News

Mărturia tulburătoare a unui medic de la ATI: „Toți pacienții ne roagă să-i salvăm”

29.10.2020 | 08:54
Marturia tulburatoare a unui medic de la ATI Toti pacientii ne roaga sai salvam
ADVERTISEMENT

Deși este epuizată din toate punctele de vedere și se confruntă adesea cu amețeli sau stări de leșin, Ioana Simion, șefa secției ATI 2 a Spitalului Colentina din Capitală, face alături de colegii săi eforturi supraomenești pentru a respecta promisiunea făcută pacienților infectați cu noul coronavirus: că îi va salva, indiferent de situație.

România a raportat în ultimele 24 de ore 5.343 cazuri de îmbolnăvire, cel mai negru bilanț zilnic de la declanșarea pandemiei și situația nu pare să se amelioreze prea curând. Specialiștii se tem ca nu cumva să călcăm pe urmele Lombardiei, cea mai afectată dintre regiunile italiene.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, cea mai mare presiune este pe spitalele din Capitală, pentru că aici ajung tot mai mulți pacienți cu forme grave ale bolii. Odată internați la ATI, vor rămâne, în medie, 3 săptămâni. Din păcate, paturile se eliberează deseori în momentul în care aceștia pierd lupta cu boala.

Medicul Ioana Simion, despre pacienții COVID: „Ne roagă să-i salvăm”

Le e frică tuturor, toţi ne roagă să îi salvăm. Credeţi-mă că nu mi-am imaginat că o să ajung să visez pacienţii noaptea. Înfiorător. Exact cum îi vedem noi. Tabloul clinic e înfiorător, nu seamănă cu nimic altceva.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă acum nu ne-am imaginat niciodată, suntem epuizaţi şi fizic, şi psihic, avem stări de leșin, amețeli, nu ştim cum să mai facem faţă”, a declarat Ioana Simion, șefa secției ATI 2 a Spitalului Colentina.

Tot mai mulți tineri ajung la Terapie Intensivă

Din păcate, medicii au constatat în ultima perioadă o creștere alarmantă a cazurilor grave de îmbolnăvire cu noul coronavirus în rândul tinerilor. Cu alte cuvinte, tot mai mulți ajung în secțiile de Terapie Intensivă, deși nu au afecțiuni asociate.

ADVERTISEMENT

Au început să intre în secția de Terapie Intensivă și pacienți tineri, sub 40 de ani. Deși nu suferă de alte comorbidități, virusul le atacă extrem de tare plămânii, motiv pentru care au nevoie de îngrijire în ATI.

Sunt astfel de cazuri la Iași, dar nu numai. Din ceea ce știu de la medicii din secția de Terapie Intensivă din alte orașe, și la ei sunt internați tineri.

ADVERTISEMENT

Am discutat la Botoșani, unde un pacient de 42 de ani a intrat în această secție deși nu suferea de alte comorbidități. La Suceava este un caz similar, unde un pacient de 38 de ani a fost transferat în ATI după ce starea lui s-a agravat în timp ce era internat în spital”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: