Fotbal intern

Martor ocular la gafele lui Bogdan Vintilă în meciul acuzat de blat U Craiova – FC Național din 2002. Reacțiile ciudate ale lui Sabin Ilie și Gigel Coman. Video. Exclusiv

27.05.2020 | 02:47
Martor ocular la gafele lui Bogdan Vintila in meciul acuzat de blat U Craiova  FC National din 2002 Reactiile ciudate ale lui Sabin Ilie si Gigel Coman Video Exclusiv
Martor ocular la gafele lui Bogdan Vintilă în meciul acuzat de blat U Craiova – FC Național din 2002. Reacțiile ciudate ale lui Sabin Ilie și Gigel Coman Sursa foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Bogdan Vintilă, antrenorul lui FCSB,  este în mijlocul unei polemici declanșate de Cosmin Gușă, care l-a acuzat voalat pe antrenorul lui FCSB că a trântit meciul U Craiova – FC Național din 1 iunie 2002.

Martor ocular la gafele lui Bogdan Vintilă în meciul acuzat de blat U Craiova – FC Național din 2002. Reacțiile ciudate ale lui Sabin Ilie și Gigel Coman

Președinte de onoare al lui FC Național în acel moment, Cozmin Gușă amintește de „un mod foarte ciudat… în care am pierdut campionatul” în urma meciului amintit, în care antrenorul actual al lui FCSB a avut o prestație lamentabilă „dacă derulăm fazele cum a luat golurile”.

ADVERTISEMENT

Bogdan Vintilă era în acel final de campionat portarul titular al lui FC Național, denumirea dată în 1994 de Cornel Dinu din postura de președinte al clubului, echipei din Parcul cu Platani, Progresul București.

Era ultima etapă, Naționalul conducea în clasament, cu 58 de puncte, unul mai mult decât Dinamo și 7 peste locul 3, ocupat de Steaua. „Câinii” jucau acasă, în „Ștefan cel Mare”, cu un FC Brașov liniștit pe locul 10, care încasa fără probleme un 0-4 de… vacanță. Universitatea Craiova era pe locul 7, cu 41 de puncte.

ADVERTISEMENT

Victoria la Craiova era condiția „necesară și suficientă”, ca la analiză mtematică, pentru ca FC Național să își treacă în palmares primul titlu din istoria sa începută în mai 1944, la Rășinari, sub numele BNR București, și încheiată în aprilie 2009, când, denumită Progresul București, a fost evacuată din Cotroceni și s-a declarat falimentul.

Condițiile în care s-a jucat acel meci din Bănie sunt arhicunoscute. Echipa craioveană, la capătul unui sezon modest și al unui drum sub „patronatul” lui Gigi Nețoiu, care pleca împreună cu cei mai buni jucători în vara lui 2002 exact la Dinamo, era huiduită de 30.000 de olteni care ar fi vrut să învingă Naționalul pentru ca titlul să nu ajungă în „Ștefan cel Mare”.

ADVERTISEMENT

Mai mulți titulari de la FC Național au jucat lamentabil, dar nu l-a întrecut nimeni în penibil pe portarul Vintilă

FC Național pornea ca favorită, dar a fost departe de prestațiile anterioare, jocul mai multor titulari fiind ciudat de slab și ridicând mari semne de întrebare.

„Campionul” a fost, fără concurență, portarul Bogdan Vintilă, autorul a cel puțin cinci ieșiri complet aiurea dintre care prima s-a soldat cu un gol al lui Bărcăuan încă din minutul 7, „bolta” acestuia fiind foarte ușor de evitat dacă Vintilă rămânea în poartă și nu pleca teleleu pe la linia de 16 m.

ADVERTISEMENT

Comentatorii partidei s-au mirat permanent de gafele lui Vintilă, portar matur, cu experiență, avea 30 de ani, jucase în toate etapele acelui sezon și Naționalul avea cele mai puține goluri primite, 18 în 29 de meciuri… așa că evoluția sa lamentabilă de la Craiova a dat naștere la multe suspiciuni.

În ziarul „ProSport” de a doua zi Vintilă primea… un pătrățel, echivalent cu „zero”, evident cea mai mică notă a jucătorilor de pe teren. Iar în cronica partidei se consemna că „a greșit comic” la primul gol și „s-a bâlbâit groaznic” la al doilea. Iar în „Gazeta sporturilor” primea nota 4, cum puteți vedea în imaginea de mai jos…

Bogdan Vintila nota 4 in Gazeta Sporturilor
Bogdan Vintilă primea nota 4 în „Gazeta sporturilor” după meciul „memorabil” făcut în poarta lui FC Național la Craiova. Sursa foto: gsp.ro

„Bă, Fane, lasă dracului teatrul ăsta ieftin că râde lumea de noi, parcă n-ai ști că ăștia nu ne pun probleme azi…”

Semnatarul acestor rânduri a fost atunci pe teren, în spatele porții craiovene, pentru a prinde cât mai aproape așteptatele goluri ale „naționaliștilor” bucureșteni. Și a auzit ce vorbeau fotbaliștii între ei, în focul meciului.

