Fotbal intern

Mărturia sinceră a lui Sorin Cârţu: „Eu până la 15-16 ani am ţinut cu Steaua!“

06.05.2020 | 17:27
Marturia sincera a lui Sorin Cartu Eu pana la 1516 ani am tinut cu Steaua
ADVERTISEMENT

Sorin Cârţu, legenda Universităţii Craiova, a recunoscut că era fan Steaua în copilărie. Pasiunea pentru clubul Armatei i-a fost insuflată de prietenii săi. Mai mult, el a dezvăluit că trăia cu pasiune jocurile „roş-albaştrilor” şi suferea, în special, în derby-urile cu Dinamo.

Sorin Cârţu a mărturisit că a ţinut cu Steaua

Numele lui Sorin Cârţu se află la loc de cinste în inimile suporterilor craioveni pentru tot ce a făcut ca jucător, dar şi ca antrenor al formaţiei „alb-albastre”. În teren, a încântat cu driblingurile şi golurile sale, iar de pe bancă, a fost ultimul care a adus campionatul în Bănie, în sezonul 1990-1991. În acel an, Universitatea a luat eventul, câştigând şi Cupa în finala contra lui FC Bacău cu 2-1.

ADVERTISEMENT

Copilul Sorin Cârţu, însă, era suporter al Stelei. „Eu până la 15-16 ani am ținut cu Steaua, aveam prieteni steliști și mi-au insuflat și mie dragostea asta“, a declarat Sorin Cârţu pentru prosport.ro.

Cum l-a „articulat“ pe Cornel Dinu

Cele mai grele de urmărit, din punct de vedere al emoţiilor, erau derby-urile cu Dinamo. Era supărare mare dacă favoriţii pierdeau. Actualul preşedinte craiovean îşi aminteşte de o partidă care l-a făcut să ia atitudine şi să îl „certe“ pe Cornel Dinu.

ADVERTISEMENT

„A fost la TV un Dinamo – Steaua. Câte faulturi a putut să facă Dinu în meciul ăla, cât l-a driblat Puiu (n.r. – Iordănescu). Am fost atât de intrigat de duritatea lui, că i-am scris și o scrisoare lui Cornel Dinu atunci. I-am trimis-o la Dinamo. Eram afectat de ce i s-a întâmplat lui Puiu“, a povestit Cârţu.

Apoi, a continuat: „A bătut și Dinamo cu 1-0, eram și supărat de rezultat. Am scris Dinu cu d mic, l-am articulat. Era supărarea unui puști care ținea cu Steaua, în special cu Iordănescu și Tătăru. Aveam fotografii cu ei sub pernă“.

ADVERTISEMENT

Sorin Cârţu a ajuns la un monent dat să şi antreneze formaţia „roş-albastră.” A fost numit principal pe 8 martie 2011, dar nu a rezistat decât 12 partide. După 5 victorii, 4 egaluri şi 3 înfrângeri a venit despărţirea. Fatal i-a fost un eşec cu 0-1 contra Rapidului, pe teren propriu, pe 4 mai 2011. Miercuri, 5 mai, s-au împlinit 9 ani de când „Sorinaccio” s-a depărţit de Steaua.

Personaj spumos şi în teren, şi la marginea lui

Ca jucător, a fost senzaţional. Spectaculos. Un episod din campionatul 1982-83: Craiova era pe 2. Lider era Dinamo. Pe Centralul arhiplin din Bănie, în penultima etapă, venea Steaua, care era departe în clasament. Oltenii aveau nevoie de victorie ca să mai spere la titlu. În poarta „militarilor“ era Duckadam. Scorul final a fost 5-2 pentru gazde, Sorin Cârţu marcând patru dintre golurile echipei sale. Puteau fi 5, dar a ratat… un penalty.

ADVERTISEMENT

Personaj vulcanic pe marginea terenului, olteanul a ţinut prima pagină a presei mondiale pe vremea când antrena la CFR Cluj. La un meci contra lui FC Basel, în grupele Ligii Campionilor, el a distrus un panou al băncii de rezerve, nemulţumit de ceea ce se întâmpla pe teren. A fost demis în ziua următoare.

ADVERTISEMENT