, ANPIS, ANPDPD, DSP să declanșeze o acțiunea ”națională” în acest sens.

ADVERTISEMENT

”Sunt revoltat de ororile la care au fost supuși bătrânii internați în centrele rezidențiale de îngrijire și asistență socială care, acum, fac obiectul unei anchete a DIICOT! Este inadmisibil ca, în România zilelor noastre, să se întâmple astfel de atrocități față de oameni lipsiți de apărare! Este scandalos ca niște indivizi lipsiți de suflet și de repere morale să profite de situația dificilă a unor persoane vulnerabile, pentru a deturna în beneficiul propriu fondurile alocate din bugetul de stat!

În această dimineață, am cerut tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu- ANPC, ANSVSA, ANPIS, ANPDPD, DSP- să declanșeze urgent o acțiune națională de #control în toate centrele de îngrijire și asistență din România, finanțate din bani publici. Le cer totodată celor care au obligația de a verifica respectarea condițiilor legale să sancționeze cu severitate maximă orice abatere care pune în pericol viața și sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre! Voi urmări cu atenție desfășurarea acestor acțiuni!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT, însoțiți de mascați, au descins marți dimineață, 4 iulie, la trei aziluri din Ilfov, unde aproape 100 de bătrâni erau ținuți în condiții ”inimaginabile”, fără a primi hrană și fără a primi îngrijire medicală. Nu mai puțin de 26 de suspecți au ajuns la audieri și 24 de persoane au fost reținute.

ADVERTISEMENT