Portarul oltenilor, Ștefan Preda, se dădea de ceasul morții să nu-i fie „plasa” pusă în pericol și-și „biciuia” coechipierii cu sfaturi de plasament și îndemnuri la luptă fără menajamente. Nimic nefiresc…

…dacă n-ar fi fost luat în tărbacă chiar de ai lui, care i-au replicat de mai multe ori „Bă, Fane, lasă dracului teatrul ăsta ieftin că râde lumea de noi, parcă n-ai ști că ăștia nu ne pun probleme azi…”.

Iar ziariștii din Craiova îl „înțepau” pe Preda din spatele porții: „Fane, ai apărat ca o cizmă tot campionatul, dar ți-ai revenit taman acu, pe final, ce-i cu tine?”.

Sabin Ilie și Gigel Coman și-au înjurat și amenințat coechipierii

Sabin Ilie a intrat în locul lui Ovidiu Petre în repriza a doua și a marcat în minutul 77 la 2-0 pentru Craiova. Transfigurat de nervi, și-a grăbit coechipierii să ducă mingea la centru cu o înjurătură cel puțin ciudată: „Hai, bă, jucați, că vă f… morții-n gură dacă dați meciu’!”…

La sfârșitul meciului, o parte dintre jucătorii Naționalului erau la pământ, și la propriu, și la figurat. Caramarin (care a intrat în locul lui Curt chiar dacă era accidentat) și Gigel Coman plângeau ca niște copii, al doilea bolborosind printre lacrimi „Vă omor, mă, vă omor, ce-ați făcut?! Vă omor!”, iar în jur erau numai coechipieri… în timp ce antrenorul Cosmin Olăroiu încerca să-l liniștească fără să-și găsească niciun cuvânt de consolare…

Dovezi concrete că a fost trântit meciul de unii jucători de la FC Național nu vom avea niciodată… decât dacă se apucă vreunul să-și scrie memoriile. Ceea ce rămâne este prestația mult sub așteptări a unora dintre elevii lui Cosmin Olăroiu, explicată deunăzi de Tiberiu Curt la PRO X prin „lipsa noastră de experiență, ne-a depășit importanța meciului”

…Numai că iată ce fotbaliști „lipsiți de experiență” avea Cosmin Olăroiu în lot: Cristi Munteanu,  Bogdan Vintilă, Corneliu Papură, Dan Potocianu, Adrian Matei, Adrian Falub, Petre Marin, Adrian Iordache, Gigel Coman, Gabi Popescu, Stelian Carabaş, Ovidiu Petre, Gabriel Caramarin, Marian Savu, Sergiu Radu, Radu Niculescu, Sabin Ilie şi Slavişa Mitrović.

FC Național era considerată de majoritatea oamenilor de fotbal din fotbalul românesc cea mai frumoasă echipă a campionatului. Asta nu le-a folosit la nimic… Meciul cu cântec de la Craiova a trecut, au trecut de atunci 18 ani, întrebările, însă, mai bine zis suspiciunile rămân!

1 iunie 2002, Stadion „Ion Oblemenco”, Craiova, timp însorit, spectatori: 30.000, etapa 30
U Craiova: Preda – Crăciunescu, Burcă, Baldovin – Stoican (C. Dobre), Danciu, Alexa, Grigore, Frăsineanu (D. Rednic) – Iacob (Vrăjitoarea), Bărcăuan  Antrenor: Florin Marin
FC Național: Vintilă – Carabaș, Curt (Caramarin), Falub, Ad.Matei, P. Marin – G. Popescu, Ov. Petre (S. Ilie), G. Coman – Mitrovic (M. Savu), Sg. Radu  Antrenor: Cosmin Olăroiu
Au marcat: Bărcăuan 7, Baldovin 40 / S. Ilie 77
Arbitru: Anton Heleșteanu (Iași)

  • 30 de meciuri a jucat Bogdan Vintilă, toate etapele!, în campionatul 2001-2002
  • 95 de meciuri a jucat Bogdan Vintilă pentru FC Național în Liga 1, în cele 4 sezoane petrecute în Cotroceni, dintre 1999 și 2003
ADVERTISEMENT